Strona 214 z 608 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 131 do 2 140 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Na słowo harcerza mam Ci uwierzyć czy weźmiesz przykład z MMM i podasz źródło tej informacji?
    Ztcp to (wpisz w google, firefox) northlight co uk
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez wain Zobacz posta
    Chcialbym trzymac Cie za slowo ale to nic nie da . Btw mysle ze cena 5d nie spadnie jak cos to predzej wypuszcza trabanta (w spec duzo nizej 5D) niz znaczaco obniza ceny 5d.
    Dżizas, jest w necie wywiad z Vincentem Laforet'em (od 5DII filmów), chwali tryb video, chwali FCP i Maca w ogóle i jasno i wyraźnie mówi, że Canon nie ma w najbliższej przyszłości w planach tańszego od 5DII FF.
    Były rabaty w USA (chyba 2006) jak kupiłeś 24-105 dostawałeś z powrotem (teraz jest już instant także bez problemu) przykładowo $100, jak kupowałeś 5D dostawałeś $200, ale jak kupowałeś i to i to dostawałeś podwójnie czyli 200 za szkło i 400 za 5D. I tak imho to mogą załatwić. Cena 5DII zbliży się do $2k (więcej od A850 bo ten ma LV i video) a lensik zagwarantuje zniewolenie kolejnego frajera
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 22-09-2009 o 15:03 Powód: Automerged Doublepost
    the silence is deafening

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sirlukas Zobacz posta
    5D nigdy nie miał i nie będzie miał "video mode"
    Jak dla mnie, to ma ten video mode wystarczająco z'developowany po nowym firmware'rze. Przydałoby się jeszcze 720p60 do sportu (ostatnio gdzieś czytałem jednak, że digic IV nie ogarnia downscalingu video i 720p60 w 7d to zwyczajnie pominięte linie ) Oto przykłady 5d, które w pełni potwierdzają używalność video mode'a : http://canon-board.info/showpost.php...62&postcount=1

(cholera, chyba że chodziło wam o 5d2! Ja pod pojęciem 5d mam już zmapowane na sztywno 5d2, bo o 5d już dawno zapomniałem )

Początki nałogu Awatar sirlukas
    Miasto
    Caversham

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta

(cholera, chyba że chodziło wam o 5d2! Ja pod pojęciem 5d mam już zmapowane na sztywno 5d2, bo o 5d już dawno zapomniałem )
    Yep.
    "Imagination is more important than knowledge." - szkoda, że brak mi tego pierwszego ...
    ... mój zestaw...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Ztcp to (wpisz w google, firefox) northlight co uk
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Dżizas, jest w necie wywiad z Vincentem Laforet'em (od 5DII filmów), chwali tryb video, chwali FCP i Maca w ogóle i jasno i wyraźnie mówi, że Canon nie ma w najbliższej przyszłości w planach tańszego od 5DII FF.
    A mowil to przed czy po premierze soniacza?

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Były rabaty w USA (chyba 2006) jak kupiłeś 24-105 dostawałeś z powrotem (teraz jest już instant także bez problemu) przykładowo $100, jak kupowałeś 5D dostawałeś $200, ale jak kupowałeś i to i to dostawałeś podwójnie czyli 200 za szkło i 400 za 5D. I tak imho to mogą załatwić. Cena 5DII zbliży się do $2k (więcej od A850 bo ten ma LV i video) a lensik zagwarantuje zniewolenie kolejnego frajera
    W sumie racja moga kusic rabatami ale cena golego body bez rabates sadze ze dosc powoli bedzie spadac.. Filmy jednak okazaly sie mocnym/znaczacym ficzerem.

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Do zarabiania prawdziwej kasy to Canon ma inne dzialy elektroniki:

"Pomimo tego, że firma jest rozpoznawana głównie jako producent aparatów fotograficznych i drukarek komputerowych rynku konsumenckiego, większość przychodów firmy pochodzi z działu produktów biurowych, zwłaszcza analogowych i cyfrowych kopiarek, a także linii wielofunkcyjnych urządzeń cyfrowych imageRUNNER. Dodatkowo, Canon jest dostawcą mechanizmów drukujących między innymi do popularnych drukarek laserowych LaserJet firmy Hewlett-Packard, a także do drukarek wielkoformatowych - ploterów firmy Océ"

Co nie znaczy, ze ich aparaty sprzedawane sa ponizej kosztow produkcji

W Canonie dobrze wiedza, na czym zarabiaja:
    Aparaty to zaledwie 25% ich obrotow. Zeby nie byc goloslownym:
    http://www.canon.com/ir/annual/2008/report2008.pdf
    Patrz str. 40/102.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 22-09-2009 o 16:54
    Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    BTW: te dane które pokazywał MMM to dane dla rynku Japońskiego czyli dla całości rynku może być to prawda albo może być lipa.
    To nie jest lipa, bo to są podstawy ekonomii. Niższa cena produktu to wyższa sprzedaż. Nie ma takiej opcji, żeby poza Japonią lub gdziekolwiek indziej sprzedawało się więcej droższego modelu, a mniej tańszego. Linia xxD kosztuje tylko 50% więcej od modeli xxxd, a sprzedaje się tego aż 3 razy mniej, co widać po wykresie sprzedaży. Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd.

Nie skarżą się, że linia xxxD kanibalizuje xxD, bo cieszą się, że firma zarabia.

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

"Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd."

Ja bym raczej powiedzial, ze ma 2 razy wieksze obroty (a nie przychody) na xxxD, co w tym przypadku moze stanowic znaczaca roznice....

Na kazdej puszce xxD zarabiaja zapewne wiecej (netto) niz na xxxD.

Uzależniony Awatar ARN
    Miasto
    wieś pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    "Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd."

Ja bym raczej powiedzial, ze ma 2 razy wieksze obroty (a nie przychody) na xxxD, co w tym przypadku moze stanowic znaczaca roznice....

Na kazdej puszce xxD zarabiaja zapewne wiecej (netto) niz na xxxD.
    W naszej, polskiej nomenklaturze skarbowo-finansowej (i nie tylko) przychód to jest to samo co obrót.
    Natomiast dochód jest zyskiem (brutto lub netto)

A o dochodzie (czyli, upraszczając, pewnym procencie zysku/narzutu na danym towarze) firma Canon na pewno nikogo publicznie nie poinformuje ;-)

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Dokladnie to mialem na mysli

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    To nie jest lipa, bo to są podstawy ekonomii. Niższa cena produktu to wyższa sprzedaż. Nie ma takiej opcji, żeby poza Japonią lub gdziekolwiek indziej sprzedawało się więcej droższego modelu, a mniej tańszego. Linia xxD kosztuje tylko 50% więcej od modeli xxxd, a sprzedaje się tego aż 3 razy mniej, co widać po wykresie sprzedaży. Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd.

Nie skarżą się, że linia xxxD kanibalizuje xxD, bo cieszą się, że firma zarabia.
    Ale jest opcja, że te proporcje mogą być inne 8). Po prostu jak się powołujesz na jakieś dane to muszą one obejmować całość rynku, a nie jego wycinek i to z kraju który jest znany z pewnej specyfiki swojego rynku.
    Dalej są to wszystko spekulacje i dalej nie wyjaśniłeś skąd się wzięła teza jakoby: "ta sprzedaż jest tak śmiesznie mała, że praktycznie nie ma żadnego znaczenia dla przychodów firmy". Przypominam że chodziło o jedynki .

A i jeszcze pytanie skąd wiadomo, "Canon ma dwa razy większe przychody ze sprzedaży tańszej linii xxxd niż z droższej xxd." ?

Spekulować oczywiście można ale z tego nie wynikną żadne konstruktywne wnioski szczególnie co do przyszłości. To nadal wszystko domysły i nic więcej. Żadne twierdzenia wygłaszane nawet najbardziej autorytatywnym tonem nie zmienią tego faktu.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 22-09-2009 o 19:22
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Strona 214 z 608 PierwszyPierwszy ... 114164204212213214215216224264314 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów