Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: wydruk 100x70 i problem z edycją zdjęcia

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie wydruk 100x70 i problem z edycją zdjęcia

Z góry zaznaczam, że to będzie mój pierwszy taki wydruk, planuję powiesić sobie zdjęcie na ścianie, wybrałem sobie format 100x70, ale jedyny plik, którym dysponuję to 3000x2000, TIFF.

Pytanie, w jaki sposób to obrobić, żeby można to było spokojnie powiesić na ścianie i oglądać z byle jakiej odległości (głównie to będzie parę metrów, ale pod tym będę miał biurko i nie chciałbym pikselozy nad głową, zwłaszcza, że to będzie mój warsztat pracy Z pliku, który mam teraz wychodzi jakieś 70dpi, czy jakiekolwiek powiększanie ma sens? Powiększyłem ów plik w fotoszopie do 100dpi, ale ziarenko dało się we znaki (prawdopodobnie zbyt mocno wyostrzyłem). Może ktoś z większym doświadczeniem doradzi mi, co z tym zrobić?

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    Z góry zaznaczam, że to będzie mój pierwszy taki wydruk, planuję powiesić sobie zdjęcie na ścianie, wybrałem sobie format 100x70, ale jedyny plik, którym dysponuję to 3000x2000, TIFF.

Pytanie, w jaki sposób to obrobić, żeby można to było spokojnie powiesić na ścianie i oglądać z byle jakiej odległości (głównie to będzie parę metrów, ale pod tym będę miał biurko i nie chciałbym pikselozy nad głową, zwłaszcza, że to będzie mój warsztat pracy Z pliku, który mam teraz wychodzi jakieś 70dpi, czy jakiekolwiek powiększanie ma sens? Powiększyłem ów plik w fotoszopie do 100dpi, ale ziarenko dało się we znaki (prawdopodobnie zbyt mocno wyostrzyłem). Może ktoś z większym doświadczeniem doradzi mi, co z tym zrobić?

Jedyne co można próbować to fractale - skutek niestety nie jest gwarantowany bo sporo zależy od tego co na zdjęciu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

Proponuję program PhotoZoom Pro...łatwy w obsłudze.
    Gdybyś go zastosował, daj znać jak Ci poszło.

Bywalec Awatar Dragunov
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2marekm Zobacz posta
    Proponuję program PhotoZoom Pro...łatwy w obsłudze.
    Dużo zależy od jakości pliku posiadanego, ja "pompowałem" tiff'a 16 bitowego z wołanego z rawa z 30D, proponuję niepowiększać więcej niż 50%.
    7D l EOS 30 Date l sure shot WP-1 l 40/2.8 l SPEEDLITE 580EXll l MAMIYA RB67 + SEKOR 90/3.8
    http://piotrplyszewski.pl/

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A co mi tam, zrobię wioskę ze zdjęciem, którym się tak "zachwycam", ale chociaż wiadomo będzie, o co chodzi

Tylko plik jest mocno zaziarniony, Fuji S3Pro + ISO800, z tego co pamiętam. Albo forsowane 400?

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Z takim ziarnem będzie ciężko...

Ja z 300D 3072x2048px 240dpi drukowałem taki format (foto robione przy ISO200) i wyszło nad wyraz pozytywnie.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Znaczy się szumofobem żadnym nie jestem, ale crop 100% z TIFF'a 3000px wygląda mniej więcej tak:
    , na większym oczywiście jest gorzej.

Taki poziom szumów jeszcze mogę zaakceptować, ale po rozciąganiu widzimy coraz więcej szumów, coraz mniej zdjęcia, więc stąd pytanie - jak to będzie wyglądało w 100/70? Wydruk kosztuje ze 130 złotych, a nie uśmiecha mi się topienie tej kasy

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Obrazek ten z postu powyżej powiększony trzykrotnie fraktalami:

To jest 100% crop 800x800

do powiększenia ok 4 razy - może 5 razy nie powinno być źle.

Powinno się dać bez problemu powiększyć i wydrukować.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Zablokowany
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Drogo. Ja robiłem za 70zł A szumów jest od cholery jak na Croop..

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Powiększać to normalnie, stopniowo, przez cmd+alt+i, czy do tego jakieś filtry odszumiające?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów