Strona 307 z 608 PierwszyPierwszy ... 207257297305306307308309317357407 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3 061 do 3 070 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sando Zobacz posta
    Przeszkadza jedna rzecz. Brak przekazywania pozycji.
    To mogłoby wyjaśniać dlaczego obecna implementacja CDAF przesuwa ostrość malutkimi kroczkami.

DIGIC pewnie też może być problemem, choć w kompaktach sie wyrabia. Ciekawe w której puszce dadzą DIGIC V, bo to prawie pewne, że jest już za rogiem. Widzę miny posiadaczy korpusów xD, gdy stanie się to w xxxD lub chociaż xxD

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    Czesc szkiel EF przekazuje informacje o odleglosci czyli jednoczesnie pozycji.
    To prawda. Ale nie wiemy np. czy obiektywy potrafią wykonać polecenie "ustaw ostrość na pozycję x"? bo w zasadzie dotąd do niczego to nie było potrzebne, wiec protokol może tego nie przewidywać.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 02-02-2010 o 16:10 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

A nie wystarczyłoby jakieś drzewo przedziałowe ze zdeklarowanymi czasami pracy silnika po którym obiektyw z pozycji x przeszedłby do pozycji y?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    To prawda. Ale nie wiemy np. czy obiektywy potrafią wykonać polecenie "ustaw ostrość na pozycję x"? bo w zasadzie dotąd do niczego to nie było potrzebne, wiec protokol może tego nie przewidywać.
    Zgadza się, przekazywanie pozycji musi być w obie strony, z obiektywu do aparatu i z aparatu do obiektywu. I obiektyw musi potrafić szybko ustawić się w żądanej przez aparat pozycji.

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Po "przejściu i zbadaniu" masz już całą informację gdzie jest cel. Natomiast, faktycznie, chodzi wprzód i w tył, ale w fazie "przejścia".
    Jeśli nie ma przekazywania dokładnych danych na temat pozycji to po tym pierwszym "przejściu i zbadaniu" mam tylko informację gdzie jest "mniej więcej" cel.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    A nie wystarczyłoby jakieś drzewo przedziałowe ze zdeklarowanymi czasami pracy silnika po którym obiektyw z pozycji x przeszedłby do pozycji y?
    Różne rzeczy można kombinować. Musiałbyś trzymać takie drzewa dla wszystkich obiektywów, aktualizować korpus za każdym razem gdy pojawi się nowe szkło itd. Choć zaleta byłaby taka, że Tamrony i inne Sigmy przestałyby się liczyć

Zgadza się, przekazywanie pozycji musi być w obie strony, z obiektywu do aparatu i z aparatu do obiektywu. I obiektyw musi potrafić szybko ustawić się w żądanej przez aparat pozycji.
    Właściwie patrząc na topowe tele Canona, które mają mozliwosc zapamietywania wybranej pozycji AF przez sam obiektyw, mozna domniemywac, ze protokol komunikacji z korpusem nie obsluguje takiej mozliwosci.
    Ostatnio edytowane przez jotes25 ; 02-02-2010 o 16:50 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jeśli nie ma przekazywania dokładnych danych na temat pozycji to po tym pierwszym "przejściu i zbadaniu" mam tylko informację gdzie jest "mniej więcej" cel.
    Zgoda - pod warunkiem, że "przechodząc" (dokładnie) nie sprawdzasz "kontrastu w locie". Oczywiście - jeśli się udało, i przesuwamy się we właściwą stronę
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Straciłbyś FTM w AF - jedną z największych zalet USM.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Właściwie patrząc na topowe tele Canona, które mają mozliwosc zapamietywania wybranej pozycji AF przez sam obiektyw, mozna domniemywac, ze protokol komunikacji z korpusem nie obsluguje takiej mozliwosci.
    No to jak działa AI Servo?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 02-02-2010 o 18:08 Powód: Automerged Doublepost
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    No to jak działa AI Servo?
    Nie mam pojęcia, nawet nie próbowałem się zastanowić.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Panowie, a może lepiej zostawić te domysły i zdać się na inżynierów Canona. Oni raczej na pewno wiedzą jak działają te szkła 8). Ja wiem, że ten wątek to w 99% bicie piany ale może nie przekraczajmy jakichś rozsądnych barier .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ba, ale z tego, że oni wiedzą jak to działa na razie niewiele dla nas wynika. A ja bym np. chciał wiedzieć, czy będzie rozsądny CDAF ze szkłami EF czy nie. Z pewnych powodów jest to dla mnie ważne.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Chyba jednak nie sądzisz, że z takich dywagacji się tego dowiesz - o ile mówimy poważnie oczywiście .
    Zresztą taka kwestia to według mnie nie technikalia - tylko decyzje marketingowe. A z tymi to wiadomo, że u Canona nic nie wiadomo 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Chyba jednak nie sądzisz, że z takich dywagacji się tego dowiesz - o ile mówimy poważnie oczywiście .
    A dlaczego nie? Suma różnych spostrzeżeń i doświadczeń często daje ciekawą wiedzę, której próżno szukać w oficjalnych materiałach. Nie spodziewam się, że ktoś poda mi tutaj na tacy protokół komunikacji korpus - obiektyw. Ale i tak dyskusja jest dla mnie ciekawsza niż poraz 150-ty rozważanie szumów różnych korpusów czy postękiwania kiedy Canon wypuści 300/1.0, skoro wiadomo, że nie wypuści.

Strona 307 z 608 PierwszyPierwszy ... 207257297305306307308309317357407 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów