Za optyczne.pl:
"Canon 1D Mark IV i Canon 60D
Choć plotek dotyczących Canona jest ostatnio dość mało, to w tych, które się pojawiają, najczęściej przewijają się dwa modele - Canon 1D Mark IV i Canon 60D. Mówi się, że ten pierwszy, podobnie jak poprzednik, będzie wyposażony w matrycę APS-H. Ma też posiadać procesor DIGIC 5 i wsparcie dla przyszłego standardu USB 3.0. Choć pierwsze egzemplarze będą działały tylko w trybie USB 2.0, to późniejsza aktualizacja firmware pozwoli na uruchomienie interfejsu USB zgodnego z wersją 3.0. Canon 1D Mark IV ma też posiadać wbudowany moduł GPS, a także 3-calowy ekran OLED. Tego typu monitor ma się również znaleźć w modelu 60D, którego pozostałe parametry mają wyglądać następująco:
Matryca 15.1 Mpix
Czułość ISO 100-25600
Zdjęcia seryjne 7 kl/s
Procesor DIGIC 5
Tryb wideo 1080p przy 30 i 24 kl/s
Wbudowany GPS
Obsługa tylko kart SD/SDHC
Wymiary 148×109x75 mm
Waga 738g"
link
Optyczne zbiera raz na tydzień po nas, w tym wątku![]()
Za CR[2]: jeszcze w czerwcu zobaczymy najlepszy (bo najtańszy) aparat z cropem Canona - 2000D/T1 - z 12 MPx matrycą, LV i z jednym pkt AF f/2.8, oczywiście krzyżowym. Nareszcie sub-entry level w Canonie ma sens.
Dla tego aparatu mogę kupić T60/2m w wersji EF.
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 25-06-2009 o 07:53
the silence is deafening
tutaj link piszą o 15 Mpix - pytanie tylko po co aż tyle?
EDIT: sam sobie odpowiedziałem - segment do jakiego jest kierowany ten aparat to amatorzy, którzy być może atrakcyjność sprzętu utożsamiają z ilością Mpix-ów. Mogę się mylić :razz:
Ostatnio edytowane przez giltoniel ; 25-06-2009 o 07:59
Faktem jest, że jak dadzą w entry-entrylevelu15 mpx to na rynku będą (marketingowo) znów bardzo do przodu. Dlatego wydaje mi się że dadzą.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Ilość bzdur, które wypisuje plotkarski serwis optyczne.pl jest momentami powalająca. Jedna z bardziej absurdalnych przepowiedni mówiła o "obiektywach EF z manualnym ustawianiem przysłony dla trybu filmowego", dlatego kompletnie nie przejmowałbym się głupotami które wypisują tylko dla podbicia statystyki wejść w Gemiusie
A do tego że kiedyś będzie Mark IV i 60D z większą ilością mpix i nowszym procesorem niż dotychczas to nawet 2 letnie dziecko by doszło :-)