zoom 2 pozycyjny? A co to takiego... ?
zoom 2 pozycyjny? A co to takiego... ?
5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II
Wiem ze leica miala cos takiego "TRI-ELMAR-M 16-18-21mm f/4" - 3 stalki w jednym tyle ze to mialo jasnosc F4. Chociaż z nazwy nie wiem jak taki twor nazwac, przyjalem nazwe umowna zoom 2 pozycyjny dla tworu ktory bym akceptowal .. no w sumie zoom x2 by byl .. tyle ze tylko x2![]()
O ile zoom o stalych ogniskowych (np. 24-28-35-50) to ogólnie fajna bardzo sprawa by była, o tyle proszę o zaprzystanie używania narkotyków bądź wyłączenia aż tak bójnej wyobraźni w trakcie pisania na forum ;-) Ja rozumiem, można sobie pofantazjować, ale w jakimś smacznym wymiarze![]()
A w czym zoom pozycyjny jest lepszy od zwykłego? Jets chociaż tańszy? bo jak nie, to ja nie widzę specjalnie sensu robienia takich szkieł - w końcu w zwykłym zoomie można nastawić choćby 43, albo 26, albo każdą z "nietypowych" ogniskowych.
allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
No właśnie chodzi o to, że "większość" osób wcale nie przepada za tymi nietypowymi ogniskowymi. Oczywiście sprawa ma się inaczej w UWA czy super tele, ale w takiej standardowym zakresie zdecydowanie przyjemniej robi sie na konkretnych ogniskowych.
Oczywiscie. Do tego ze swiatlem /2. Myslisz ze ja bym tego nie kupil?allxages - o co ci chodzi z bójną wyobraźnią? Przecież takie 24-50 i 50-100 bybyły świetnym sprzętem ze sporą grupą nabywców.
Pomijajac aspekty techniczne (w ogole pokaz mi ze 3 zoomy ze swiatlem lepszym niz 2.8) to myslisz ze Canon chcialby sobie strzelac w noge? Wypusczenie takiego szkla == 24-70 24-105, 50/1.8, 35/2, 28/1.8 i pewnie pare innych nie mialoby racji bytu. no chyba ze kogos ciezar i wielkosc takiego jasnego zooma powalala na kolana i tylko dlatego by z niego zrezygnowal
A to niby czemu nietypowe ogniskowe są gorsze od typowych? A gdzie jest powiedziane które to są typowe, a które nie? Czy na przykład pentax lub olympus już nie mają typowych obiektywów, bo nie mają takich samych ogniskowych jak stałki canona i nikona?
Powala na kolana to chyba tylko cena
A i pewnie optycznie nie byłoby rewelki, bo to tak nie da rady...
Taki obiektyw dwu, trzy ogniskowy może być po prostu lepiej skorygowany optycznie niż zwykły zoom. Tyle że jest to raczej teoria, która nie musi znaleźć prostego odzwierciedlenia w praktyce.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
oczym Panowie my tu dywagujemy... zoom d Canona jaśniejszy niż f/2.8?
to jeszcze długo czekać... bo i na rynku nie wiele tego jest od innych firm. pojedyńcze wogóle modele z tego co kojarze za bajońskie sumy i chyba pod średni format?... nawet przykładu nie umiem podac takowego zooma :-)
Canon 40D + BG-E2N => 5D MkII
24-105 f/4 IS USM L + 50 f/1.4
Speedlite 580EX II,SanDisk Extreme 8GB, Benro A-500EX + KB-1A...