Niestety, w przypadku szerokich słoików będzie ciężkoApertura wyjściowa (pośrednio średnica tylnej soczewki) ma duże, jeśli nie decydujące znaczenie dla wielkości winiety. Apertura wejściowa również, ale tą można kontrolować łatwo wielkością przedniego elementu.
http://books.google.pl/books?id=7qCtsFeF7lkC&pg=PA139
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-03-2009 o 15:21
.
No tak, ale to nie tłumaczy dlaczego obiektywy szerokokątne są obarczone większą winietą niż pozostałe. Tłumaczy tylko, dlaczego mniejszą winietę mogą mieć aparaty typu SLR niż RF, nie?
EOS - conditio sine Kwanon...
Wydaje mi się, że dla obiektywów szerokokątnych skonczona ich długość w stosunku do krótkiej ogniskowej ma wpływ na wielkość apertury wyjściowej, patrząc od frontu. Można próbować skrócić fizycznie obiektyw, przy zachowaniu rozmiaru tylnego elementu, ale wtedy dopada nas problem telecentryczności na matrycach cyfrowych.
Zainteresował mnie ten temat, nie powiemMoże mi się uda coś jeszcze wykopać...
.
ok, wiec na Nikonie winieta powinno byc o wiele wieksza
np Sigma 12-24 na cropie Nikona:
a na cropie Canona:
wiec czy rzeczywiscie srednica tylnej soczewki w szerokim kacie ma znaczenie? szczegolnie ze wiele zoomow ma wieksza winiete na dlugim koncu a nie na krotkim... np 16-35L
Jesteś pewien, że średnica tylnej soczewki Sigmy 12-24 dla Nikona jest mniejsza?
Konstrukcja tego obiektywu jest taka, że f/2.8 on ma przy 35mm. Przy 16mm, żeby zachować stałe światło domyka się przysłona. Domknięcie zmniejsza winietę.szczegolnie ze wiele zoomow ma wieksza winiete na dlugim koncu a nie na krotkim... np 16-35L
Ostatnio edytowane przez dr11 ; 27-03-2009 o 17:58
.
Odkopałem link, o którym wspominałem: http://toothwalker.org/optics/vignetting.html
EOS - conditio sine Kwanon...
Zajrzałem i szczerze mówiąc to nie wiem co ma ten sampel pokazywać. Zdjęcie zrobione z odległości 10cm będzie wyglądać prawie bez różnicy przy przysłonie 2.8 czy 5.6, więc nawet jeśli narożniki będą miały inną GO niż środek to prawie tego nie będzie widać a na pokazanym samplu i tak jest niebo więc w ogóle nie da się ocenić.
Koniec produkcji 70-200/2.8L IS WTF![]()
the silence is deafening