Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 25

Wątek: canon 30 czy 33

Uzależniony Awatar Silent Planet
    Miasto
    Poznań / tu nie ma plenerów CB

Domyślnie

Sądzę o tym tyle, że Ty chyba jednak na serio masz 14 lat.

Pozdrawiam i przepraszam za OT.
    EOS is SILENCE
    "Enjoy the silence."
    ---
    Wróciłem...!
    analog & digital / black & white / calm & easy...

Uzależniony Awatar FOTOGRAF
    Miasto
    Holandia, Polska

Domyślnie

no i masz racje! ale zamiast tak skomlec to bym wolal zebys mi pomogl!

Bywalec
    Miasto
    Chodziez

Question canon 30 czy 33

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    EOS 30 - ok 2 tys zl
    EOS 33 - ok 1400zl
    300D - ok 2 tys zl
    10D - ok 2600zl
    350D - ok 3300zl
    (dane z kilkusekundowego przeszukania allegro,moga byc niedokladne)
    Przelicz sobie ile filmu zuzywasz i jak szybko zwroci ci sie roznica miedzy body cyfrowym a analogowym - moze jednak oplaci sie znalezc uzywanego 10D w dobrym stanie?
    Dzieki za informacje dot.cen.Prawde powiedziawszy to myslalem kupic eos 30 lub 33 na Ebay-u w Niemczech.Widzialem z zestawem 2 obiektywow kosztuje ok.200 euro.(Oczywiscie chodzi o uzywany)Co do cyfry to owszem przymierzam sie powoli,myslalem nawet ze uda mi sie kupic na jesien w USA(kolega wraca )ale to raczej nierealne - chyba ze trafie dzisiaj w Toto 5 -ke.Jak wspomnialem dopiero zaczynam fotografowac i chociaz jest to wspaniale hobby to jest ono niestety bardzo drogie.Myslalem,ze tylko lowiectwo jest takie drogie ale widze,ze w porownaniui z fotografia to nie jest z tym tak zle. Wiesz,jak wspominalem robie przymiarke do sigmy 170-500,(chociaz po opiniach jakie czytalem,to jestem troche zkolowacialy) a do konca roku chce kupic sigme 70-200 f.2,8 lub canona 70-200 f.4.( z USA)Szczerze mowiac rowniez nie wiem co wybrac po przeczytaniu licznych,czasem sprzecznych opinii a moj budzet jest niestety wiecej jak ograniczony.Uprawiajac wspaniale hobby musze pamietac o rodzinie,zeby czasami nie zakonczyc zabawy rozwodem.Hehe.Zona jrest bardzo wyrozumiala(do czasu..) Popmozcie dokonac prawidlowego wyboru majac na uwadze,ze moja pasja sa glownie ptaki i ciekawy krajobraz.Pozdrawiam Slonka

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

To ja podtrzymuję swoją wskazówkę: 650. Cena b. niska jak za tą klasę sprzętu. Minusy: brak wielopunktowego AF, pomiaru matrycowego, E-TTL. Plusy: jakość wykonania, 3fps, świetny wizjer, niezawodność.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Po pierwsze wizjer w EOS 30 nie ustępuje wizjerowi w EOS 650.
    Po drugie (do Viteza) jak wykazano dopiero obraz z matrycy 12MPix dorównuje obrazowi z klatki 24x36
    Po trzecie ( do Viteza) do podanych cen 300D i 10D dolicz ceny obiektówów jakie musisz dokupić aby mieć z Dslr'a dobrą jakość. Dodatkowo dolicz koszty wymiany migawki.

Sumując nie jest tak różowo.
    Cosik czarnego + [EF20 f/2,8] + EF28 f/2,8+ EF50 f/1,8+ EF100 f2,0

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leprekan
    Po drugie (do Viteza) jak wykazano dopiero obraz z matrycy 12MPix dorównuje obrazowi z klatki 24x36
    Po wielu watkach "cyfra vs anaklog" , wielu 'dowodach' na tego typu twierdzenia moge ci powiedziec delikatnie: nie cudzolóż .
    Wszelkie takie przeliczenia nie maja sensu, a ja ci moge poszukac argumentu "jak wykazano - obraz z 6mpikselowej lustrzanki cyfrowej przewyzsza jakoscia obraz z klatki 24x36" ... ale to bez sensu bo takich porownan i dyskusji byly juz dziesiatki.

W tym przypadku bardziej liczy sie aspekt ekonomiczny a nie krucjata analogowcow - czy lepiej niech kolega kupi najlepsze szklo do swoich potrzeb, za pozostala forse jakiekolwiek body wystarczajace do potrzeb i zapas filmow... czy tez biorac pod uwage ilosc zdjec jakie wykonuje - policzy ile moze zaoszczedzic biorac cyfre i balansujac na krawedzi dobre/zle szkla
    Ja bym i tak sugerowal - najlepsze szklo a reszte na body.

Po trzecie ( do Viteza) do podanych cen 300D i 10D dolicz ceny obiektówów jakie musisz dokupić aby mieć z Dslr'a dobrą jakość. Dodatkowo dolicz koszty wymiany migawki.
    Argument ktorego nic nie przebije - koszt wymiany migawki doliczac od razu do kosztow zakupu sprzetu
    Czyzbys byl swiezo po praktykowaniu w jakims kolejnym analogowo-cyfrowym flejmie? Daruj sobie... w ten sposob argumentujac na pewno nie pomozesz koledze w wyborze

Domyślnie

Większość sprzedawanych z drugiej ręki Dslr'ów jest juz mocno przejechanych, z tąd dolicz dodatkowe koszta.

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Po pierwsze wizjer w EOS 30 nie ustępuje wizjerowi w EOS 650.
    Aha, a cena też?
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Przeciesz wiesz że są inne, ale to chyba normalne - EOS 30 zaczęto produkować dopiero jakieś 5 lat temu

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Większość sprzedawanych z drugiej ręki Dslr'ów jest juz mocno przejechanych, z tąd dolicz dodatkowe koszta.
    Dopiero jak sprawdzisz licznik w serwisie to mozesz doliczac dodatkowe koszta - i to mozna nazwac rozsadnym argumentem a nie "doliczaj zawsze bo zawsze sa zajezdzone" .
    50 tys to dla niektorych goniacych za nowinkami szpanerow naprawde duzo .

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów