Może jeszcze by dali spokój z tym SDHC ani to tańsze, ani szybsze, ani pojemniejsze nie jest więc po co? bo szpilek nie ma? bo mniejsze?
Może jeszcze by dali spokój z tym SDHC ani to tańsze, ani szybsze, ani pojemniejsze nie jest więc po co? bo szpilek nie ma? bo mniejsze?
Jestem szumofobem
S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień
tak w kontekscie dyskusji o kartach pamieci...
niech mi ktos wyjasni jaki jest problem z wlozeniem w aparat bufora rzedu 4GB, chocby i on byl na SDRAM (bo zdaje sie nawet jest, przynajmniej w starszych Canonach to nie byl DDR) i wtedy predkosc karty realnie traci znaczenie. bo kiedy do zapelnienia bufora trzeba 160 RAW-ow rozmiaru 5D mkII, to nawet najbardziej zatwardzialy kotleciarz tyle nie jest w stanie, panie wybacza okreslenie: nawalic...![]()
Po co wkładać w aparat coś co tylko parę osób realnie wykorzysta? Przcież to się ma zwrócić. Onaniści i tak sobie znajdą coś do podniety, a ram jednak trochę kosztuje.
Dokładnie to kwestia kosztów. Każdy cent się liczy. Zresztą konkurencja daje tutaj też niezły przykład. Nikon w D3 dał tak mały bufor, że dla wielu osób był to powód do rozczarowania, a niektórzy foto wręcz stwierdzili że to bardzo ogranicza użycie tego aparatu do sportu. No i proszę za drobną kwotę
można teraz ten bufor powiększyć. W ten sposób szczęśliwi są i klienci
i firma. Ci pierwsi może mniej ale biznes się kręci. Canon jeszcze nie wpadł na ten pomysł ale kto wie... może nie wywołujmy wilka z lasu
.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
tylko chyba dla pieniędzy... bo 1GB pamieci to koszt na rynku około 15 PLN... czyli Canon by kupował po 3 PLN :-)
a po co? przeciez w zasadzie to pytanie jes troszke bez sensu...a po co robić aparaty 10 FPS? (1D) albo 50D 6,3 FPS.. 2 sekundy rawów i pełny bufor... uważam że tutaj to przesadzają.. 6,3 fps powino być przez minimum 10 sekund, a potem niech sie dzieje jak sie dzieje.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
tylko potem trzeba to szybko na kartę zapisać która już jest tysiące razy od RAMu wolniejsza.. a fotograf znowu chce serię walnąć.. poz tym w nikonie d3 ten większy bufor kosztuje coś ze 2000 albo w okolicy więc czemu nie wyciągnąć znowu paru groszy od ludzi bo kolejna puszka będzie miała coś tam większego![]()
5DmkI, C85f1.2L|580 EXII|
No, panowie.
A co nowego u Canona?![]()