Coś mi się wydaje, że ten nowy 18-120 IS będzie w stylu 18-200 IS. Czyli kolejny budżetowy lens![]()
Coś mi się wydaje, że ten nowy 18-120 IS będzie w stylu 18-200 IS. Czyli kolejny budżetowy lens![]()
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
Ciekawe czy będzie miał metalowy bagnet.
Jeśli chodzi o tego Nikkora, to używa go mój brat i jest to wg mnie bardzo przyzwoity obiektyw. Miałem też krótko do potestowania Canona 18-200. Canon wypada gorzej pod względem:
- jakości materiałów obudowy
- cięższego oporu pierścieni
- gorszej funkcjonalności przełączników do włączania-wyłączania AF i IS
- wielkości dystorsji
- płynności wysuwania się tubusu
- wyglądu wizualnego
- samoczynnego wysuwania się tubusu w pionowym położeniu w granicach ogniskowej 40-70 (za pewne z tego powodu on posiada wyłącznik-blokadę).
Aspektów w których Canon wypada lepiej nie zauważyłemPonadto do Nikkora dodawany jest w wyposażeniu fabrycznym miękki pokrowiec i osłona przeciwsłoneczna a Canon w tej klasie obiektywów na tym oszczędza.
Ostatnio edytowane przez Jago ; 22-03-2009 o 23:21
C R5m2; C RF 24-70 L; C RF 100-500 L
wez mnie nie luzuj... to szklo ma rozdzielczosc i dystorsje na poziomie Sigmy 18-125. a takowa mialem przez dobre 1,5 roku i uwierz mi, mokre majty to to nie sa. taki mniej wiecej poziom canonowskiego kita 18-55 w jego II wersji (jeszcze przed IS)
mowiac szczerze to tego nie widze. za duzy zakres ogniskowych przy zbyt niskim pulapie cenowym, zeby sie w to bawic.
Na DPR piszą, że brak plotek o 500D świadczy niezbicie o tym, że się 500d pojawi - nieźle...
Na osłodę rzucili tylko taki ochłap: http://www.canonrumors.com/2009/03/500d-image/ - obiektyw raczej znany.
EOS - conditio sine Kwanon...
Mogli jeszcze zmienić napis na obiektywie 18-120 IS![]()
http://forums.dpreview.com/forums/re...0&q=5d+II&qf=m
On March 25
There will be an announcement
from Canon
of a 30% discount/rebate
on all camera bodies
except the last 3:
1000D, 50D and 5D Mark II
which may or may not also have
some rebate but only by a single digit.
An official canon firmware
that allows all available bodies