jeśli w 2011 zobaczymy d800 to pewnie i 5d3. Na razie 5d2 sprzedaje się nieźle więc jakoś nie widzę powodu aby szybko pojawiła się 5d3.
d800 zapewne bedzie miał i full Hd i pewnie większą matrycę (choć nie sądzę aby od razu 24MP) i pewnie jeszcze kilka udogodnień ale na pewno nie za cenę obecnego d700. Stawiam na 11-12K. Canon zrobi dokładnie to samo, wrzuci to czego bardzo brakuje czyli lepszy AF, szybszą reakcję i zaspiewa 11K, a z 5d2 bedzie jak z 5d1 - w pośpiechu beda kupowane ostatnie sztuki za 7K. Obym sie pomylił jeśli chodzi o ceny.
Dla mnie osobiście najbardziej brakuje w 5d2 AutoIso w M, mogliby to odblokować...
Tak myslę. Skoro jest w innych trybach to kod w oprogramowaniu jest, nie działa tylko z M, więc jest to marketingowy zabieg, nic więcej. IMO.
za pierwszy w historii firmy zoom ultraszerokokatny z ostrymi (w ogole) rogami?
oj, nie zakladalbym sie. juz 70-300 L morduje cena 1360 EUR (za golca, bez uchwytu statywowego!) a schodzi jak cieple buleczki. a bynajmniej w tym zakresie ogniskowych Canon nie jest i nigdy nie byl cienki. w odroznieniu od szerokiego kata...
Panowie.
Ja mówię o cenie Nikkora 16-35/4 czyli 1100$. Publicznie się pokajam (kupując sobie coś Canona - może faks albo tę myszkę z kalkulatorem), jak Canon 17-40LIS z ostrymi trzema rogami pojawi się w podobnej cenie.
Entuzjastyczny Neofita
Ale mogłoby mu przysporzyć klientów wcześniej niekoniecznie zdecydowanych na Canona.
Jesteś pewien? Nowy może i nie, ale pół roku później... (patrz 70-200 2.8: N 70-200 f/2.8 G VR II - 7010,54 zł, C EF 70-200 f/2.8 L IS II USM 7710,80 zł, ceny z dziś wg s*****c.pl).
30D + szpargały
Bez przesady - nie ty i nie ja (oraz inni zauważający "pewne" jego niedoskonałości) jesteśmy targetem nowego szkła. Zobacz ilu zadowolonych jest z 17-40 na tym forum. I canon dobrze o tym wie. Myślę, że chętniej sprzeda ficzera w postaci IS niż ostrych rogów. I to mnie niepokoi. Dla Canona będzie na pewno taniej...
Przeliczając "na oko" na polskie miejsca pomiędzy 3.300zł (1.100$ za nikkora) a 5.400 (1.800$ za nowego Canona, wróżonego prze G3) jest mnóstwo miejscas :cool: