Rzecz właśnie w tym,że są to konkurencyjne systemy,więc taka dalsza polityka cenowa to swoisty strzał w stopę.Istotnie, przypadek 14L II to kuriozum,które nie powinno się powtórzyć,całkowity brak racjonalnego uzasadnienia dla ceny nie mającej pokrycia w jakości.
...no,chyba,że produkcja "czerwonej obwoluty" pochłania takie pieniądze;-)
Też podejrzewam,że nie wypuściliby kolejnego średniaka, jedynie powiększonego o parę milimetrów na ognisku.
Inne zagadnienie,czy wizjonerzy Canona są w stanie stworzyć takie cacuszko i czy marketing C przepchnie taki pomysł na rynek?
Z tego co widać na samplach z 24II to 35II może być odjechany na maxa (jak N12-24 w swojej klasie) lens. Patrz rogi na 24II.
Honor i inne "japońskie pierdoły".... napiszę wprost, nie zaprzestali produkcji 14II po wyjściu Nikosia, nie zaprzestaną po wyjściu Samyanga
Zupełnie jak w przypadku 50L i Sigmy 1.4![]()
the silence is deafening
No cóż argumenty są jak najbardziej racjonalne tylko, że trudno mi uwierzyć że będziemy mieli za niemal 9 tyś stałkę 14mm i lepszy jakościowo zoom o tym samym świetle za 6 kzł - przepraszam za mój brak wiary ale coś mi tu zupełnie nie pasuje.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
otóz to,
najbardziej racjonalnym wyjsciem z sytulacji bylo by zrobienie 14-24L F/4 - żylety w całym kadrze, wtedy cena mogła by być w granicach 5k zł - idealne szklo dla widoczków,
pisze o F/4 bo analizujac czy mi takie szklo o tak waskim zakresie sie przyda ze swiatlem 2.8 to swierdzam ze raczej nie, pozostane przy 16-35 mimo ze bedzie sporo gorszy
z drugiej strony taki 14-24 na cropie 1.3 bedzie dawal juz nieco bardziej uzyteczny zakres 18-31mm - ale to i tak za malo, bo te 35 mm czesciej sie uzywa w reporterce niz 14-18mm
W sumie to każdy z nas może mieć rację, jedno jest pewne: D700 i 14-24G będzie raczej tanieć niż drożeć a jest to o tyle niebezpieczne (patrz trampek 14-24 i już 70-200VRII), że nie stracą tylko na 14-24L (2300-1800) tylko na reszcie szkieł bo (nadchodzące latamijasne Nikkory) mogą być lepsze na brzegu przy f/2.8, np.
D700 to nie jest Rebel czy 5D. Warto się dla tej puszki nauczyć odwrotnie zakręcać szkło czy pierścień zooma. Będą chłopcy mieli powtórkę z rachunku prawdopodobieństwa.
Chyba, że dadzą fi jak filtry i lepszą optykę... OK już milczę
Pupa, nie nie nie![]()
Po pierwsze Keith pisze o design priority.
Po drugie gdyby chcieli f/4 naprawili by 17-40 - łatwiej, taniej.
Po trzecie każdy pro (target) czy wszystkie liczące się portale zrobią benchmark N14-24 vs. 14-24L, f/4 vs. f/2.8 - jakoś tego nie widzę bo
Po czwarte D3/s jest w FX a 1D4 w cropie; Marek musi walczyć mocniej o fotony a nie oszukujmy się h-iso raw sample z D3s wgniatają w ziemię (AA dużo słabsze niż z D3 a i poziom detali na 6400 zauważalnie poprawiony). Tu Nikkor miałby dodatkową działkę przewagi.
Po piąte jest Samyang 14/2.8, który największą sprzedaż ma (jak każdy) w USA
Wyobrażasz sobie porównanie tych szkieł na tych puszkach na 102400...
Prędzej uwierzę, że przydzwonią za to szkło z grubej rury (2300-2500) niż będą robić konkurencję dla jedynego (wciąż) budżetowego UWA na świecie tj. 17-40.
Póki co jeszcze go kupują.....
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 09-12-2009 o 09:11
the silence is deafening
wiesz... ale to jest watek o plotkach, a w takich watkach errory logiczne nigdy nie stanowily problemu. przeciez kazdy kolejny model Canona od 20D poczawszy byl 10x lepszy i 3x tanszy przed swoja premiera niz po
ja w 14-24 Canona poki co nie wierze. bardziej w jakies budzetowe (a wiec i ciemniejsze) 12-18(~24) pod FF, dzieki ktoremu Canon bedzie mial po swojemu* oflankowane 14-24.
* - bedzie mial alternatywe, jednoczesnie nie wypuszczajac w wesji mkI szkla szerokiego, ktore byloby sensownie ostre, ale ktore za to bedzie sie sprzedawac w wiekszym woluminie niz znacznie drozszy 14-24. plus nie bedzie robic konkurencji do jakze dogodnie wycenionego 14/2.8
a za 5~6 lat wyjdzie takie 12-18(~24) mkII z ostrzejszymi rogami (nie zaryzykuje, ze ostrymi) i jedziemy od nowa z klepaniem kasy...
Hmm, nikonowski 14-24 to bardzo fajne szklo. Ale nie jest pozbawiony wad: relatywnie ciezki, duzy, brak mozliwosci zastosowania normalnych filtrow (co w landszaftach jest nie do przyjecia). Kolega mial D700+14-24 i sprzedal. Wlasnie z tych powodow.
Proszę... to jest FX 14mm, ni jak nie da rady go zrobić w wydmuszce po 18-55VR.
Jedyna wada tego szkła (z punktu widzenia projektu, nie egzemplarza; słyszałem o odpadających gumach na pierścieniu zooma, Nikon dba o dobry PR)
Niech sobie kupi 16-35II albo 17-40![]()
the silence is deafening