Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 73

Wątek: kończenie aukcji przed czasem

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus Zobacz posta
    Rozumiem, że wszyscy tutaj są zawsze w 100% uczciwi:

- jeżdżą po mieście max 50km/h,
    - płacą podatek do US od sprzedaży z Allegro,
    - używają tylko oryginalnego oprogramowania i brzydzą się piractwem,
    - nie oglądają filmów DivX, tylko kupują oryginały lub chodzą do kina,
    - no i oczywiście KAŻDY z tu obecnych, który robił zakupy foto w USA, zgłosił się dobrowolnie do Urzędu Celnego celem zapłacenia cła i VATu...

Jeśli tak jest to mega szacun dla Was obrońcy moralności
    - nie mam prawa jazdy
    - nie handluje na Allegro
    - tak
    - juz mi sie nie chce (kiedys tak), znudzilo mi sie. Po pracy nie mam zamiaru zasysac filmow i ogladac. Wole z zona do kina (a czesto chodze)
    - nie robilem zakupow w USA (w HK, paczki szly przez "Customs" i nie chcieli ode mnie cla, sam sie nie zglosilem na bezczelnego)

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Jeśli ktoś oferuje lepszą cenę, która satysfakcjonuje sprzedającego to dlaczego trzeba czekać i sprzedać taniej?
    Bo wystawiając coś na aukcję zobowiązujesz się do przestrzegania regulaminu i licytujący liczą że będziesz go przestrzegał... Tu już nie chodzi o uczciwość tylko o zwykłe buractwo (dla Ciebie to pewnie spryt)...

Koniec końców - z mojej praktyki jest tak że przedmiot i tak się z reguły sprzedał drożej niż oferowali chcący kupić od ręki (a zostali wysłani na drzewo)... Tak więc jakby sprzedał odwołując oferty to rzeczywiście byłbym cholernie sprytny...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    - nie mam prawa jazdy
    - nie handluje na Allegro
    - tak
    - juz mi sie nie chce (kiedys tak), znudzilo mi sie. Po pracy nie mam zamiaru zasysac filmow i ogladac. Wole z zona do kina (a czesto chodze)
    - nie robilem zakupow w USA (w HK, paczki szly przez "Customs" i nie chcieli ode mnie cla, sam sie nie zglosilem na bezczelnego)
    No to obiecany szacun
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Koniec końców - z mojej praktyki jest tak że przedmiot i tak się z reguły sprzedał drożej niż oferowali chcący kupić od ręki (a zostali wysłani na drzewo)...
    No i bardzo dobrze, ja cwaniaków oferujących niskie kwoty od ręki od razu wysyłam na drzewo.

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Tak więc jakby sprzedał odwołując oferty to rzeczywiście byłbym cholernie sprytny...
    Byłbyś?
    Ostatnio edytowane przez maczkus ; 31-03-2009 o 12:34 Powód: Automerged Doublepost

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jeśli ktoś oferuje lepszą cenę, która satysfakcjonuje sprzedającego to dlaczego trzeba czekać i sprzedać taniej?
    Bo się wystawiło aukcję i jeśli już są osoby licytujące - należy aukcję doprowadzić do końca. W przeciwnym przypadku zdejmuj sobie do woli.

Sorry, ale takie są prawa rynku.
    W tej sytuacji tylko Allegro zostało wydymane, a Was boli, że ktoś był sprytniejszy.
    A osoby licytujące? Przecież najzwyczajniej w świecie sprzedawca je okłamuje. Ach, zapomniałem... "takie są prawa rynku".
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bo się wystawiło aukcję i jeśli już są osoby licytujące - należy aukcję doprowadzić do końca. W przeciwnym przypadku zdejmuj sobie do woli.

A osoby licytujące? Przecież najzwyczajniej w świecie sprzedawca je okłamuje. Ach, zapomniałem... "takie są prawa rynku".
    Wiadomo, że z punktu widzenia kupującego, który liczy na wyrwanie dobrego sprzętu za niską cenę to jest działanie trochę nie fair. Z drugiej strony - sprzedający nie ma obowiązku sprzedawać za cenę, która go nie satysfakcjonuje.

Wiem - jest to niezgodne z regulaminem Allegro, ale czy np. gdybyś wystawił samochód od 1zł (przez pomyłkę bez ceny minimalnej) i zalicytowałaby tylko jedna osoba i dzień przed końcem nie byłoby więcej chętnych, to czekałbyś cierpliwie aż aukcja się zakończy? Rozumiem, że tak

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Wiadomo, że z punktu widzenia kupującego, który liczy na wyrwanie dobrego sprzętu za niską cenę to jest działanie trochę nie fair. Z drugiej strony - sprzedający nie ma obowiązku sprzedawać za cenę, która go nie satysfakcjonuje.

Wiem - jest to niezgodne z regulaminem Allegro, ale czy np. gdybyś wystawił samochód od 1zł (przez pomyłkę bez ceny minimalnej) i zalicytowałaby tylko jedna osoba i dzień przed końcem nie byłoby więcej chętnych, to czekałbyś cierpliwie aż aukcja się zakończy? Rozumiem, że tak
    O, to jednak zauważyłeś, że istnieje coś takiego jak "cena minimalna"? Idziemy tym tropem dalej - wystawiając towar BCM od złotówki z góry zakładasz, że znajdziesz osobę poza Allegro, albo wycofasz oferty przed jej końcem?

Odpowiadając na pytanie - nie wierzę w wystawianie BCM "przez pomyłkę", aukcja zakończona jest de facto transakcją K-S, więc jest wiążąca dla obu stron. Osoba odwołująca oferty przed czasem nadużywa mechanizmu, który miał służyć do zupełnie innego celu. Jest więc oszustem, kłamcą (podaje fałszywy powód wycofania ofert) i w zasadzie (gdyby dało się udowodnić złe intencje) - przestępcą. Zdziwiony? Za mocno powiedziane? Czy złodziej, któremu nie da się udowodnić kradzieży przestaje być złodziejem? W twoich oczach staje się osobą "sprytną"?

Tak, zdarzało mi się sprzedawać towar, który powinienem był wycenić wyżej.
    Może to zabrzmi jak banał, ale traktuję to poważnie - u mnie słowo cenniejsze od pieniędzy.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maczkus
    Z drugiej strony - sprzedający nie ma obowiązku sprzedawać za cenę, która go nie satysfakcjonuje.
    Tak, nazywa sie to cena minimalna. Ale nie dotyczy aukcji, od ktorej zaczelismy dyskusje.

Cytat Zamieszczone przez maczkus
    Tak, ja za swoje bledy place i oczekuje tego rowniez od innych.
    Nieraz w zyciu doplacilem za MOJA pomylke, nie obarczalem tym innych.

PS: Dam Ci inny przyklad - na innym forum slyszalem o fotografie, ktory skopsal sesje slubna i wzial pieniadze. Ja na jego miejscu, na MOJ KOSZT ponownie bym wynajal sale (zamek, palac, co tam bylo) i poprosil mlodych o powtorke sesji. Nic bym nie zarobil, nawet doplacil, ale dbam o marke. Tak postepuje w swojej codziennej pracy (branza nie foto, dla jasnosci). Albo przeprosil, nie wzial kasy, poprosil kogos lepszego, znajomego o to zeby gratis im zrobil na moj koszt. Jednym slowem nie obciazal innych.
    Ostatnio edytowane przez Jerry_R ; 31-03-2009 o 13:20
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jerry_R Zobacz posta
    Tak, nazywa sie to cena minimalna. Ale nie dotyczy aukcji, od ktorej zaczelismy dyskusje.

Tak, ja za swoje bledy place i oczekuje tego rowniez od innych.
    Nieraz w zyciu doplacilem za MOJA pomylke, nie obarczalem tym innych.
    Ok, a kto w tym konkretnym przypadku zapłacił za pomyłkę? Na pewno nie licytujący...

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Ok, a kto w tym konkretnym przypadku zapłacił za pomyłkę? Na pewno nie licytujący...
    Skad wiesz? Rozmawiales z nimi? Juz pisali niektorzy z nich, ze gdyby wiedzieli wczesniej, kupiliby gdzie indziej, nie czekajac na finalizacje. A co jesli zaraz maja wyjazd?

Obdarzyli kogos zaufaniem. Zaufaniem do przestrzegania ZASAD po DWOCH STRONACH.
    Widac jedna ze stron ma gdzies ZASADY... bo CZYTAC chyba potrafi...
    Pozdrawiam!

Bywalec Awatar maczkus
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

O, to jednak zauważyłeś, że istnieje coś takiego jak "cena minimalna"? Idziemy tym tropem dalej - wystawiając towar BCM od złotówki z góry zakładasz, że znajdziesz osobę poza Allegro, albo wycofasz oferty przed jej końcem?

Odpowiadając na pytanie - nie wierzę w wystawianie BCM "przez pomyłkę", aukcja zakończona jest de facto transakcją K-S, więc jest wiążąca dla obu stron.
    Zakończona - tak. Odwołana - nie.

Osoba odwołująca oferty przed czasem nadużywa mechanizmu, który miał służyć do zupełnie innego celu. Jest więc oszustem, kłamcą (podaje fałszywy powód wycofania ofert) i w zasadzie (gdyby dało się udowodnić złe intencje) - przestępcą. Zdziwiony? Za mocno powiedziane? Czy złodziej, któremu nie da się udowodnić kradzieży przestaje być złodziejem? W twoich oczach staje się osobą "sprytną"?
    Czyli ten kto sprzedaje poza Allegro jest złodziejem? Kogo okrada?
    A sprytny był nie ten kto sprzedał, ale ten kto kupił. Wydymał wszystkich frajerów, którzy cierpliwie czekali na koniec aukcji. Ja też zawsze kontaktuje się ze sprzedawcą i proponuję mu cenę za zakończenie aukcji. Śmiać mi się chce jak widzę ciułaczy, którzy przez rok polują na jakiś obiektyw na Allegro, ustalają sobie górną nieprzekraczalną granicę ceny i czekają na okazję. Właśnie oni najwięcej krzyczą gdy do gry wkroczy ktoś, kto zaoferuje wyższą cenę. Przegrana boli

Tak, zdarzało mi się sprzedawać towar, który powinienem był wycenić wyżej.
    Może to zabrzmi jak banał, ale traktuję to poważnie - u mnie słowo cenniejsze od pieniędzy.
    Ja też sprzedałem kiedyś w taki sposób obiektyw i straciłem na tym ok. 1000zł. I teraz żałuję, że nie odwołałem w porę aukcji.
    Skad wiesz? Rozmawiales z nimi? Juz pisali niektorzy z nich, ze gdyby wiedzieli wczesniej, kupiliby gdzie indziej, nie czekajac na finalizacje. A co jesli zaraz maja wyjazd?

Obdarzyli kogos zaufaniem. Zaufaniem do przestrzegania ZASAD po DWOCH STRONACH.
    Widac jedna ze stron ma gdzies ZASADY... bo CZYTAC chyba potrafi...
    Jak ktoś ma zaraz wyjazd to nie czeka na koniec aukcji tylko dogaduje się jak najszybciej ze sprzedawcą.
    PS: Dam Ci inny przyklad - na innym forum slyszalem o fotografie, ktory skopsal sesje slubna i wzial pieniadze. Ja na jego miejscu, na MOJ KOSZT ponownie bym wynajal sale (zamek, palac, co tam bylo) i poprosil mlodych o powtorke sesji. Nic bym nie zarobil, nawet doplacil, ale dbam o marke. Tak postepuje w swojej codziennej pracy (branza nie foto, dla jasnosci). Albo przeprosil, nie wzial kasy, poprosil kogos lepszego, znajomego o to zeby gratis im zrobil na moj koszt. Jednym slowem nie obciazal innych.
    To akurat jest chamstwo wyższego kalibru. Ja też bym zrobił dokładnie tak jak Ty. W mojej branży (IT) też jak coś zepsuję to staram się wynagrodzić to klientowi, tak żeby był zadowolony.
    Ostatnio edytowane przez maczkus ; 31-03-2009 o 13:34 Powód: Automerged Doublepost

Strona 4 z 8 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów