Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: zdjęcia czarno białe

Uzależniony Awatar trothlik

Domyślnie zdjęcia czarno białe

Cześć witam was wszystkich.
    Mam pytanie dotyczące fotografii czarno białej.
    Otóż zdjęcia wychodzą mi blade, jakieś takie "płaskie", mało wyraziste.
    Czy możecie mi powiedzieć co pozmieniać i w jaki sposób. Czy mogę coś pozmieniać w balansie bieli? (Żeby były "cieplejsze"?)
    ISO 200 przysłona 10 słoneczny dzień a zdjęcie lipne. Proszę o jakieś porady bo mi nic sensownego do głowy nie przychodzi.
    dzięki za odpowiedź.
    Pozdrawiam.
    trothlik
    "Nie istnieją różnice prócz różnic stopni między różnymi stopniami i brakiem różnicy. To znaczy w przekładzie na ludzki język: któż teraz nie pije".

Coś już napisał Awatar Dżobert
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Założyć czerwony filtr, wołanie w bardziej stężonym roztworze. To tak na szybko. Wiele zależy od warunków i od tego co chcesz uzyskać. Podstawa to poprawny pomiar światła.
    "Jeśli zdjęcie jest nie dość dobre, to znaczy, że nie podszedłeś wystarczająco blisko"

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Photoshop, a jak brak umiejętności to google i tutoriale. Wystarczy wpisać "B&W tutorials"
    regulamin pkt 8

Bywalec
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Podejrzewam, że chodziło raczej o zapis na matrycy, skoro autor pisze o balansie bieli, który dość ciężko kontrolować na kliszy
    Jest trochę plug-inów do PS'a możesz spróbować z nimi, a możesz też zapisywać pliki w RAWie i męczyć je w Adobe Camera Raw z Photoshopa, który daje wyśmienite rezultaty (vide post Czornyja w wątku "BW w portretówce").
    A jeżeli nie posiadasz photoshopa, wtedy pozostaje w dowolnym programie graficznym zabawa krzywymi, itd.

Uprawnienia umieszczania postów