Fakt. Zaczynam się ślinić ... :razz:
18 mega na APS-C to rekord. Nikt nie stworzył jeszcze tak gęstej matrycy. Ja obstawiam APS-H
Mówiąc o dostępnym cenowo FF miałem na myśli CanonaJak już się weszło w jeden system, to każde wyjście wiąże się z neimałymi wydatkami.
Wracając do tematu, rozważając logicznie nazewnictwo Canona to 7ka, będzie faktycznie czymś między xxD a 5D, myślę że C by nie strzelił samobója robiąc konkurencję dla 5DmII - 5D to mimo wszystko to dość świerza konstrukcja. Gdyby tak było, to puszka pewnie nazywała się 3D
Nie mniej dziwne to posunięcie - prosumencki sprzęt z małą matrycą... hm.
Jesli to bedzie crop 1.6x to bedzie ciekawie. Bedzie duza szansa na pozegnanie sie z aps-h. Istnienie pro cropa 1.6x i 1.3x jest bezsensowne a jesli tak to nowy 1d mkiv bedzie FF (oby) z ok 20mpix lub jeszcze lepiej 18mpix (vide d3 <-> d300 ta sama liczba pix). Calosc ulozy sie wtedy w ladna ukladanke. Zadne body nie bedzie innemu przeszkadzac. Nawet jest sens istnienia takiego 1dsIV z ok 30-35mpix. Fotograficzie natomiast user dostanie swietne narzedzia. Zwykle i tak trzeba miec 2 body do roboty chociazby jako backup ale tym sposobem zostanie troche niejako wymuszone posiadanie 2 puszek wzajemnie doskonale sie uzupelniajacych. A co do 60d to jest na nie miejsce dokladnie w tym miejscu co jest .. takie body nie powinno przeszkadzac 7D. Brak uszczelnien 1 karta mniejszy wizjer mniej klatek, wieksze szumy 9+ AF z gorszym servo i odchylany LCD ktory polozy zastosowanie tego body do ciezkiej roboty(Jednoczenie o dziwo moze wymusic posiadanie 3 puchydla kogos kto moze tego koniecznie potrzebowac)
I JUST LOVE TO PUSH THE BUTTON AND HEAR THE CAMERA SNAP | ruler of the world
szukajka
Na tym plakacie do aparatu jest przypięty EF-S więc to raczej crop x1.6.
Możliwe też że matryca APS-H a aparat ma funkcję programowego cropa x1.6. Liczba pikseli może na to wskazywać, bo po przełączeniu w tryb x1.6 robi się matryca jak w 50D. Jeśli to ma być aparat "dla ludu" to Canon nie pozbawi się przecież sprzedaży wszystkich zoomów EF-S.
Dzięki temu Canon ma jak dotychczas puszkę między D300 a D700 a także między 50D a 1D.
Ostatnio edytowane przez MMM ; 28-08-2009 o 21:32