wydawalo mi sie, ze AF byl zdecydowanie lepszy niz ten w 50D. 720p60 tez chyba jest. a wizjer to niby jaki?
wydawalo mi sie, ze AF byl zdecydowanie lepszy niz ten w 50D. 720p60 tez chyba jest. a wizjer to niby jaki?
Dokładnie - nowy AF z duża ilością punktów w 7D jest, tak samo jak 720p 50/60fps (tylko 5d2 nie ma tych trybów). A wizjer ? Zawsze mi się wydawało, że rozmiar wizjera jest proporcjonalny do wielkości lustra, ale mogę się mylić - nie siedzę w sprzęcie zbytnio. Czytałem w którymś wątku o okularze powiększającym - to może być remedium na narzekania na mały wizjer
Nigdy też nie rozumiałem tych przesiadek o jeden model w tej samej klasie - mam znajomego, który miał 350d, które zmienił na 400d, którego z kolei zmienił na 450d... (?)
Imo dla obecnych posiadaczy 50d naturalną drogą jest wybór 7d albo skok w pełną klatkę w 5d (ew. w jedynki).
"Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa
No i o to chodzi, by im w tej decyzji dopomóc
4 levele to chyba za dużo dla canona się zrobiło, więc wróżę z fusów takie pozycjonowanie:
jednocyfrowe - profi jedynki i semiprofi reszta - magnezowe i uszczelnione, dobry AF (5dIII z uszczelkami i AF z 7D),
dwucyfrowe - advanced - nieuszczelnione trabanty z AF jaki jest,
trzycyfrowe - entry level - przyszłe 600D zamiast przyszłego 1500D okrojone trabanty z gadżetami.
Czterocyfrowe może mirrorless?
C-F-K - forever
Jeśli 60D będzie taki jak w przeciekach to nasuwają mi się dwa przypuszczenia:
1. Po rynkowej premierze 60D 50D stanie się takim hitem jak 5D Mk I po premierze Mk II. Ceny pójdą w górę a i tak całe zapasy magazynowe zejdą jak świeże bułeczki.
2. Skoro 60D ma być plastikowy i bez joysticka to można zapomnieć o tym by w kolejnych wersjach 7D pojawiła się matryca w jakimkolwiek innym rozmiarze niż APS-C.
Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj
hmm.. jezeli canon chce sie upodobnic do Nikona w swojej linii, to albo C doda AF w 5dIII albo N stwierdzi ze po co dodawac dobry AF do d700xxx, skoro canonisci ciesza sie z tego co maja..
C EOS 5D MK II C | EOS 40 D | T 28-75 f/2.8 | C 85 f/1.8 | C 70-200/4.0L | S 30/1.4 |S 50/1.4 | C 10-22 f/3.5-4.5 | C 580EX
http://magix.digart.pl/
Jak na moje to Ds4 wyjdzie jako red-killer. RawVideo, dobry downscaling i AF i mają pozamiatane. Chyba że zrobią kamerę z sensorem APS-C/FF.
Ds4.. mnie ta półka mało interesuje, niestety;(![]()
Ja obstawiam że za 2-3 lata będę o nim myślał dość poważnie
1d3 i 1ds3 odpadają chociażby z powodu LCD rodem z 40d ^^
Ewentualnie 5d3, ale na tego to raczej trzeba będzie jeszcze trochę poczekać.