Znalezione na forum dpreview: http://forums.dpreview.com/forums/re...hread=32730441
mysle, ze bicie marketingowe to jest polowiczny aspekt sprawy. bo osobnym pytaniem jest, czy Canon polknie taki haczyk ryzykujac (realnie) straty finansowe. ja w to watpie. zreszta, Sony tez ma obecnie finansowa reke w kupie i nie bedze tak ochoczo dokladac do tego biznesu jak wczesniej, bo ich kryzys solidnie sieknal.
inna kwestia... marketing marketingiem, ale pozostaje kwestia polki sklepowej. gdzie mimo nagabywania pana z "nie dla idiotow" klientowi trudno bedzie przeoczyc prosty fakt, ze takie 7D w zestawie z 24-105 byloby i lzejsze i tansze niz A850 + Zeiss 24-70. jesli to bedzie roznica w granicach $1000 to oczywistosc wyboru Sony nie jest juz tak oczywista.
"B jak mirror lockup" to ja mam w 5D. ale pod praktycznym wzgledem nic z tego nie wynika.
pomocnym rozwiazaniem sa pamieci C1-C3 (w 5D jest tylko jedna, ale to poniekad starczy) i gdyby panowie w Canonie tylko laskawie uzyli mozgu i przy funkcji zapamietywania ustawien w "customie" pomineli czas, przeslone i ISO... tak zeby po zmianie z innego programu aparat zachowywal ustawione przez uzytkownika parametry ekspozycji - byloby bosko i guzior do MLU mialbym w nosie. oczywiscie, jest to zbyt idiotycznie proste i zbyt kretynsko oczywiste, zeby mozna to bylo tak rozwiazac.
ale to tylko jedno z "inteligentnych inaczej" rozwiazan Canona. to ze miedzy trybami Av a M nie da sie zamiennie pracowac (bo kolka kontrolne zamieniaja sie rola) to chyba najlepszy przyklad totalnej porazki. oczywiscie, mozna to obejsc przez C.fn.-y ale dopiero w 1-kach...![]()
No ale przecież mają "gotowca" na 7D w postaci starej piątki. Wystarczyłoby ją trochę odświeżyć przez lekkie poprawienie matrycy. AF znając życie nie zmienią. Samograj do robienia kasy moim zdaniem. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej i czy wymaga aż nowych lini produkcyjnych, jeśli gadam głupoty poprawcie mnie.
A ja bym nie chciał taniego ff, tylko ff z afem z podobnym rozłożeniem i sprawnością pkt. jak w xxd :P
Może być w cenie 5d2 :>
5d2, 33, X100, 35 f/1.4, 85 f/1.8, 17-40 f/4
Nie czeka, bo już pewnie dawno wiedzą co ma i co planuje Sony.
Tak - wymaga nowych linii produkcyjnych, bo tych starych matryc nie dało się w prosty sposób zmodyfikować. W skrócie: technologicznie były bodaj ok. 6-krotnie droższe w produkcji od tych z 5D mkII. Pomijam już kompletny bezsens marketingowy takiego ruchu biorąc pod uwagę obecność na rynku nowej piątki.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 20-08-2009 o 11:21
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner