Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: 40D - Problem z ETTL

Smile 40D - Problem z ETTL

Elo wszystkim.Przed kilkoma dniami chcialem porobic kilka foteczek mojej 4 tygodniowej coreczce i nagle widze totalnie ciemne foty.Nawet robiac zdjecie dobrze oswietlonego biurka,bylo ciemno.Szok.Wylaczylem palnik i jeszcze raz "on". Tym razem fali foty jak szalony,ISO 100,2.8 /80 s/ciemny pokoj,a on pali.
    Wtedy zauwazylem ze z mojej lampy zniknela literka E i pozostalo tylko TTL.
    Mial juz ktos z was cos takiego?Dzwonilem do serv. i powiedzieli ze byc moze poluzowal sie but,bo to ewidentny problem z kontaktem, lecz niestety nie.Jest nieruchomy, wysle go tak czy inaczej jutro bo gwarancja jest.
    Teraz sie zastanawiam czy moja 430-tka przypadkiem niema jakiegos problemu spowodowanego czestym uzytkowaniem z nakladka Lightsphere-wersja hinska (ale to juz chyba nieistotne) .W sumie nie jest ona az tak ciezka,ale...cisnie na lampe i przez to tez na sanki.
    Zobaczymy tak czy inaczej jaka bedzie diagnoza,jak sie dowiem to dam znac.
    pozdro wszystkich.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Uzależniony Awatar tom517

Domyślnie

Zdejmij lampe, przetrzyj styki zaloz, wyglada ze cos ze stykami.
    P.S.
    Nie walibym lampa po oczach 4-tygodniowej coreczki

Coś już napisał Awatar s..

Domyślnie

a wg, mnie kolega pogrzebal w ustawieniach i wylaczyl sobie ettl'a, a teraz lamentuje. W 40D w funkcjach sterowania lapma jest mozliwoc wlaczenia/wylaczenie ettla. W ktorejs z funkcji Cf - jest tez mozliwosc zmiany tryby dzialania e-ttla. Nie wiem jak w 430, ale w 580 jeszcze w samych funkcjach Cf lampy jest rowniez mozliwosc wlaczania/wylaczania ett-a.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tom517 Zobacz posta
    Zdejmij lampe, przetrzyj styki zaloz, wyglada ze cos ze stykami.
    P.S.
    Nie walibym lampa po oczach 4-tygodniowej coreczki
    >Problem w tym ze wszystko jest ok.
    Co drugie zdjecie mierzy jak powinna.

PS: Zeby robic dziecku fotke, nie trzeba jej po oczach walic, ale to chyba wiesz.
    C-40D + C-BG E2N + C-EF50 f1.4 + C-EFS17-55 f2.8 IS USM + C-EF24-105 f4L IS USM + C-EF70-200 f2.8L IS USM + Speedlite 430EX+580EX + 2xSanDisk-III 4gb + Lowe Pro Mini Trekker Classic (w planie: EF 16-35 II f2.8L)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez s.. Zobacz posta
    a wg, mnie kolega pogrzebal w ustawieniach i wylaczyl sobie ettl'a, a teraz lamentuje. W 40D w funkcjach sterowania lapma jest mozliwoc wlaczenia/wylaczenie ettla. W ktorejs z funkcji Cf - jest tez mozliwosc zmiany tryby dzialania e-ttla. Nie wiem jak w 430, ale w 580 jeszcze w samych funkcjach Cf lampy jest rowniez mozliwosc wlaczania/wylaczania ett-a.
    No to sie mylisz kolego. Znam ustawienia aparatu, i wchodze w nie jak cos konkretnego chce zrobic. Grzebac raczej nie grzebie.I nie lamentuje tylko pytam czy ktos mial taki wlasnie problem.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez schuvi Zobacz posta
    >Problem w tym ze wszystko jest ok.
    Co drugie zdjecie mierzy jak powinna.
    czyli "E" pojawia się i znika?
    to by niechybnie wskazywało że traci niekiedy kontakt na stopce. No a jak staci kontakt to wali pełna mocą i pali wszystko dookoła...

Mam pewne podejrzenia: począwszy od 40D i lamp w wersji II Canon zmienił nieco stopkę. U ciebie jest przypadek: nowa stopka (40D) - starsza lampa (430EX bez II).

a coś mi po głowie chodzi, ze był też watek o przypadku odwrotnym: stara stopka (5D) - lampa z nowym mocowaniem 580EX II i tez chyba były podobne objawy.

Czy nie jest przypadkiem tak, że te zmodyfikowane stopki mają nienajlepszy kontakt?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Domyślnie

Mam pewne podejrzenia: począwszy od 40D i lamp w wersji II Canon zmienił nieco stopkę. U ciebie jest przypadek: nowa stopka (40D) - starsza lampa (430EX bez II).

a coś mi po głowie chodzi, ze był też watek o przypadku odwrotnym: stara stopka (5D) - lampa z nowym mocowaniem 580EX II i tez chyba były podobne objawy.

Miałem taki sam problem 30D+580EX II lampa sie rusza troche w stopce
    http://canon-board.info/showthread.php?t=23811
    niewysłałem do Warszawy bo niemoge czekac tyle czasu
    a pozatym problem sam ustąpił i teraz zdaża sie bardzo żadko
    wystarczy wtedy poruszac lampą i łączy normalnie przynajmniej umnie
    a u kolegi to ewidentnie soś ze stopką nie tak...
    EF-S 18-55, Tamron 28-75 SP AF XR Di f/2.8L ,Canon 70-200 f/4 L ,
    speedlight 580 EX II,eos 50e,sigma 28-80 3.5-5.6,sherpa 600R,Hama NiMH 2500 i 2600+Hama Delta Bravo...
    Moja strona http://gocalfoto.bho.pl/

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pgfoto Zobacz posta
    A ja mam 40D i 580EX (bez II) od roku i zero problemów. Tak więc nie wiem czy masz słuszne podejrzenie. Skąd ta informacja że Canon "zmienił nieco stopkę" od 40D ?
    Jedyna zmiana jaką kojarzę to sposób mocowania lamp (wajcha a nie pokrętło) w wersjach II, bez zmian po stronie body .

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Miałem dokładnie taki sam objaw w 30D+580EXII raz ETTL, raz TTL.
    Odtłuściłem lampę i stopkę benzyną ekstrakcyjną i jak ręką odjął
    Pozdrawiam.
    Amator martwi się o sprzęt, Profesjonalista o kasę, a Mistrz o światło...
    Mariusz Łanucha
    Moje zdjęcia ślubne, fotografia ślubna.

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa/Łódz

Domyślnie

przelacz lampe na ettl i ustaw automat do zdjec i zoabcz jak bedzie wychodziło powinno byc dobrze

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów