Strona 308 z 608 PierwszyPierwszy ... 208258298306307308309310318358408 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 071 do 3 080 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    A dlaczego nie? Suma różnych spostrzeżeń i doświadczeń często daje ciekawą wiedzę, której próżno szukać w oficjalnych materiałach.
    Wiesz z mojego doświadczenia wynika, że suma braku wiedzy na jakiś temat jest równa nadal jej brakowi ale pomarzyć zawsze warto .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Wiesz z mojego doświadczenia wynika, że suma braku wiedzy na jakiś temat jest równa nadal jej brakowi ale pomarzyć zawsze warto .
    E, przesadzasz. Ja tutaj nie widzę braku wiedzy, no, może wiedzę niepełną Za to sporo chęci Jakbyśmy wszystko wiedzieli, można by to forum zamknąć od razu.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

E, przesadzasz. Ja tutaj nie widzę braku wiedzy, no, może wiedzę niepełną Za to sporo chęci Jakbyśmy wszystko wiedzieli, można by to forum zamknąć od razu.
    No to powiem, autorytatywnie, tak:
    1. CDAF będzie miał zawsze pod górkę w porównaniu z AF opartym na pryzmacie. Z tej jednej tylko przyczyny, że mając pryzmat, masz do dyspozycji informację o odległości i kierunku obiektu, na który nastawiłeś AF. Niektórzy nazywają tę informację przesunięciem fazowym - stąd nazwa - nieco myląca. Jeśli interesuje Cię odległość w metrach do celu - możesz ją wyznaczyć z wielkości tego przesunięcia znając ogniskową obiektywu.
    2. CDAF - tylko po to żeby wyznaczyć kierunek - musi najpierw lekko pyknąć obiektyw w którąś ze stron (i na temat tego, co to "lekko" znaczy, można pisać długie tyrady... ) i sprawdzić, czy się pogorszyło, czy poprawiło. Dopiero wyznaczywszy kierunek, może - na tyle szybko, na ile pozwala mu moc procesora przetwarzającego cały obraz lub jego wybrany fragment - przesuwać obiektyw w stronę celu. Do momentu, aż zapędzi się trochę za daleko (i tu znów - owo "trochę" to mniej więcej tyle samo co "lekko").

Do tego jeszcze szum na matrycy i lekko CDAF nie ma.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Wygląda na logiczny krok w stronę HDSLR: pewnie nowy procek DIGIC V, ekranik 16:9, bateria o większej pojemności, etc. Może kółeczko/dżojstik?
    Bateria już jest: http://support-ph.canon-asia.com/fus...mera/LP-E8.pdf
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 03-02-2010 o 01:58 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

http://tinyurl.com/yatc9mu

60D
    CMOS 18MPs
    6.3fps
    HD 24/36fps
    Digic IV (7Demce się udało)

cena czyni cuda
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 03-02-2010 o 09:17 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar oskarkowy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Ostatnio ludzie "z przemysłu ciężkiego" opowiadali o takim wniosku patentowym: aparat rejestrował spadające tulejki, śrubki - i na podstawie sekwencji zdjęć oceniano, czy nie ma rys, zadziorów, etc. System działa i jest chwalony.
    No a patent polegał na tym, że jakoś to skomplikowanie oświetlali, polaryzowali i w ogóle, żeby nie było odbić.
    Jeśli patent dotyczył przy okazji polaryzowania światła odbitego ze śrubek, to faktycznie może to być niezgorsza rewolucja.
    Jarek

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oskarkowy Zobacz posta
    Jeśli patent dotyczył przy okazji polaryzowania światła odbitego ze śrubek, to faktycznie może to być niezgorsza rewolucja.
    Polaryzowali przed odbiciem, potem pewnie drugi polaryzator do odbitego światła - gładka powierchnia nie zachwieje kierunku polaryzacji, "zadzior" spowoduje depolaryzację... ja to tak widzę
    zdRAWki
    Fotograf platoniczny

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Ale do przypadku "b" też potrzebujesz de facto nowego systemu. A przynajmniej nowych obiektywów.
    dokładnie. najprościej zrobic obiektywy z ręczną regulacją przysłony i przełacznikiem (ręcznie / z body).

Pełne uzależnienie Awatar pan.kolega

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Przeszkadza jedna rzecz. Brak przekazywania pozycji.

W ostrzeniu za pomocą detekcji fazy aparat dostaje informację w którą stronę powinien przesunąć ostrość (w przód czy w tył) i zaczyna kręcić silniczkiem w odpowiednią stronę. Wraz ze zbliżaniem się do celu sygnał z detektora fazy maleje i silnik zwalnia, aż się zatrzyma.
    Nie tak to działa, i były o tym dyskusje do znudzenia.

Nie ma potrzeby analizowania fazy na bieżąco. Odczytuje się ją i oblicza przesunięcie obiektywu tylko raz, po czym puszka przesuwa obiektyw jednym ruchem do końcowej pozycji. Właśnie stąd wynika szybkość detekcji fazy.

Dodatkowe procedury mogą być tylko w przypadku ekstremalnej nieostrości (np. w makro, wtedy obiektyw skanuje aż uzyska odczyt fazy) albo, jeżeli na koniec nie ma potwierdzenia, to też algorytm próbuje jeszcze raz, ale to zawsze oznacza błąd odczytu przesunięcia fazy (np. powtarzające się wzory)albo mechaniczny problem/awarię obiektywu, a nie normalny proces ostrzenia.

Bywalec Awatar vidocq
    Miasto
    TST

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    http://tinyurl.com/yatc9mu

60D
    CMOS 18MPs
    6.3fps
    HD 24/36fps
    Digic IV (7Demce się udało)

cena czyni cuda
    A co to oznacza dla posiadaczy 7D?
    5D MkII też ma ten procesor
    pozdrawiam, vidocq

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vidocq Zobacz posta
    A co to oznacza dla posiadaczy 7D?
    5D MkII też ma ten procesor
    Digic V jest zoptymalizowany pod video i puszki z nim na pokładzie jakościowo rozwalą video z Digica IV - o ile producent nie zabije jakości bitrate'em.
    Nie będzie takich jaj w 600D, o których pisał Juza, przy okazji recenzji 500D (fotka seat na dole):
    http://www.juzaphoto.com/eng/article...sts_review.htm
    the silence is deafening

Strona 308 z 608 PierwszyPierwszy ... 208258298306307308309310318358408 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów