Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 22

Wątek: Bokeh co wybrac

scubapro
    Guest

Domyślnie Bokeh co wybrac

Dzień Dobry
    Szukam obiektywu do canona eos kiss inaczej 350d, najważniejszy dla mnie jest portret ale całej postaci, większość zdjęć robię z odległości 3-5 metrów przeważnie wnętrza ale na zewnątrz tez się zdarza i efekt który chce osiągnąć to wyraźna postać zajmująca jak najwięcej zdjęcia i rozmyte tło, jakie obiektyw do tego celu będzie najlepszy i przy okazji w dobrej cenie tak do 600-700zl,przeczytałem już mnóstwo postów w jednych polecają macro w innych stalki co wybrać jakieś konkretne modele najchętniej dostępne na allegro jeśli przy okazji będzie realizował funkcje macro to już super
    pozdrawiam
    canon EF 135mm 1:2.8 softfocus co sadzicie o takim obiektywie ,tylko boje się odległości z jakiej będzie chwytał cala sylwetkę , ale opcja soft focus jest chyba fajna
    przepraszam za momentami laicki ton pytań ale dopiero zaczynam przygodę z lustrzanka na razie cały czas ma kitowy obiektyw 18-55 1:3.5-5.6 II ,a i tak podobaj mi się zdjęcia ale mam wielka nadziej ze jak zainwestuje w lepsze obiektywy to zobaczę różnicę, dobrze myślę ?

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

troszeczkę czytałem na 135/2,8 i nie znalazłem żadnej pozytywnej recenzji
    no i nie jest to obiektyw to wnętrz - za długa ogniskowa

polecam C50/1,8 - 300zł
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Funkcja softfocus była fajna w dobie fotografii analogowej, teraz to już kompletnie nieprzydatna rzecz. 135mm na fotografowanie całych postaci w dodatku na cropie i w pomieszczeniach to raczej zbyt dużo. Nawet zdecydowanie zbyt dużo. Oczywiście to kwestia preferencji ale ja bym się obracał wokół ogniskowej 50mm.

Niestety kwota, którą podałeś ogranicza dość znacznie wybór. Jest 50/1,8 za jakieś 300 zł, lub zacisnąć pasa i dołożyć do 50/1,4. Ten drugi ma ładniejszy (choć znowu to kwestia gustu) bokeh, a pisałeś, że jest to dla Ciebie istotne.

Na macro to Ci będzie potrzebne już inne szkiełko.
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie Awatar arturs
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez scubapro Zobacz posta
    Dzień Dobry
    Szukam obiektywu do canona eos kiss inaczej 350d, najważniejszy dla mnie jest portret ale całej postaci, większość zdjęć robię z odległości 3-5 metrów przeważnie wnętrza ale na zewnątrz tez się zdarza i efekt który chce osiągnąć to wyraźna postać zajmująca jak najwięcej zdjęcia i rozmyte tło, jakie obiektyw do tego celu będzie najlepszy i przy okazji w dobrej cenie tak do 600-700zl,przeczytałem już mnóstwo postów w jednych polecają macro w innych stalki co wybrać jakieś konkretne modele najchętniej dostępne na allegro jeśli przy okazji będzie realizował funkcje macro to już super
    pozdrawiam
    canon EF 135mm 1:2.8 softfocus co sadzicie o takim obiektywie ,tylko boje się odległości z jakiej będzie chwytał cala sylwetkę , ale opcja soft focus jest chyba fajna
    przepraszam za momentami laicki ton pytań ale dopiero zaczynam przygodę z lustrzanka na razie cały czas ma kitowy obiektyw 18-55 1:3.5-5.6 II ,a i tak podobaj mi się zdjęcia ale mam wielka nadziej ze jak zainwestuje w lepsze obiektywy to zobaczę różnicę, dobrze myślę ?
    te 600-700 zł włóż do świnki i dorzucaj co trochę jakieś parę zł.. 135mm na cropie to będziesz miał bardzo wąsko.. jak masz kita to dobrym uzupełnieniem portretowym będzie canon 85/1.8 - czyli jak w śwince będzie 1200 zł to możesz ją stłuc i kupić ww. szkiełko a będziesz zadowolony z portretów.. u mnie na stronie jest galeria z portretami robionymi 85mm na 350d to sobie zobacz..
    Pozdrawiam

Edit:
    50/1.8 nie polecam bo ma bokeh do **** więc nie mieści się w założeniach (ewentualnie wersja 1.4 ale to musisz trochę grubszą niż na 85mm świnkę albo taką samą ale to z kitem się pokrywa więc IMHO lepiej 85)
    Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-10-2008 o 20:46
    5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Wszystko o BOKEH! :-)
    http://canon-board.info/showthread.php?t=20228

i jeden z najważniejszych postów w tym wątku:
    http://canon-board.info/showpost.php...&postcount=624
    (mattnick, pociągnąłbyś to dalej? To kawał dobrej roboty jest...)
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Z podanych odległości i typowych wymiarów postaci wynika konieczność użycia ogniskowej 50mm. Najlepiej 50/1,2. 50/1,8 też da radę, tylko tło będzie musiało być dalej i raczej łagodne. Bokeh z 50/1,8 nie jest tragiczny pod warunkiem, że tło nie będzie zbyt kontrastowe. W pomieszczeniu akurat nie jest to zwykle problemem pod warunkiem, że nie umiescisz w tle światecznej choinki albo czegoś podobnego.

Domyślnie

135 do wnętrz sobie odpuść, czasem 85 to za dużo...max 50 lub mniej.
    puszki + szkła + inne graty

Domyślnie

jesli Ci nie potrzebny AF to coś na M42 polecam(jest tego trochę na alegro)
    ja się bawiłem zwykłym Heliosem 44 od zenita i tam bokeh mi sie podobał!
    a do makro sobie jakis pierscień kupisz i tez będzie jak ulał!
    bo 50 1.8 to do estetycznych zastosowań nie polecam!

Dopiero zaczyna Awatar Buncol
    Miasto
    Moszczenica

Domyślnie

W takiej klasie cenowej najlepszym rozwiązaniem będzie 50 f/1.8 ewentualnie używane 85 f /1.8.
    You Can

Uzależniony

Domyślnie

50/1.8 robiłem nim przez rok i nie było żle.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów