Strona 206 z 608 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 051 do 2 060 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Dokładnie mam takie samo zdanie...
    Nie mówię, że rozwój Canona idzie w złym kierunku, ale ogranicza się do jednej ścieżki (FPS i MPix), a mi wystarczyłby FF, ze sprawnym autofocusem z niższej (sic!) półki - xxD, z 2-3 fps, bez filmów itp.

Dlaczego Canon nie nazwał nowego modelu 60D?
    Bo:
    1. byłby mylony z D60 konkurencji
    2. chciano wyznaczyć nowy segment
    3. gdyby się nazywał 70D, nie możnaby go puszczać w cenie 6k.

Powtarzam: Canon! wyprodukujcie, oprócz istniejących linii, prosty i dostepny aparat FF (nawet, a może i tym bardziej z "tylko" 10MPix - dałoby to piękne ISO, a i DIGIC 2 by pociągnął szybkie przetwarzanie tak małej ilości, za to względnie olbrzymich fizycznie, pikseli), dla zwykłego fotografa, który (ten fotograf) ma jeszcze przyzwyczajenie z analoga.
    Cóż mi po uszczelnieniach, body z magnezu, super-hiper LCD z blisko milionem pikseli, ca. 100 punktach AF, 90 strefach pomiaru światła etc...

Wtedy biznes z obiektywami mógłby się stać żyłą złota.
    Sęk chyba w tym, że na obiektywach Canon ma mniejszą marżę - tam faktycznie wymagana jest precyzja mechaniki i optyki (tego by się przynajmniej oczekiwało i, mówiąc z grubsza, tu Canon nie zawodzi), a to musi kosztować w produkcji.

I to, że wielu z moich znajomych fotografów czeka na taki aparat, wcale NIE MUSI , ale MOŻE świadczyć, że Canon tym sposobem rozjechałby konkurencję
    i zrobiłby rewolucję (i wcale nie wsteczną) na rynku.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 18-09-2009 o 19:32
    Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez michaljedynak Zobacz posta
    Powtarzam: Canon! wyprodukujcie, oprócz istniejących linii, prosty i dostepny aparat FF
    Wyprodukował. 5Dmk2.

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Moim zdaniem teraz (czyli do roku ) jest czas na FF pomiędzy 5DmkII a 1DsIII/IV. Tak jak w tym momencie 7D jest pozycjonowane między XXD a 1D. A 5DmkII będzie tą "wydmuszką" FF dla ludu .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Dlaczego Canon nie nazwał nowego modelu 60D?
    Bo:
    1. byłby mylony z D60 konkurencji
    2. chciano wyznaczyć nowy segment
    3. gdyby się nazywał 70D, nie możnaby go puszczać w cenie 6k.
    AD 1. A 40D czy 50D nie był, a 7D nie będzie mylony - bzdura zupełna .
    AD 2. Tak dokładnie taki był cel.
    Ad 3. Co ma piernik do wiatraka. Gdyby miał taką specyfikację jak 7D to by kosztował 6 tyś. Jakie znaczenie dla użytkownika ma cyferka na obudowie.

Cóż mi po uszczelnieniach, body z magnezu, super-hiper LCD z blisko milionem pikseli, ca. 100 punktach AF, 90 strefach pomiaru światła etc...
    A cóż niektórym po FF-ie? Że mają większą budę i cięższe szkła ?

I to, że wielu z moich znajomych fotografów czeka na taki aparat, wcale NIE MUSI , ale MOŻE świadczyć, że Canon tym sposobem rozjechałby konkurencję
    i zrobiłby rewolucję (i wcale nie wsteczną) na rynku.
    Nie wiem kto czeka na jeszcze bardziej wycięty korpus niż 5D mkII ale musi mieć wyjątkowo purytańskie podeście do fotografii .
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 18-09-2009 o 20:07
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Nie wiem kto czeka na jeszcze bardziej wycięty korpus niż 5D mkII ale musi mieć wyjątkowo purytańskie podeście do fotografii .
    IMVHO, z opisu Kolegi wynika, że chciałby zwyczajnie móc kupić w sklepie 5D.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar trampek
    Miasto
    Rzeszow, Poland

Domyślnie

zgadzam sie w 200%. tak jak kiedys mowiono ( w czasach 30d i 5d) ze fajnie by bylo jakby C wypuscil cos pomiedzy taki jak 30d tyle ze ff ( oczywiscie to nie mialbyc 5d)
    R5, R6,RF10-20, RF1535, RF2870, RF50L, RF85L, RF70200 2.8, M1 Max

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Ja tam byłbym zadowolony z cyfrowej wersji Praktiki
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    IMVHO, z opisu Kolegi wynika, że chciałby zwyczajnie móc kupić w sklepie 5D.
    Ze z'update'owanym LCD(żeby było cokolwiek widać), matrycą (żeby szumiała podobnie albo mniej niż 5d2) i AFem z 40/50 (żeby boczne również były używalne)(chociaż jak i tak są w takim ścisku, to od biedy można używać tylko centralnego, pal licho) A to wszystko w cenie 4-5k.

Bywalec
    Miasto
    Rzeszow

Domyślnie

Oczywiście, że 7D mógłby się nazywać nawet 2000D, ale tu też rządzą kwestie psychologiczne.
    Nowy segment, czyli odseparowanie od grupy xxD, jedno i to samo.
    Za jednocyfrówkę zawsze można zawołać więcej.

Widzę, że Canon wmówił niektórym, że FF to luksus i musi kosztować. Ludzie to łykają.
    Tak może było 3 lata temu, ale teraz to jest totalna bzdura (koszt nowej matrycy FF do sprawdzenia w serwisie).

IMHO: 5D MKII wcale nie jest taki biedny - ma sporo cech "wypasionych".

Ja więc poproszę o ubogą wersję FF, da się zrobić tańszą ubogą wersję FF i drogiego, dobrego, wypasionego CROPa i nie ma w tym nic złego. Ważne, by wiedzieć, z czego zrezygnować w puszce, z której strony ją odchudzić, a co ma istotne znaczenie dla zdjęć, dla zwykłych fotografów, a nie dla gadżeciarzy.

100 stref pomiaru światła dla mnie, korzystającego z trybu M (jak na lustrzankowca przystało) - bez sensu.

Niedawno mówiło się: "po co 15 MPix w 50D?!", "jakie szło to pociągnie?!",
    a teraz 18MPix, wkrótce pewnie 21MPix na APS-C... na co to mi? By używać sRAW? Bym kadrować sobie mógł? Z zawinietowanych rogów kadru?
    Stop making sense.

Przyjdą czasy, że wszystkie DSLR będą FF, CROP - dostępny po jednym kliknięciu w body. Szybciej niż nam się zdaje. Ku uciesze CROPowców i FullFrame'owców.

FF wcale nie musi mieć pancernej i uszczelnionej obudowy!
    Pewnie się powtórzę: wielkość matrycy a inne cechy aparatu, nie muszą iść w parze. Może być 30 MPix CROP, to dlaczego nie może być 10MPix FF?

Myślę, że Micles rozumie, co mam na myśli.
    Dobrego weekendu wszystkim! Idźmi focić.
    Ostatnio edytowane przez michaljedynak ; 18-09-2009 o 21:28 Powód: Automerged Doublepost
    Prędzej czy później wszyscy skończymy w pełnej klatce...

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ale Canon jest sprytniejszy, bo wie, że jak nie wypuści taniego FF to ja do tego 5d2 tak czy siak taki miclesik dozbiera i nabędzie A jeszcze przy okazji odciągnie miclesika na jeden sezon od FF takim 7d z 720p60 i za rok znowu miclesik będzie jęczał o FF, kiedy to już 5d2 będzie wychodziło z produkcji, a wejdzie 5d3 za 12kzł (wiem, że tak nie będzie, wyolbrzymiam tylko )

Strona 206 z 608 PierwszyPierwszy ... 106156196204205206207208216256306 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów