dla mnie 24-70 zdecydowanie za ciezki klocek i wlosowata GO - dlatego celuje w 24-105...
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
Tak sie ostatnio zastanawialem jaki obiektyw ewentualnie moglby sie mi przydac (z dylematow jakie ostatnio przezywam to: zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem. IS nie musi byc, byle ostre od F2 .. dalej moze byc mydloKonstrukcyjnie jest szansa na takie cos(marketingowo nie sadze)? Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm (jako ekstra moze być 80mm). To byloby drugie z wymarzonych szkiel (24-50/1.8-2 lub 35-70/1.8-2).
Pozdr
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
nie rozumiem Cię ...zapiac 50L czy 85usm? ). Sadze ze takie cos jak 50-100mm/F2 byloby fajnym szklem.
sugerujesz że mając dodatkowe szkło 50-100 powyższy dylemat nie miałby miejsca? zwłaszcza że chwilę później piszesz
Nawet nie musi być zoom, moze być tylko 50mm i 100mm
pozdrawiam
Tomek
Nie bardzo rozumiem co tu nie rozumiec. 2 jasne stałki zastąpić jednym tak samo jasnym zoomem. Wiem ze 50 jest 1.2 ale zwykle przymykam do 1.8 wiec wchodzi juz w zakres proponowanego zooma. Nie musialbym mieszac i zmieniac. Fakt moze 100mm to jednak za dlugo w przypadku "zooma 2 pozycyjnego" ale w normalnym zoomie gorna granica 100mm bylaby calkiem użyteczna do moich zastosowań. Oczywiscie WATPIE aby takie szklo kiedykolwiek powstalo (tak jak 24-50/2 i 35-70/2) ze wzgledow pewno czesciowo technicznych a czesciowo finansowo/marketingowych (maly target).
Pozdrawiam