Strona 542 z 608 PierwszyPierwszy ... 42442492532540541542543544552592 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 5 411 do 5 420 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Domyślnie

Panowie .. ogladajac testy szkiel cichego gdzie sa z grubsza te same tematy przy paru roznych szklach to bokeh moge jedynie uznac za ceche szkla. ani wade ani zalete. jednemu sie podoba a drugiemu nie. kazdemu lensow sie shit happens wiec...

"Wracajac" do tematu, zalozmy taka sytuacje. Pojawia sie 5dIII:
    -28-32Mpix,
    -realnie 0,5 EV lepsze hi-iso,
    -3 stopnie srawa,
    -DigicV,
    -wideo z Downscalingiem z pelnej klatki,
    -60 fps w fullhd,
    -nowy pomiar,
    -100% wizjer,
    -3.2" monitor z wyzsza rozdzailka,
    -poprawione gabki w klapkach,
    -af ten co jest tyle ze wspomagany DigicV,
    -wbudowana lampa.
    cena 12k na start body only.

cena 5dII - 7k, d700 - 7k...

filmowcow prosimy o opuszczenie sali.
    palce w gore kto kupuje 5dIII?

Pełne uzależnienie Awatar BeatX
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Jnikon mial jeszcze pewne braki w szklach lub czesc szkiel dosc leciwych, dodatkowo pewne klopoty z opanowaniem koloru w specyficznych warunkach oswietleniowych. Dzisiaj sytuacja jest zupelnie inna.
    pytam zupelnie powaznie.
    aktualnie matryce nikona nie maja klopotow z kolorami w przypadku miesznego zrodla swiatla?
    chodzi mi o ten okropny zolto/pomaranczowy zafarb jaki bardzo czesto widzialem na zdjeciach z D700 kiedy oswietleniem bylo swiatlo zarowe
    Fuji X-H2 | Fujinon 16/1.4 | Fujinon 35/1.4 | Viltrox 75/1.2
    Moje zdjęcia: https://flickr.com/photos/maciej_k/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeatX Zobacz posta
    pytam zupelnie powaznie.
    aktualnie matryce nikona nie maja klopotow z kolorami w przypadku miesznego zrodla swiatla?
    chodzi mi o ten okropny zolto/pomaranczowy zafarb jaki bardzo czesto widzialem na zdjeciach z D700 kiedy oswietleniem bylo swiatlo zarowe
    ile sie orientuje to matryce d3s jest lepsza i juz nie sadzi takich kiksow, podobno juz D3X lepiej wypadal od d3 i d 700. Matryca z d7000 jeszcze mloda ale slychac glosow o jakichs problemach za to:

http://www.forum.nikoniarze.pl/showp...&postcount=121

Wiec nie sadze aby w przyszlosci dawali cos gorszego w FF...

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

O, dokładnie to samo widziałem na optycznych.
    Nikon miażdży.

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

no dobra, DR, ISO - wszystko na plus nikona, ale co z tymi kolorami?
    tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
    nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?

Domyślnie

tylko cos sie slyszy.. nikt nie wie na pewno - a ja co spojrze na np. galerie slubna /dzial przygotowania/ robiona nikonem to w 90% albo ucieczka do b&w, albo widac jak na dloni do **** kolory, kiedy oswietleniem jest zarowka i troche swiatlo zza okna.
    nikt nie ma jasnego potwierdzenia badz zaprzeczenia, ze nikon wkoncu wypuscil jakis firmware czy cokolwiek korygujacego kolory (w tej jednej okreslonej sytuacji) generowane przez matryce FF w zoltym obozie?
    Najlepiej zapytaj Trampka. Mial na 2-3 zlecenia chyba d700 + 50/1.4 + 85/1.4 + 12-24. Widzialem chyba 2 pelne jego materialy z tego zestwu mieszane z canon 24L + 85L. Osobiscie nie bylem w stanie wskazac ktore zdjecie pochodzi z ktorego zestawu. Trampek uzywa ACR z profilami(CS4/5), zdaje sie ze troche dlubal cos przy profilu d700 ale nieduzo.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Spokojnie można sobie kolorki poustawiać jak się tylko zapragnie...
    http://forum.optyczne.pl/viewtopic.php?p=251959
    .

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    niezle, tylko jest jedno ale...

ja tez potrafie zrobic profil, ktory dla jednego wybranego zdjecia zrobi takie kolory jak trzeba. sek w tym, ze jak sie potem drugie zdjecie otworzy, to nagle wyniki okazuja sie drastycznie rozne.

prawda, ze to jest w landszafcizmie, wiec tam sa rozne kolory, a nie tylko bialy, szary, czarny i zolty jak u kotleciarzy ale nieodmiennie dobrze bym przetestowal metode w roznych okolicznosciach (docelowych) przed wydawaniem werdyktow, ze dziala. been there, seen that

osobna kwestia jest, ze nie wierze w automaty do przeksztalcania jednego w drugie. nie widze tez celowosci. wole osobe, ktora zna dobrze dana matryce, umie ja optymalnie naswietlic i wywolac. a to nie jest prosta sprawa. ja juz miedzy 30D a 5D widze duza roznice w tym jak pracuje sensor (krzywa tonalna i DR) a miedzy matrycami Canona i Sony (pardon... oczywiscie Nikona ) jest przepasc. jak ktos zna jedna bajke, to naprawde nie powinien wydawac opinii o drugiej bez odpowiedniego doswiadczenia.
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    ja tez potrafie zrobic profil, ktory dla jednego wybranego zdjecia zrobi takie kolory jak trzeba. sek w tym, ze jak sie potem drugie zdjecie otworzy, to nagle wyniki okazuja sie drastycznie rozne.
    Ja nie piszę, że to remedium na wszelkie problemy kolorystyczne N, tylko, że jeśli ktoś bardzo chce kontrolować barwę w wąskim zakresie tolerancji, to się da i to nie dla jednego zdjęcia, ale profilki można sobie porobić dla całej gamy sytuacji oświetleniowych i później ich używać. Wymaga to większego nakładu pracy niż w przypadku 5D, ale jak najbardziej jest to używalne.
    Kotleciarze mogą nieco kręcić nosem, bo w końcu reportaż to nie salon figur woskowych, ale landszafty, architektura i studio nie uciekają i spokojnie można poświęcić jedno naświetlenie pod korektę kolorów ze wzornikiem.
    Inna sprawa to czy się komuś chce czy nie :P
    .

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    omg i ja mam tak kazde zdjecie z przygotowan i kosciola drobiazgowo obrabiac i chodzic wszedzie ze wzornikiem?
    ja ze slubu (z reportazu) przynosze grubo ponad tysiac zdjec.
    - musialbym chyba zatrudnic pracownika, zeby godzinami grzebal za mnie w LR i poprawial kolory :]
    w 5D obrobka zdjecia to praktycznie tylko minimalne zmiany w WB, w kontrascie i cieniach, pare klikniec i gotowe.
    dr11 dzieki za link, bardzo przydatne info mi dales
    poki nikon nie zrobi puszki, ktora na dziendobry daje spoko kolory, to ja wole sie "meczyc" z AF w 5DmkII, niz pozniej meczyc na kompie

wlasciwie to od mojego ponad rocznego testu, widze ze nic sie nie zmienilo w kwestii kolorow w nikonie:
    http://forum.nikoniarze.pl/showpost....5&postcount=43
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    znaczy co - teraz slubniacy nazywaja sie kotleciarze?
    Ostatnio edytowane przez BeatX ; 05-05-2011 o 12:22 Powód: Automerged Doublepost

Strona 542 z 608 PierwszyPierwszy ... 42442492532540541542543544552592 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów