Ale jaja... trzeba będzie puszczać tego bonka co parę stron w tym wątku, specjalnie dla nowych juzerów na forum.
Odnośnie gripa: w czasie powstawania tego fake'a były spory czy mityczne 3D ma mieć czy też nie (jak classic) gripa. Bonk pogodził wszystkich robiąc... 3D w skórze D3; czyli z takim micro gripkiem.
Co ciekawe przez wielu fotografów na świecie projekt bonka jest uznawany za masterpiece ergonomii, ja, po przygodzie z D3 zmieniam zdanie (sorry Dom) i wolę puszkę bez gripa z bg-e8? w normalnym rozmiarze, podpinanym z osobna.
40/1.2L powstało chyba jako wypadkowa naszych próśb o ciutkę szerszy lens niż 50/1.4 oraz standard dla muflona (1.3 crop). Były jaja z bonkiem
BTW: wszystko jest w archiwum; początki forum.
A guzik prawda. Sam byłem zdziwiony sławą bonkowej puszki, ale nie miałem w tym udziału.
BTW. Przypominam sobie rozważania moje i bonka nt. szkieł Canona. Nie wiem dzisiaj za swoje opinie dostał by tu bana, ze 3 kartki, itp.
OK, kto napisze magisterkę Wyczekiwanie na EOS 3D przez użytkowników Canona na przestrzeni lat 2001-2010, na podstawie makietki autorstwa bonka
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 30-12-2009 o 08:42
the silence is deafening
Masz mały błąd logiczny w tytule pracy. Wyczekiwanie na 3D trwało jeszcze długo przed Bonkowym projektem, który chyba i tak wziął się z naszych dywagacji i nadziei.
Jak sobie przypomnę pierwsze nasze zachciewajki, "byle AF z 1ki i byle FF, może nie mieć gripa, za cenę do 16K".. Jakby tak dobrze popatrzeć, to canon dał nam przez te lata 100 innych rzeczy, ale nie to![]()
Jarek
2 tygodnie temu wszyscy wypomnieli himiemu że żongluje sprzętem, teraz za g3 się bierzeciepóki co fajnie, ciekawe kiedy do Viteza dojdziecie hehe
![]()
Fantastycznie, nie fantastycznie... nie wiem :-)
W każdym razie 16Mpix i wielkość pixela 7,2µm wskazuje, ze byłby to mały obrazek (dumnie zwany Fullframe :-)) i ponadto znaczyłoby to, ze postanowili ponownie wykorzystać sensor od 1 DS II :-)
Canon EOS 1Ds Mark II
CMOS 17.2 MP, 7.2 x 7.2 µm
bardzo prosty - miał to być jakoby jasny standard do APS-H.
ale my nie piszemy o sprzęcie Pawła tylko o tym że przesiaduje non stop na wszystkich możliwych sprzętowych forach foto dzięki czemu jesteśmy błyskawicznie i na bieżąco z wszelkimi plotkami i "rumorsami"... coś jakby był komentatorem sportowym tylko od paru lat prawie non stop.
Bo my jesteśmy leniwi i odwala za nas robotęwięc chwała mu za to. Nawet Jarek podejrzewa że mu za to płacą.. tylko kto - oto jest pytanie
- chyba jest udziałowcem w BHPHOTO - chociaż na żywo to pejsów nie ma
![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|