Czy można prosić o przekazanie, żeby ktoś odpowiedzialny za projektowanie gripów do lustrzanek kilka razy uderzył się cegłą w głowę, wziął do ręki na przykład gripa od Alfy 700 i zaprojektował coś podobnego?
Czy można prosić o przekazanie, żeby ktoś odpowiedzialny za projektowanie gripów do lustrzanek kilka razy uderzył się cegłą w głowę, wziął do ręki na przykład gripa od Alfy 700 i zaprojektował coś podobnego?
Oczywiście mogę zebrać uwagi jakie tu się pojawią i przekazać panu projektantowi, aby się z nimi zapoznał, nic nie stoi na przeszkodzie.
Canon 7D / 350D + Spedlite 430EX
Canon: 17-40mm 4L / 50mm 1.4 / 70-200mm 4L
Kolegę michnica i tych, którzy się zakwalifikują proszę, żeby lobbowali za powrotem ECF (Eye Control Focus): o ile przy poziomych kadrach dżojstik daje radę, to - faktycznie - przy kadrach pionowych z gripem korzystanie z niego jest zdecydowanie nieporęczne.
A punktów AF coraz więcej...
EOS - conditio sine Kwanon...
Proponuję w body umieścić np. dwie diody flux, żeby mogło robić za latarkę gdy jest taka potrzeba (to nie żart - jestem fanem latarki w komórkach np. w SE k750i - banalne a bardzo użyteczne).
Z body powinien wylecieć ten durny błękitny przycisk drukowania/transferu ... po jakiego grzyba on tam jest?
Dwa sloty na karty pamięci - to chyba nie jest zbyt dużo?
Możliwość bezproblemowego odczytania ilości wykonanych zdjęć (prosto z aparatu).
Możliwość korekcji BF/FF z poziomu body i nietracenia tych ustawień po upgrade firmware'u.
No i ... cena - przyjazna dla ludzi ... nie tylko dla firmy.
I jeszcze jedno ... bez oszczędności typu "zastąpimy coś za 2$ czymś za 1$ i po 100 tys szt. będziemy mieć dodatkowe 100 tys $ zysku) - cena nie zmaleje w wyraźny sposób a niesmak pozostanie.
Ostatnio edytowane przez gervee ; 19-04-2010 o 23:48 Powód: Automerged Doublepost
Zrobienie takiego gripa to jest prawdziwa sztuka. Tyle, że opinie użytkowników są marne z powodu za nisko umieszczonego spustu migawki. Ja bym zaproponował kilka znacznie prostszych rozwiązań takich jak połączenie spustu migawki z guzikiem nagrywania filmów i odchylany monitor. Ale widocznie są to bardzo skomplikowane rozwiązania.
Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.
Raczej niektórych testujących. Miałem tego gripa prawie 2 lata i umieszczenie spustu mi nie przeszkadzało.
A jeśli ktoś uważa, iż jest on źle umieszczony, to grip w Canonie to klocek nadający się jedynie do zwiększenia rozmiaru i wagi aparatu...
To ja dla porządku przypomnę o "normalnym" Auto ISO, który mają inne wiodące marki. Ta proteza w Canonach to jakiś nieudany żart.
Koncert życzeń
- potwierdzanie ostrosci z manualnymi szklami
- metalowy góra i dół aparatu
- wizjer oparty na pryzmacie
- przycisk podgladu glebi ostrosci okolo 1cm do 2 cm w górę
- pasek do aparatu oparty o czern/szarosci a nie.... "CANON 5d MK2 OD UKRADZENIA TUTAJ"
- prawdziwe uszczelki w body
- dwie karty
- albo wszystkie zatyczki przywiazane do aparatu, albo przeznaczone na nie "schowki".