Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Wątek: Orwo Color sprzed 20 lat

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Pochwal się co za zdjęcia tam znalazłeś
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Uzależniony Awatar XLesio
    Miasto
    Kingsajz - Miasto krasnoludków

Domyślnie

Jak tylko coś się uratuje, to wrzucę w oddzielną galerię

Chociaż chyba powinienem się bać.. Wujo pracował w MSZecie, a ten wyjazd to była Estonia na przełaj przez obwód Kaliningracki... A to przecież środek zimnej wojny Jeszcze pójdę do piachu za ujawnianie tajemnic wojskowych
    "Naród wspaniały, tylko ludzie k**" - J.Piłsudski
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez XLesio Zobacz posta
    Zwróć uwagę na rodzajnik z Którym pisze Freddie I zacznij sie do niej zwracać Per koleżanko
    [Swoją drogą Freddie, masz wyjątkowo mylący nick i avatara ]
    Mea culpa Freddie - przepraszam

Freddie
    Guest

Domyślnie

W sumie dalej nie wiem, jak cykac fotki 20 letnim filmem, ale moze jakos sobie poradze wrzuce efekty. dziekuje za zauwazenie mojej plci, chociaz na forum to przeciez nie ma wiekszego znaczenia
    Lesiu, ten cytat pod postami, to z Wellsa jest?

Pełne uzależnienie Awatar mate00sh
    Miasto
    Warszawa & Mysiadło

Domyślnie

Fotki cykaj tak samo jak każdym innym. Tylko sposób wywołania się różni.
    "Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston

Pełne uzależnienie Awatar atsf
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

kolega z góry bardzo mądrze napisał.. jak tak od siebie dodam, że chyba lepiej robić zdjęcia w słoneczną pogodę - chyba będzie trochę więcej wybaczać
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto

Domyślnie

Bazując na niewielkich doświadczeniach z takimi zabytkami (no może nie aż takimi ), skłaniałbym się do przyznania delikatnej racji atsf.. Na twoim miejscu zrobiłbym na wstępie kontrolne dwie rolki, jedną wołaną wg. wskazań, drugą forsowaną na 200 (a jeszcze lepiej na 160). A potem.. No cóż. "Sądzić ich będziesz po wynikach"

Swego czasu pstrykałem na 15_letnich ORWO, ale B&W i jeszcze Zenitem. Wyniki nie odbiegały od normalności. Ale jak sie zachowa jeszcze starszy kolor.. Myślę że nie tylko ja z ciekawością czekam na efekty

a jeśli chodzi o mały OT:
    Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    Lesiu, ten cytat pod postami, to z Wellsa jest?
    WOW Zdobyłaś główną nagrodę! Na kilka pytań o cytat, tylko ty trafiłaś w sedno A skąd taka znajomosć George'a Herberta?
    EOS RT + Elan 7e (EOS 30 + BP300) + EOS v300 + REBEL GII + Eos 700 + Canon Canonet GIII QL17 + 450d
    C 50 f1.8 I i II / C 28 f2.8 / C 70-210 f4 / T 17-50 f2.8 XR Di / Tokina 19-35 f3.5-4.5 / S 28-105 f2.8-4 ASPH / + pierścieni dużo + różnetakie kolorowe + manfrottka + EPSON Photo Perfection v350

Freddie
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez atsf Zobacz posta
    Musisz założyć spadek światłoczułości o co najmniej 1 EV i zadymienie kliszy. Trzeba poinformować lab o parametrach naświetlania, tzn czy negatyw był forsowany, czy nie, aby nie dublować forsowania przy wywoływaniu, bo to wzmoże zadymienie. Klisza jest kolorowa i "oddymiaczy" do ORWO NC21 raczej się nie znajdzie. Lab może w zasadzie wywoływać go przy wyższej temperaturze, niż nominalne 20°C, aby wyciągnąć światłoczułość, ale jeżeli wprowadzisz korektę np na +1,5EV, to wywołanie prawdopodobnie zrobią w nominalnej chemii. NC21 miało tendencję właśnie do niedoświetleń w okolicach 0,5EV
    Przepraszam, ale ja nic z tego nie rozumiem, moze poza... nie w zasadzie to nic nie rozumiem. Tak troszke bardziej lopatologicznie, co mam konkretnie przycisnac na moim Canonie eos 500 n, zeby mi zdjecie wyszlo? Zmniejszylam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci.

Lesiu, Wellsa zawsze lubilam, szczegolnie Opowiesci Fantasztyczne, a Kraine Slepcow wzielam sobie nawet jako material dodatkowy do pracy licencjackiej z lit angielskiej. Jesli chcesz, moge Ci podeslac artykul o troche odmiennej interpretacji. Jest po angielsku.

Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Freddie Zobacz posta
    w zasadzie to nic nie rozumiem ... zmniejszyłam ISO ze 100 na 80 a nawet 64, i cykam normalnie, jak slonko swieci
    ojojoj..
    No to trochę roboty cię czeka. Jeśli masz nieco wolnego czasu, zacznij czytać Szkołę Fotografii CB. Mądre głowy rzeczą tam bartdzo dużo fajnych rzeczy

A jeśli chodzi o Twoje 500n i forsowanie.. Proponuję ten wątek: http://canon-board.info/showthread.p...rsowanie+filmu

OT - Do licha, z czego pisałaś ten licencjat przy takich "materiałach dodatkowych"? Jestem pod wrażeniem
    I z wielką chęcią poproszę o artykuł Mój adres mailowy jest w moim profilu (kliknij na mój nick/publiczny profil/kontakt)

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów