1/15s na 16mm/full frame to strzelam po pijaku jak ze statywu ;-)
1/15s na 16mm/full frame to strzelam po pijaku jak ze statywu ;-)
troche od **** strony kombinowanie.
mnie tez sie udaje z lapy ostre np. 20mm na 1/15 sekundy utrzymac. sek w tym, ze nie zawsze (i trafnosc lezy blizej 50% niz 100%) i nie tak stricte onanistycznie na poziomie piksela. ze to na ekranie ujdzie mnie nie interesuje - nie po to targam kilobajty sprzetu i laduje w te wyjazdy foto, zeby przywozic jakies tam pstryki, ktore byle obleca - no badzmy realni.
ze stabilizacja, przynajmniej mnie osobiscie, rozchodzi sie nie o to, zeby blad II rodzaju byl wysoki, tylko zeby zminimalizowac ten I rodzaju![]()
nie interesuje mnie, ze w jakichs tam 50% przypadkow uda mi sie jakies 3/4 s wyciagnac przy 20mm, ale interesuje mnie, zeby przy tej ogniskowej nie mniej niz 1% fot na 1/5 s byl nieostry. bo wtedy mam regule kciuka do ilu moge z nim zejsc. nie jak obecnie 1/30 na pewniaka a 1/15 w akcie desperacji (wiedzac, ze moze nie wejsc)![]()
A tak wracajac do 5D mark III i jego AF z 7D...
Patrzac na to co mamy np. w 50D i pokryciu 95% wizjera i takiego 5D2 z 98%, to jesli 5D3 bedzie miec AF taki oto:
Bomba! Ja juz bede sie ustawial w kolejce za 5D3...![]()
Ostatnio edytowane przez arturs ; 10-01-2011 o 10:56
hah nie ma to jak przekadrowywanie z jasnymi szklami :-D
Przynajmniej nabyte zdolnosci przy 5D2 beda dalej uzyteczne w mark III![]()
Pewnie, AF jest dla lamerów, prawdziwi artyści ostrzą tylko ręcznie ;-)
Odkładając żarty na bok poruszyliście bardzo istotny problem, skuteczność AF to jedno ale ich rozmieszczenie, nie pozwalające na ostrzenie na podręcznikowo rozmieszczone mocne punkty to wada nie mniej istotna.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj