od drogich po bardzo drogieew 17-85 do niczego
ale tanie
od drogich po bardzo drogieew 17-85 do niczego
ale tanie
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
na razie nikt nie wie, ale wygląda na tyle prawdopodobnie, że dorobił się osobnego wątku :-)
http://canon-board.info/showthread.php?t=44469
i tam proszę kontynuować dyskusję nt. tego potencjalnego obiektywu.
Chyba, Canon na targach PMA w Las Vegas nie odkryl rabka tajemnicy na temat nowych aparatow , tak wiec pozostaje nam nadal spekulacja i wrozenie z fusow ;-)
Pzdr. R.
Moim zdaniem nie zrobią szkła 24-105/2.8 (IS??) z kilku powodów:
1. zabiją tym sprzedaż 24-70/2.8 no chyba, że ten "większy zoom" będzie dużo droższy od i tak już kosztującego ponad 5tys. 24-70... Patrząc po 70-200 to by pewnie wyszło, że wersja f4 by kosztowała ok. 3,5 tys("średnia" z dzisiaj. wg. allegro) a 2.8 pewnie ok. 7tys. O_o
2. takie szkło by przecież ważyło ze 3kg! :-P
3. Myślę, że jest jakieś ograniczenie konstrukcyjne... Patrząc po szkłach na rynku to chyba nie bardzo da się zrobić "dużego zooma f2.8" dużego w sensie współczynnika długiego do szerokiego końca. Bo albo się nie da albo to szkło to byłby jakiś mega kolos(patrz pkt. 2 :-D)
Ale może kiedyś :-D
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Waga szkła, o ile naprawdę byłoby ostre i świetne optycznie nie miałaby większego znaczenia. No, może gdzieś następnego dnia po sesji, gdy pojawią się zakwasy na łopatkach i prostownikach grzbietu. Ale przy ewentualnej wymianie pewnie większe znaczenie miałoby, ile razy mniej będę zmieniał szkła, co mogę wyjąć z torby i jak wygodnie będzie się pracowało. Tak samo cena: jeśli szkło będzie naprawdę dobre, to zawodowcy nawet nie będą się zastanawiać.
Jarek
ja tylko napisze, ze odczuwam niedosyt w polaczeniu z niesmakiem, w zwiazku z tym, co canon "(i nikon zreszta tez) zaprezentowal na targach PMA... dwie drukarki i nowy firmware - :-?
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka