"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
no ale porównujemy lustra z gripem i bez, jeśli D700 z gripem jest za duzy to i bez tez bedzie za duzy, w tych czasach prawie każdy ma lustrzanke wieć jej widok to rzecz normalna,
bardziej obiektyw ma wpływ na nasza dyskrecje,
takie malutkie staleczki jak 24L czy 50L tez nie robia juz na nikim wrazenia, co innego jakies biale tele
no ale nie rozumiem, wielkościowo to przecież malutka różnica, body czy z gripem czy bez zajmuje w plecaku wlasciwie tyle samo miejsca,
a waga? grip waży jakieś 350 gram (do 5D), dla kogoś to dużo? może dla kobiet
dla mnie idealna waga sprzetu to 1D + 24-70L (~2,4kg), stabilnosc przy takiej wadze jest najlepsza,
to chyba jedyna wada stałek, że są takie lekkie
juz pomijam fakt, że z racji materiałów i wykonania samo trzymanie w rece 1D to przyjemnosc
W ogole, patrzac na ten plakat i opis - cos jest nie tak. Mamy 12 obrazkow opisujacych "wlasciwosci" ale drugi w dolnym rzedzie praktycznie nigdzie nie jest opisany. Wszedzie jest tylko ze:
1 – 18 MP
2 – Podwojny digic 4
3 – 8 fps
4 – 19 punktow af
5 – max iso 6400
6 – 63-strefowy pomiar
7 – wizjer o 100% pokrycia
8 – (zagadka*)
9 – elektroniczny horyzont
10 – 3 calowy ekranik
11 – tryb wideo
12 – Live view
* - pozycja numer 8 pozostaje zagadka, ale PONOC jest to "madry wizjer" ktory przelacza sie z trybu APS-H na tryb APS-C po podlaczeniu obiektywow z mocowaniem EF-S lub podczas przejscia w tryb szybkich zdjec seryjnych (8 kl/s)
I bardzo mozliwe ze obok tej 7d-mki jest druga 7d-mka z obiektywem EF a u gory gdzies albo na dole napis: "Jeden aparat, dwa systemy"![]()
Ostatnio edytowane przez Tezet-gdynia ; 29-08-2009 o 03:29
A co tam, dorzucę do ognia -może ten drugi to 7Deye-control![]()
Rzeczywiście, puszka wygląda interesująco. Ale tylko dlatego, że to Canon, bo konkurencja jest trochę do przodu.
Za to prawdziwe bluzgi i narzekania zaczną się pewnie w momencie ogłoszenia cenyNie będzie to raczej korpus dla ludu...
In USA: $1699 Body
In Canada: $1999 Body
$ 1699? To byłaby całkiem atrakcyjna cena jak na wejście. Myślalem, że będzie znacznie droższy...
ale znając nasze realia to cena w Polsce może być nawet 6,5 tys tak w połowie między 50D a 5Dm2