doraznie tak, ale jak kiedys wypuszcza ten plastikowy FF to taki kit bedzie potrzebny. a znakiem czasu jest pakowanie IS gdzie sie da "bo Sony ma"... sorry
zdecydowanie nie upieram sie nad DO, bo cos widac im z tym nie bangla, jesli nie wykorzystali tej piany marketingowej i nie weszli mocniej w DO. no chyba, ze maja na polce projekty i czekaja, az inne klamoty sie wypchna i postarzeja
byc moze. z drugiej strony, krotsze telestalki to temat, gdzie Nikon wyglada raczej tak sobie. a taka wywalona 135-ka (chocby i tam powloki w stosunku do starej zmienili) dalaby fajny pretekst do bicia piany w folderach. a FF + jasne 135 to jest, co by nie mowic, bardzo sexy kombinacja
tez w to watpie. z tym ze Twoje pytanie bylo o to co Canon powinien nadrobic, a nie w co ja wierze, ze nadrobibo wiary to ja juz dawno nie mam
no w starym juz prawie zrownali optyke z cena. przez kolejne obnizki cen
no.... 15mm a 18mm to jest jednak bardzo duza roznica. zwlaszcza ze taki krotszy zoom mialby szanse nie "nadmuchiwac" budynkow i nie dowodzic na kazdym zdjeciu morskim, ze ziemia jest kula
nie wiem, czy nie przeceniasz roli N14-24 w migracjach systemowych. bo fakt, ze szklo jest wy[vitez-filtr], ale tez zestawienie D700 + 14-24 (bo do czegos to trzeba zapiac) jednak do najtanszych nie nalezy. niewatpliwie 14-24 robi swietna reklame Nikonowi wsrod pro. ale na koniec, nieodmiennie, pojawia sie to przeliczanie papierkow... a ww. zestaw to jest jednak 3,5 kilo europapierow.
a to bym z checia zobaczyl. bo taki sloiczek moglby sporo halasu narobic.
obecne 17-40 kosztuje 650 EUR a 16-35 II to 1250 EUR. niech nawet te 17-40 II wejdzie za 800 EUR to i tak jest dostateczny margines. zostawic filtr 77mm, poprawic rogi, zeby przypominaly ludzi, jak bozia da to leciutko horyzonty wyprostowac i jest wymarzone szklo dla amatorskiego landszafciarza. patrzac na to ile tluke fot akurat zestawem 5D + 17-40, to dlugo bym sie nie wahal nad taka zmiana, nawet jakby trzeba bylo pol ceny nowego dolozyc...
nie trafiles, nie grozi minie ujmujac nic 14-24...
prawda, wiec pozostaje temu 12-24 kibicowac. a jak nie to takie odswiezone 17-40. bo z punktu widzenia sredniej polki, do spoly z 70-200/4 ten lens to najwiekszy napedzacz sprzedazy. fajnie by bylo, gdyby jeszcze do kompletu mial ostrzejsze rogi w FF (choc cudow tu nie oczekuje)
A do czego te linki mają przekonać? Ja się nie spodziewam żeby Canon celował w ten target. I wątpię żeby odpowiedź na D300 kiedykolwiek się pojawiła. Prosto mówiąc: chcesz mieć D300 nie ma sprawy wystraczy zamówić 8).
Tak na prawdę to nigdzie i to uważam za bardzo duży minus (dla nas :wink. Czy musi? Niewiadomo. Pytanie czy Nikon robi taki genialny biznes na tym segmencie. Jak zrobią jeszcze czwarte podobne body to im gratuluję pomysłowości
ale chyba żadnej firmie nie wyszedł na dłuższą metę numer ze sprzedażą kilku podobnych produktów w zbliżonym segmencie rynkowym. Chyba książkowym przykładem do czego doprowadziła taka strategia produktowa jest GM. Albo wcześniej Volvo.
Myślę że rynek będzie się stopniowo zmieniał może pojawią się najtańsze "lustrzanki" bez lustra może plastikowe FF (Sony). Co do tego ostatniego to albo ChW powiedział coś zupełnie innego albo rzeczywiście facet powinien już myśleć o emeryturze skoro sądzi, że "Sony póki co się nie liczy jako konkurencja". Takie myślenie to proszenie się o kłopoty i to szybko.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
the silence is deafening
To zależy w jakim segmencie. Znam trochę Nikoniarzy, którzy zamienili go na 17-35 z powodu problemów ze stosowaniem filtrów. W 14-24 jeśli już to tylko żelowe, a dla landszafciarzy 2.8 nie ma aż tak wielkiego znaczenia. 14-24 był projektowany jako szkło reporterskie, i tam sprawdza się znakomicie. Ślubniacy je chyba też bardzo lubią. Canon mógłby spróbować wykorzystać potencjał swojej "dużej dziury", i zaryzykować zrobić coś nieco szerzej przy tej samej jasności.
Panowie, może to trochę OT, ale byłem ostatnio w sklepie (nie) dla idiotów i 40d kosztuje ponad 3600. ocb ?? :O
Pewnie powoli zatrzymują dostawy świeżych 40d i teraz ceny są takie jakie były (przykładowo) rok temu za te 40d.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
a kto by nie przygarnął![]()
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...