BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Nie wiem czy ktoś zwrócił uwagę na fragment obiektywu jaki widać na tej pierwszej fotce z rzekomym 7D. Mi to wygląda na jakiegoś EF-S'a 18-200 ?![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Wiesz, niektórzy słyszą, a napewno usłyszy czuły mikrofon kamery. Poza tym wszystkie szkła z USM jakie miałem był słyszalne (nie wiem czy to wina silnika, czy może ruchu samego szkła). W porównaniu do np. kompakta S5, czy mojego R1, to szkła z USM sa po prostu głośne.
Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
BTW. Jestem przekonany, że 7D (o ile istnieje) nie będzie FF.
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Oczywiście, że słychać pewien dźwięk, ale to wynika raczej z tego drugiego, czyli ruchu soczewek:-)
A, o to Ci chodziło..:-) Oczywiście, że może być, ale co widać po testach Sigmy (bo to chyba tylko ona wdrożyła te matryce do swoich aparatów), to ta technologia nie jest jeszcze dopracowana i trochę jej brakuje do tradycyjnych matryc z filtrem Bayera.Co do matrycy, to dlaczego nie moze być 3xCMOS (tak jak w nowych kamerach, coś ala FOVEON)?
Te 36Mpix to będą chyba tylko na papierze, bo pomimo 3 warstw takich matryc, faktyczna rozdzielczość będzie wynosiła dalej 12Mpix. Sigma te swoje 14Mpix w SD14 osiąga chyba dzięki interpolacji (ale głowy nie dam, że tak to działa):-)
Ostatnio edytowane przez Slider ; 21-08-2009 o 10:47
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
Ale odpowiednikiem 17-55 2.8 w pełnej klatce jest 24-105 4 (różnica w GO pełnej klatki względem cropa to około 1 EV), a jego można kupić nawet taniej niż 17-55. 24-70 ma krótszą głębie niż 17-55 (na odpowiadających sobie ogniskowych).
Żeby było obrazowo to odpowiednikiem 50 1.8 w FF jest S 30 1.4 (lub 35 1.4L) w cropie. Przepaść cenowa jest ogromna.
Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 21-08-2009 o 11:56
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Nie no, litości - proszę nie porównywać 50 f/1,8 z czymkolwiek.
Tako rzecze Watson.
There are no stupid questions, just stupid people.
Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa
Ja piszę o odpowiednikach, czyli obiektywach o takim samym obrazowaniu (zarówno kąt widzenia jak i GO) pomiędzy cropem a FF. Nie porównuję jakości wykonania ani jakości samego obrazka. Chciałem uzmysłowić jedynie wain'owi, że 2.8 w cropie to nie 2.8 w FF jeżeli chodzi o GO.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Ale to jest porównanie bardzo subiektywne. Nie w każdej fotografii zależy na uzyskaniu małej głębi ostrości, ale właśnie krótkiego czasu ekspozycji. Wtedy odpowiednikiem 2.8 na cropie będzie 2.8 na FF, a nie 4.0...