jakis czas temu posiadałem 40D + 580 EX II, wesela, caly rok, ani razu nie miałem problemu z lampa blyskowa ani z 40D... trzeba zmienic lampe![]()
jakis czas temu posiadałem 40D + 580 EX II, wesela, caly rok, ani razu nie miałem problemu z lampa blyskowa ani z 40D... trzeba zmienic lampe![]()
A ja wlasnie mialem taki przykład - w sobote robie sobie zdjecia na weselu (5D+580II) a tutaj nie wiadomo dlaczego nie moge zrobic zdjecia - w lampie nie moge ustawic siły błyski( - nerówka na całego - wyciągam aparat backup i sprawdzam co mogło być przyczyną. Zakładam lampe na drugi body - lampa dziala, ustawienia dzialają
super lampa cała. Zakładam spowrotem na 5D porobil kilka zdjec i znowu - masakra - wtedy wlasnie zobaczylem ze na lampie zamiast ETTL jest TTL. Czyscilem styki i narazie jest ok. Zastanawia mnie tylko co mogle byc przyczyną - czy brudy na stykach/
Czyszczenie , ustawienia, podejrzenia że lampa ma defekt....fajnie się słucha tych rad. Mam dokładnie taki sam przypadek. Lampa 430 współpracowała z aparatem prawie rok i nie było absolutnie żadnych kłopotów. Jednego dnia zniknęło ETTL i zostało TTL. Na początku byłem pewien, że to wina flesza, ale podpinając go do innych aparatów ETTL spokojnie działało. Aparat został zabrany do serwisu i prawdopodobnie w okolicach soboty powinien wrócić. Gwarancja kończy się za miesiąc, więc podejrzewam, że nabyliśmy go w prawie tym samym okresie.
Dodam, że mój serwis jest w Pekinie. Usterka ta wydaje się więc jakąś wadą tego body i być może za jakiś czas posypią się inne aparaciki 40d.
Może wasze? Nie odtłuszczajcie więc styków, ale pakujcie w pudełka i do serwisu.
Pozdrawiam i dam znać jaka będzie diagnoza po odbiorze.