Raczej nie, bo będzie się kićkać EFV z EVF
No i ja nadal po cichu kibicuję pomysłowi, że Ds będzie miał tryb 4k (a nie tylko zwykłe "kompaktowe" Full HD).
Wtedy 5D Mk III (czy inny 3D) nie będzie musiał być tak kastrowany...
EOS - conditio sine Kwanon...
niech mi ktos wylozy, do czego w zastosowaniach nie-profesjonalnych (no nie oszukujmy sie, Ds4 chocby loda robil, nie bedzie profesjonalna kamera filmowa...) ma byc 4k. bo jak puszczam dobry material FullHD na 40", to przy odleglosci patrzenia powyzej 2 metrow koncza mi sie szczegoly.
ja rozumiem wyzszosc 4k i ze to komus moze sie przydac. tylko z takimi rzeczami pozostaje pytanie, w ktorym miejscu zaczyna sie nikonizm - tj. ficzery, ktore ladnie wygladaja w folderze, ale ich realna przydatnosc/uzytecznosc jest mocno epsilonowa.
Sam sobie odpowiedziałeś.
To po pierwsze, po drugie 1Ds to jednak profesjonalne zastosowanie a po trzecie za rogiem, z widelcem w kolejce do tortu stoją i RED i Sony. Imho to jest rewolucja/próg na korporacji, którą jak sami przyznali z początku olali - 5DII i teraz zrobią wszystko by jako pierwsi zniewolić (szkła/akcesoria video systemowe) H/Bollywood
Filmowcy mają w de czy aparat jest ładny czy wygląda jak Transformers - tam zawsze liczy się price/feature ratio a ten jest po stronie Canona i biada temu, kto będzie tą puszkę chciał kupić do studia (backorder z rok na bank) jak Canon ją wypozycjonuje jako video ultimate machine za grosze bo chyba tylko to pozwoli im - po raz kolejny - na $8k trick.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 02-12-2009 o 11:35
the silence is deafening
w zasadzie to co opisujesz, to jest likwidacja czysto fotograficznego flagshipa, a w zamian wprowadzenie zupelnie nowego (przynajmniej dla Canona) typu produktu.
ma to poniekad sens, bo w DSLR tak naprawde ciezko zrobic cos rewolucyjnego na tej polce. a 1Ds ma byc chodzaca reklama Canona.
nie mam orientacji w dzialce filmowania, ale z tego co piszesz wnioskuje, ze albo Red az tak ostro goni i zagraza Canonowi, albo ta sciezka (zupelnie nowa nisza rynkowa HDSLR) jest az tak k* oczywista i dochodowa, ze nawet beton w zarzadzie i ksiegowosci (zwlaszcza) Canona wyciagnal glowe z piasku i zamiast zwycajowego odgrzewania kotletow postanowil zrobic cos, to naprawde jest nowatorskie
ma ktos jakies dane co do ilosci pracownikow w R&D Canona (poza dzialem kalkulatorow i drukarek), bo mam wrazenie, ze w ostatnich miesiacach wzrosly kilkukrotnie i nawet zaprzestano deportacji do kalkulatorow za wychylanie sie![]()
Dodam tylko, że specjalnie nie wierzę, że 4k (czy nawet 2k) się pojawi w tej wersji Ds. Kibicuję ze swojego - czysto technopatycznego - punktu widzenia.
A nie wierzę nie dlatego, że tego się nie da wykorzystać - bo jak pisze wyżej gietrzy chętni na tańszego RED-a się znajdą.
Rzecz w tym, że telewizyjne H.264 i kinowe 2k/4k - mimo pewnych podobieństw - to dwa różne światy technologiczne. A tak poza tym, to ""2D" is f... dead as... dead. "3D", it's coming back in a big f... way. "
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Ma ktośWprost się nie chwalą, ale sądząc po rankingu liczby patentów, nie zmieniło się wiele...
http://www.ificlaims.com/IFIPatents010909.htm
Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 02-12-2009 o 11:54 Powód: Automerged Doublepost
Zapis w RAW, do tego nowy Digic 5 ktory interpoluje piksele a nie czyta co n-ta linie. 4K zostawi na kolejna rozgrywke.
Pytanie kiedy pojawi sie nowa linia kamer z matrycami aps-c lub FF. Nie wierze by Canon odpuscil mozliwosc sprzedawania 7-mki za 8000$ po dodaniu kilku pokretel i wizjera.
Rzecz w tym, że imho jeszcze nie pojawił się in-house codec, o którym przebąkiwał kolo z Canon USA parę lat temu podczas promocji odświeżonych pro-kamer HDV.
Bo chyba nie można traktować h.264 jako ten nowy, super codec.
Tak naprawdę co my wiemy... tylko tyle, że w 2010 zapronują coś całkiem nowego (wywiad z Canon bossem na dpreview).
Może 7D będzie archaiczny za 3 lata w stosunku do Mk II
Podejrzewam, że raczej wszystko mają i czekają albo na kredyty albo na minimalne zaangażowanie się Martyny w temacie video.
Nikon niestety jedzie jeszcze osobowym (720p m-jpg)
the silence is deafening
Tamto oczywiście wygooglałem w parę sekund - google mają też dedykowaną stronę do szukania/przeglądania patentów.
Jesteś pewien, że czyta co n-tą linię? Aliasing byłby ogromny! W grę wchodzi (naturalne) uśrednianie - swoją drogą - jak dostanę wreszcie w łapki 500D, to się temu przyjrzę dokładniej.
Wiemy, że np.: http://www.pcworld.com/article/18332...e_clearer.html
Który wywiad? Ten: http://www.dpreview.com/news/0810/08...ninterview.asp
Będzie na pewno - nawet prędzej
Też myślę, że hmmm Martyna pokaże to i owoIm szybciej, tym lepiej - dla wszystkich
PS
http://www.dpreview.com/learn/?/Guid...s_guide_01.htm - machina marketingowa jedzie w każdym razie ekspresem!