Strona 418 z 608 PierwszyPierwszy ... 318368408416417418419420428468518 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 4 171 do 4 180 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Sorry Panowie, ale jak zapominam statywu idąc robić landszafty albo kościół to po prostu wracam do domu po ten statyw

@MacGyver: tylko, że 17-40 czy to 16-50 to NIE JEST uniwersalne szkło. To jest UWA. Do tego nie jest problemem na ultraszerokim kącie zrobić zdjęcie na 1/15 z ręki. Da się.

Ale ok, zgadzam się z filmowaniem i panoramowaniem. Chociaż z tym drugim to tak średnio. bo panaromowanie przy 16mm to raczej obiektów bardzo blisko. A obiekty bardzo blisko bez problemu można panoramować bez IS.

Ale ja się cieszę, że w szkłach poniżej 85mm nie ma IS. Szkło robiłoby się niepotrzebnie bardziej delikatne i droższe. Od 85mm to i OK. Widzę dużo sensu w stabilizacji.

Takie moje zdanie, kłócić się nie zamierzam jednak
    Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    Co do tej stabilizacji to mi to generalne lotto, jeśli różnica w cenie będzie na poziomie 5-8 stówek (polskich) to ok, ja generalnie zawsze focę ze statywem, od wielkiego dzwonu mi się zdarzy że statywu nie mam i wtedy jak najbardziej zastosowanie ISa widzę, 16-50/4 jeśli chodzi o mnie to byłoby uniwersalne szkło (na FF oczywiście bo na cropie to to prawie tele jest ) tak na serio to praktycznie nic więcej nie potrzebuję jeśli takie coś nie powstanie to pewnie kiedyś kupię FF i 17-40 lub FF nikona i 16-35VR/4 bo mi to generalnie lotto jakim system fotografuję. Co do uniwersalności UWA to indywidualna sprawa, ja mam UWA praktycznie na stałe przyspawane do korpusu i dla mnie to może nie uniwersalne, a podstawowe szkło.
    Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke?

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    A w ogóle idziesz fotografować architektury i statywu nie bierzesz? Aparat w ogóle zamierzasz w takiej sytuacji zabrać? Doświadczeni fotografowie latami dobierają sobie głowice i nogi do architektury a Ty obędziesz się bez statywu z IS na f/4?
    Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka :
    Cytat Zamieszczone przez akustyk Zobacz posta
    sa sytuacje, kiedy by mi sie przydal, wlacznie z landszaftami (bo zwyczajnie nie wszedzie da sie trojnog rozstawic).
    Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Piszesz o tym lotto tyle, ale że co? Trafiłeś szóstke?
    gdyby tak było - to by mi było lotto czy canon coś wypuści czy nie wypuści
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie wystarczają ci moje teorie, to masz wypowiedź praktyka : Certified by akustyk - dość porządny fotograf landszaftów.
    Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal. Podpierasz się tu Akustykiem jak Lepper Schopenhauerem. Różnica jest taka, że ten drugi tutaj zagląda, czyta i może odnieść do konkretnego kontekstu.
    Jarek

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Twoje teorie są fajne, dobrze się je czyta, a to, że niewiele mają wspólnego z praktyką to już mały detal.
    To ja was pogodzę
    Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
    Napisał praktykujący inaczej
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

a ja żałowałem że nie mam IS jak fotografowałem leśną rzeczułkę z małym wodospadem )) na którą natknąłem się całkiem przypadkiem.

I o ile IS nie pogarsza jakości obrazu to "łatwiej kijek pocieniasić, niż go potem pogrubasić" - czyli kowboj ma rację lepiej mieć niż nie mieć.

Wielokrotnie zdarzało mi się że w trakcie plenerku, który nie zakładał fotografowania ze statywem, trafiało się jakieś ujęcie które wymagałoby dłuższego czasu a nie zawsze można znaleźć coś na czym można położyć aparat.
    Chociaż w sumie zawsze można nosić ze sobą sznurek - zamiast statywu i stabilizacji. Nie sprawdzałem ale podobno działa.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    To ja was pogodzę
    Architektura to nie tylko statyw, ale przede wszystkim tse: 24 albo 17.
    Napisał praktykujący inaczej
    Słabe godzenie. Wolę piony prostować w PS niż dostać ruszone z TS-E z łapki lub szczegółowość f/4 z zooma
    Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?
    Jarek

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja mogę na wyjazd drugich spodni nie wziąć, ale po co jechać bez statywu i dobrej głowicy?
    Ja byłem dwa razy naiwny i dwa razy w góry bez statywu pojechałem... Teraz już nie popełnię tego błędu. Nie ukrywajmy jednak, że dobry statyw lekki i wygodny w noszeniu nie jest.

Powracając do tematu :
    Cytat Zamieszczone przez enter Zobacz posta
    stałe 4/ 100-300 z IS?
    osobiście wolałbym 4/200-400is
    byłoby git

mi najbardziej brakuje 4/12-24is pod FF
    Dokładnie te szkła chciałbym zobaczyć w ofercie Canona. 12-24 + 24-70 (u mnie zastąpione przez 35 i 50) + 70-200 + 200-400 = idealny zestaw z 2.8+ w środku i 4.0 na skrajach.

Uzależniony Awatar comatus
    Miasto
    Wybrzeże Pucyfiku

Domyślnie

Wszyscy chcą 200-400. Ciekawe ile osób psioczyłoby na ten obiektyw, że jest za duży i za drogi (patrz 200-400 konkurencji). A ile kupiłoby go?

Strona 418 z 608 PierwszyPierwszy ... 318368408416417418419420428468518 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów