Bo to jest mit - kiedyś w celach naukowych wałkowałem takie dwa czy trzy uczone tutoriale przez pół dnia (powiększanie drobnymi kroczkami, ostrzenie po każdym kroczku, blurowanie, znowu powiększanie...) i kicha wyszła totalna plus strata czasu - najlepiej i tak wyszło powiększenie jednym strzałem plus podostrzenie z głową. Jak pikseli brakuje - to brakuje. Do pewnego stopnia można próbować z tym walczyć, ale bez przesady...
A noisem przy takim powiększeniu bym się nie przejmował: i tak zrobi się mydło![]()
Ja osobiście bym po powiększeniu dołożył sztucznie ziarno, zeskanowane z filmu (podawałem linki na forum).
Fotograf platoniczny
Ja zawszę zmniejszam o ~500px i walę za każdym razem smart sharpen ustawione odpowiednio na 15 i 0,5. Wygląda o niebo lepiej, niż jakbym miał pomniejszyć i walnąć np. 60 i 0,5
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ok, tylko pytanie, gdzie to umieścić? Na hostingu znam się mniej więcej tak samo, jak na powiększaniu zdjęć do formatu brystolu
BTW, ta opcja, fractale, to jakieś narzędzie w PS, czy raczej jakiś sposób? Przeleciałem się po liście filtrów w CS2 i nie znalazłem tego cudaka...
Ostatnio edytowane przez _igi ; 09-10-2008 o 22:45 Powód: Automerged Doublepost
http://www.potoczek.com/fotoporadnik/Main.html i przeczytaj o ostrzeniu
Plugin do PS - Genuine Fractals się nazywa.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
wyslijto.pl chociażby