Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV
Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.

Lesiu, Wellsa zawsze lubilam, szczegolnie Opowiesci Fantasztyczne, a Kraine Slepcow wzielam sobie nawet jako material dodatkowy do pracy licencjackiej z lit angielskiej. Jesli chcesz, moge Ci podeslac artykul o troche odmiennej interpretacji. Jest po angielsku.