daje rade. ciekawi mnie tylko co w takim razie z zapisem, bo na ciagly zapis 240MB/s to ani flesza ani nawet pary dyskow w RAID nie stanie. a to musi byc z grubsza jednostajny transfer i na odcinku jednego ujecia srednio nie mniejszy niz 240MB/s netto(!). zakladam, ze system plikow to juz nie bedzie FAT, chociaz wtedy uzyskanie jednostajnego przeplywu 240MB/s byloby latwiejsze - badz co badz, to raptem 8,5 sekund na ujecie![]()
Panowie! Podzielam Wasz entuzjazm, ale obawiam się, że w ferworze zapomnieliśmy o bateriach....
Używający JPG potwierdzą, że bateria starcza im na znacznie więcej zdjęć, niż pracującym w RAW-ach.
Tu - w przypadku video - dysproporcja może być jeszcze większa - chyba, że w trzeciej kieszeni będzie osobna bateria do SSD/HDD.
Był już - zdaje się - pomysł na zewnętrzne baterie spirytusowe...?![]()
EOS - conditio sine Kwanon...
wiecie jest jeszcze kopmpresja bezstratna :-)... da radedyski SSD ida w dół więc spokjnie jak na wojnie
co do videorawów to myśle zę na początek to będzie HD a nie full HD z racji właśnie objętości i ba... wkońcu procki musza przerabiać 30 rawów n sekunde a to już Core i7 ma problemik raczej
co do samych rawów to mówimy o obrazie 1920x1080 a nie 21mlnpx więc taki raw 1920 ma około 3 MB.
3MB x 30fps = 90 MB/s a to już wcale nie jest złe. Gorzej że 10 minut takiego filmu to ponad 50 GB
ale taki 720p już by dało rade:
1,5MB x 30 fps = 45 MB/s i juz jesteśmy w domu.
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...
http://www.benchmark.pl/testy_i_rece...rona/7077.html
SSD osiagaja ponad 200MB/s
Nie sądzę. Canon ma na marketingowych sztandarach fullHD i nie wierzę (jestem tego właściwie pewien) żeby wypuścili jakikolwiek aparat bez FHD, a co dopiero sztandarowy model, który ma zmasakrować konkurencję pod tym względem. Będzie raw video -> będzie FHD, nie ma innej możliwości IMHO.
Dokładnie.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 17-02-2010 o 00:06
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no to jeszcze poczekamy na nowe perocki. Może ukłądy dedykowane FHD+raw+30fps są ale zwykłe PCtowe procki nie dają rady z tym nawet :-)
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...