zamierza wydać wersję 1.8 pod cropa
zamierza wydać wersję 1.8 pod cropa
Jakieś przecieki na temat 60D? Przymierzam się do zmiany puchy, nie chciałbym kupi 50D, a parę dni później powiedzieć się, że wyszło 60D![]()
Sony NEX-5 + Voigtländer Nokton 35mm f/1.4
the silence is deafening
No tak. Canon za to najniższą półkę olewa totalnie. A Sony spokojnie buduje piramidę od podstaw. Nie od razu Rzym zbudowano.
Na amerykańskiej stronie C jest ponoć wzmianka, że zarówno 50D jak i 100 macro bez L nie są już produkowane. O ile to pierwsze mnie nie dziwi, to druga opcja jest imho bez sensu ze strony firmy.
obiektywnie, to ja widze malo rzeczy, ktorych mojemu 5D mkI brakuje.
ale foldery reklamowe i szum w eterze to troche inna sprawa.
jakby nie patrzyc - Canon nie ma zadnej zachety do wypuszczania 60D teraz, kiedy ma dostatecznie duzo nowych premier i zadnego nacisku na tej polce ze strony konkurencji. nastepca A700 by tu mogl cos zmienic, albo taki D700s, ale na chwile obecna 60D nie ma zadnej racji bytu.
2000D jest juz, de facto, od dawna oczekiwany. moze po tym Sony cos Canon zrobi. z tym ze biorac pod uwage prawidlowosci sezonowe, to chyba najpredzej we wrzesniu.
a co do filmow - badzmy realni: predzej sie tam drukarki doczekamy, niz wyciecia filmikowzwlaszcza na tej polce cenowej!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
najnizsza polka Canona to 1000D + 18-55 (bodajze ten g*ny nie-IS, ale to nie robi temu targetowi jakiejs wiekszej roznicy). i to nie jest jakis wybitny cud techniki a marketingowo nie broni sie przeciw 12 Mpix Nikona czy 14 Mpix Sony.
z drugiej strony, jest swobodny wybor miedzy 450D, 500D a 550D. ale to jest ciut wyzsza polka cenowa.
sek w tym, ze "najnizsza polka" oznacza co innego w NL/UK/US a jednak wciaz co innego w PL. nad Wisla klient szuka na starcie raczej sprzetu blizej 1200~1500 PLN niz 2000 PLN (no chyba ze sie myle?). w NL kwota rzedu 500~600 EUR jest strawialna jak na zakup raz na kilka lat. wiec zasadniczo ta najnizsza polke pod wzgledem woluminu sprzedazy robia tu korpusy w tej grupie cenowej. i akurat Canon w tej cenie schodzi jak cieple buleczki.
moga miec zapasy magazynowe - inaczej ja tez nie rozumiem takiej decyzji.