Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
u nas tylko poziom cenowy jest inny (oczywiście, że przy tych kursach wszystko osiąga absurdalny pułap, ale lepiej nie będzie) . Za tymże oceanem sigma 50 1.4 jest droższa od canona 50 1.4 o 15% (u nas 30%) więc miejsce na wciśnięcie C 50 1.4 MkII jak najbardziej jest na obu rynkach
tak bylo zawsze, ze w USA ceny sa nizsze. ale jak sie mieszka w UE to trzeba placic cla.
za to, obiektywnie rzecz ujmujac, 5DmkII jest obecnie zauwazalnie tansze w Polszy niz w Eurolandzie. sklepowe 9500 PLN to jest, nie przymierzajac, jakies 2100 EUR. gdzie w Eurolandzie ceny oscyluja wokol 2300 EUR. bylo nie bylo 10% roznicy. a jak zlotowka stala nizej to wygladalo to jeszcze lepiejtylko korpusow nie bylo na polkach, de facto tak w PL jak i w Eurolandzie
![]()
Były. Jeśli 2700 $ przetłumaczysz na złotówki po kursie sprzedaży wychodzi mniej - więcej cena na alledrogo (dzisiaj akurat trochę mniej, bo kurs lekko opadł). W porównaniu do strefy euro wychodzi trochę taniej (2000 euro. licząc po kursie 1,35) ale trudno tu już mówić o zakupowym El Dorado.
BTW: albo nie doczytałem albo gdzieś nam umknęła plotka o EF-S 30 mm f/2.0
http://www.optyczne.pl/1625-nowo%C5%..._tygodnia.html
:-D
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
od pewnego czasu nie można praktycznie kupić 35, myślicie że i na nią przyszła pora z ulepszeniami?
są już
16-35 L II
24 L II
85 L II
czyżby kolejna była trzydziestka piątka?
Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.
Może i przyszła na nią pora ale mi nadal wiele frajdy sprawia aktualna wersja więc nie muszą nic poprawiać![]()
Nawet nic mi nie mow o dostepnosci , mam obawy ze jak dostane dotacje to bedzie cyrk zeby kupic 35 , w miare sensownej cenie , bo ta jest kompletnie chora , pomimo ze dolar polecial mocno ostatnio.
no comment...
Słuchy o tym chodzą od dawna, tuż przed premierą 24L II były spekulacje że ma pojawić się właśnie nowe 24L lub 35L. 35L ma do poprawienia gigantyczną winietę i bardzo duże CA, beczkę a przy okazji jak na mój gust to i blade kolorki pod światło, więc wymaga ulepszenia. Patrząc jednak na to co Canon pokazał w 24L II (trochę poprawione CA, winieta i ostrość jeszcze gorsze) to chyba nie ma na co czekać :-)
Mnie winieta 35L pasuje