Strona 579 z 608 PierwszyPierwszy ... 79479529569577578579580581589 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 781 do 5 790 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    no. linia aparatow ma lezacy i kwiczacy AF, matryce zaslugujaca na lepsza optymalizacje DR, sporo niewykorzystanych mozliwosci odczytu sensora do pomiaru (czyt: naswietlanie na "zeby nie przeswietlic"), o babolach funkcjonalnych w Canonie sie nie bede rozpedzal (drabinka ekspozycji na +/- 2EV, brak kurtynki w celowniku, szamansko rozwiazny MLU, ... - moge jeszcze pare wymienic) itd. itp.
    Większość z tych rzeczy po prostu idzie zrobić ot tak :
    1) AF : wsadzić AF z 7d i rozstrzelić go po całej klatce
    2) Pomiar : w LiveView, czy może półprzepuszczalne? Czy może testowy "kłap" pomiarowy?
    3) Drabinka : no po prostu, dodać kreseczek w wizjerze
    4) Kurtynka : no dorobić plasticzek i dźwigienkę
    5) MLU : okodzić jakiś przycisk/dorobić C.Fn.

6) DR - nie wiem jak to się robi.

A videoRAW, 1080p60, downscaling z matrycy to już są jakieś wyzwania technologiczne, i po prostu jestem ciekawy czy się podejmą.

Pozostaje jeszcze kwestia tego, że progress w video jest wysoce prawdopodobny, a w AF (w piątkach) - nie za bardzo.

Fotograficznie raczej wiemy czego możemy się spodziewać - w kółko tego samego - +20% Mpix, +1-2EV ISO, +3 gadżety żeby ładnie wyglądało na papierze (typowemu akustykowi kompletnie nieprzydatne), no i nadal kijowego AFa, żeby jedynki dobrze się sprzedawały.
    Cytat Zamieszczone przez polm Zobacz posta
    To już bardziej uwierzę w Video Raw niż skalowanie w dół 60 razy na sekundę. Nawet 24 razy na sekundę nie dadzą rady.
    Też się na tym tak superowo nie znam, ale wydaje mi się, że z góry określone parametry skalowania (mamy w aparacie jeden rozmiar matrycy z którego skalujemy i ograniczoną, małą liczbę rozdzielczości docelowych (np : 480, 720, 1080)) umożliwiają dość dalece posuniętą optymalizację i jakieśtam rozwiązania hardware'owe. Z resztą : w REDach i innym tego typu sprzęcie jakoś to jest realizowane Czy może chodzi o kwestię kosztów, czyli pakowania czegoś specjalnie pod video, za co nie chcieliby płacić fotografowie?

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Większość z tych rzeczy po prostu idzie zrobić ot tak
    1) AF : wsadzić AF z 7d i rozstrzelić go po całej klatce
    no ale 1Ds juz przeciez jest. no... prawie

5D mkIII na pewno nie bedzie mial tej klasy AF. wazne jest, zeby bylo wyraznie lepiej niz mkII...

2) Pomiar : w LiveView, czy może półprzepuszczalne? Czy może testowy "kłap" pomiarowy?
    pomiar z XXXXX punktow na podstawie tego co widzi matryca tuz przed strzalem i ekpozycja -2,5 EV ~ -2 EV (w zaleznosci od korpusu, ustawien Picture Style'a, kontrastu i Highlight Recovery) ponizej najjasniejszego z pomiarow. banalnie proste (kwestia stabelaryzowania) a z drobnymi poprawkami powinna zawsze dawac ekspozycje maksymalnie do prawej...

3) Drabinka : no po prostu, dodać kreseczek w wizjerze
    4) Kurtynka : no dorobić plasticzek i dźwigienkę
    5) MLU : okodzić jakiś przycisk/dorobić C.Fn.
    ja wiem ze to jest proste. kwestia, zeby to Canon zauwazyl. dla nich prostsze jest wp* 17 trybow video, bo to ladnie w folderze wyglada. sek w tym, ze ja folderu nie kupuje, tylko aparat, ktory robi 10 tys fot rocznie. i zadnych filmow... :-D
    www albo tez flickr

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

pomiar z XXXXX punktow na podstawie tego co widzi matryca tuz przed strzalem i ekpozycja -2,5 EV ~ -2 EV (w zaleznosci od korpusu, ustawien Picture Style'a, kontrastu i Highlight Recovery) ponizej najjasniejszego z pomiarow. banalnie proste (kwestia stabelaryzowania) a z drobnymi poprawkami powinna zawsze dawac ekspozycje maksymalnie do prawej...
    = 10ms dodatkowego laga i rozzłoszczony gietrzy aka klik-klak? A tak w sumie to właśnie - czemu E-TTL działa? Kiedy on sobie to mierzy? Bo musi skończyć mierzyć jeszcze przed otwarciem migawki, więc wynikałoby, że musi jakoś opóźnić powstawanie foty...
    ja wiem ze to jest proste. kwestia, zeby to Canon zauwazyl. dla nich prostsze jest wp* 17 trybow video, bo to ladnie w folderze wyglada.
    Ja myślę, że oni to już od dawna dawna widzą, ale albo leniwi, albo celowo, albo za drogo, albo po prostu, żeby mieli na co marudzić
    sek w tym, ze ja folderu nie kupuje, tylko aparat, ktory robi 10 tys fot rocznie. i zadnych filmow... :-D
    No ja od niedawna wręcz przeciwnie. Nie wyrabiamy z montażem powoli

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

@Akustyk

Nie jesteś sam. Ja również uważam, że aparat to aparat. Do filmów powinno się używać kamer, a pakowanie video do lustrzanek to po prostu czysty marketing.

Z drugiej strony rozumiem, że może i jest zapotrzebowanie na 'tanie kamery'. No ale sorry. Jak chcą zadowolić kamerzystów - niech robią kamery. A nie z aparatów fotograficznych tworzy się Bóg wie co, byle tylko się sprzedało. A im bardziej się sprzedaje - pakować w to, żeby sprzedawało się jeszcze lepiej.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

ale naprawde bedziemy sie przekonywac, ze to jest sprzet do czegos wiecej niz okazjonalnego, dodatkowego nakrecenia filmu?
    no bo chyba nie bedziemy sobie wmawiac, ze w ogolnych wynikach sprzedazy DSLR odsetek tych odbiorcow, ktorzy kupuja to wylacznie do krecenia filmow jest wiekszy niz fotografow - nawet nie biorac poprawki na nowosc tego wydarzenia i zachlysniecie sie nim przez rynek....
    Nie wiem jak wyglądają ogólne wyniki sprzedaży ale po premierze 5D mkII Canon długo nie mógł się ogarnąć z produkcją właśnie ze względu na filmy. Nawet ich to zaskoczyło. I nie ma tu znaczenia co jest większe. Jest zapotrzebowanie będzie odpowiedź. Szkoda znów bić tę pianę moim zdaniem.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co do filmów powiedzmy w takim 5D sprawa wygląda tak, że zapotrzebowanie na wideo jest I będzie.
    Jaką kamerą do 10000 z obiektywami do 10000 można uzyskać takie wyniki jak lustrzanką z pełną klatką

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Co do filmów powiedzmy w takim 5D sprawa wygląda tak, że zapotrzebowanie na wideo jest I będzie.
    rowniez, chociaz nadal nie upieram sie, ze po prostu jestem starej daty, bedzie zapotrzebowanie na aparaty fotograficzne nie tylko krecace wideo, ale rowniez wykonujace zdjecia...

nie upieram sie, to tylko moja opinia...

Cytat Zamieszczone przez MARIO*T Zobacz posta
    Jaką kamerą do 10000 z obiektywami do 10000 można uzyskać takie wyniki jak lustrzanką z pełną klatką
    moj stary PowerShot 590 robi lepsze filmy, bo przynajmniej jak cos krece, to jest jakas ostrosc na tym filmie i mozna krecic cos wiecej niz statyczne ujecia w stalej odleglosci od obiektu

a tak juz serio... prawdopodobnie przespalem jakies pranie mozgu i nie kupuje tej megauniwersalnosci DSLR w zakresie filmowania poki co jest kurz i dym po wybuchu bomby, ale jak to opadnie, to okaze sie, ze to filmowanie ani nie leczy wszystkich ran ani nie jest recepta na impotencje i wiele osob moze spokojnie zyc bez niego. i to bedzie zapewne ten moment, kiedy Canon w koncu przypomni sobie o funkcjach fotograficznych... chcialbym, zeby to bylo wczesniej, bo ja widze co najmniej pare rzeczy, ktore moga byc duzo lepiej zrobione w korpusie np. 5D. ale, jak juz mowilem, jestem realista...
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Ja jak mialem 1.5 roku 5D2 to nagralem kilka/kilkanascie filmow, niewiele i zdecydowanie zdjecia byly najwazniejsze. Jednak z kosmiczna frajda sie teraz te filmy oglada :-D Zwaszcza te, nagrane eksremalnymi szklami np. 12-24 w 12mm, gdzie nie ma co szukac takiej ogniskowej w kamerkach

Mialem wiele lat body bez video, potem mialem z video. Juz nie mam. Ale jesli kiedys kupie jakis nowy korpus, to nie ma nawet opcji, aby byl bez trybu filmowania. Nawet tylko dla tych kilkunastu filmikow, ktore sie nakreci
    Ostatnio edytowane przez siudym ; 29-07-2011 o 13:08

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Filmowania nie można ogarnąć ot tak, po pierwszym zrobionym filmie. Zrobiłem tak na oko 7 materiałów, zanim przyzwyczaiłem się do tego w którą stronę kręci się pierścieniem i o ile, jak trzymać, żeby nie trzęsło, jakie profile ustawiać pod co, jak montować i renderować... I i tak nadal jestem cieńki bolek

Najgorszy jest właśnie ten brak videoRAW, bo często po prostu nie ma czasu na ustawienie customWB, przeanalizowanie histogramu pod kątem rozpiętości całej sceny itp itd.

Początki nałogu Awatar polm

Domyślnie

ale dlaczego marzenie o ficzerach foto jest gorsze? na forum uzytkownikow aparatow a nie kamer, no bylo nie bylo...
    No przecież nie napisałem, że gorsze.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...
    Też się na tym tak superowo nie znam, ale wydaje mi się, że z góry określone parametry skalowania (mamy w aparacie jeden rozmiar matrycy z którego skalujemy i ograniczoną, małą liczbę rozdzielczości docelowych (np : 480, 720, 1080)) umożliwiają dość dalece posuniętą optymalizację i jakieśtam rozwiązania hardware'owe. Z resztą : w REDach i innym tego typu sprzęcie jakoś to jest realizowane ...
    Red to potężna i droga maszyna i ma rozdzielczość 14mpix. Normalne konsumenckie kamery mają dużo mniejszą rozdzielczość i skalowanie jest mniej kosztowne albo wcale go nie ma. Procesor w korpusie ma i tak dużo roboty z kodowaniem h264, dodanie jeszcze skalowania wyrwie z niego bebechy. Ale może Canon pokaże kung-fu i zrobi wszystko o co tu prosimy. Łącznie z MLU i kurtynką na wizjer. W cenie 40kpln.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    ...

A fotograf takiemu body to jeszcze do czegoś będzie potrzebny ?
    Ostatnio edytowane przez polm ; 29-07-2011 o 20:31 Powód: Automerged Doublepost
    Jestem zadowolnym ze swojego sprzętu pstrykiem-gawędziarzem.

Strona 579 z 608 PierwszyPierwszy ... 79479529569577578579580581589 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów