Ale po pierwsze ten aparat nie jest najprawdopodobniej kierowany do Ciebie - więc co za problem? A Canon to korporacja stworzona do tego żeby zarabiać pieniądze. Akurat to zarabianie idzie im znakomicie, dużo lepiej niż konkurecji i to od lat. Skąd przeświadczenie że zarabialiby lepiej gdyby "sikali pod wiatr" wymyślając coś czego i tak większość ludzi w ogóle nie bierze pod uwagę albo nawet nie zrozumie o co chodzi.
No to czemu tak biadolisz8). Może będzie lepiej niż się wydaje. Wiele razy było tak, że spekulacje się nie sprawdzały.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Później wypuścili choćby 5D, które zrewolucjonizowało rynek wyznaczając nowe standardy. Ale mogłeś to przegapić.
Patrząc z punktu widzenia nowego 5DII, to oczywiście masz rację. Jednak ja pamiętam, jak przesiadałem się z 10D na 20D i ten nowy ekranik pokazywał wszystko co chciałem plus jeszcze trochę. Zwyczajnie: lepsze wrogiem dobrego.
Jarek
Ostatnio edytowane przez wojkij ; 29-06-2009 o 06:22
Ja uważam że jeżeli chodzi o aparaty fotograficzne to jest dobrze albo nawet rewelacyjne; jest na rynku wybór i każdy może coś dla siebie wybrać a takie rodzynki dla amatorów jak: 5D , 5DMkII i D700 czy: D3 , 1DMkIII i 1DsMkIII dla profesjonalistów naprawdę dobrze świadczą o tym że firmy jednak biorą pod uwagę potrzebę konsumenta![]()
5D EOS50 G9 580EXII
Tak - zamontowano ,,doskonały Af'' w modeli 1dIII, który również zrewolucjonizował reporterską. No co, była jakaś rewolucja - dawniej posiadacze drogich puszek serii 1 nie musieli śleczeć po forach, pisać maili, wysyłać swoich sprzętów do pracy po serwisach, by naprawiono skopany system AF.
Proszę was - firma Canon to nie grupa religijna i jako użytkownik płacący nie małe za ich sprzęt, bo jest mi potrzebny do pracy, mam prawo swobodnie oceniać ich posunięcia i plany. W zestawienia oczekiwań/ faktów w/s 5d2 jest wielce prawdopodobne, że w modelu 1d4 nie pojawią się specjalne (żadne?) udogodnienia dla grupy docelowej - bo video, wybaczcie, pomijam.
cos mieszasz chyba
20D osobiscie nie mialem, ale sam zmienialem 10D na 30D. i ten ekranik w 30D jednak robil spora roznice. sam rozmiar znacznie zwiekszyl komfort pracy.
a jesli chodzi o jakosc tego w 30D - jest wyraznie lepszy niz w starszym 5D (pod wzgledem kontrastu i czytelnosci), no ale do tych nowych 3" to zdecydowanie nijak sie ma. mnie wystarcza (tak w 30D jak i w 5D), bo wyswietla to co trzeba. chociaz w pelnym sloncu, szczegolnie ten w 5D, potrafi byc ciezki do oceny ekspozycji
mialem 20D, ekranik byl bardzo maly, ciezko bylo podgladnac zdjecie a do tego powiekszanie fotki trwalo wieku. W 5d w jasnym sloncu wystarczy troche zakryc dlonia oraz podkrecic jasnosc na maxa i widac, nie tak jakby sie chcialo, ale mozna np ocenic ostrosc itp itd.
5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
Crazy Apple Fanboy
Ex Linux User