Strona 120 z 608 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170220 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 191 do 1 200 z 6075

Wątek: Co nowego u Canona? [Plotki]

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    a nie mogą z jednego wafla wyciąć kilku typów matryc żeby nie marnować tej reszty?
    Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
    - dodatkowa zmiana mask w stepperze
    - możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
    - wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
    - ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
    itd...
    .

Początki nałogu Awatar quail
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dr11 Zobacz posta
    Teoretycznie da się, ale może to spowodować straty zamiast zysków, bo:
    - dodatkowa zmiana mask w stepperze
    - możliwa inna ilość procesów na wafel dla APS-C - nieefektywne wykorzystanie produkcji
    - wycinanki zamiast prostego cięcia w kratkę (różna wielkość matryc)
    - ulokowanie APS-C na brzegach wafla - tam odsetek trafionych układów jest największy
    itd...
    Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez quail Zobacz posta
    Nie chodzi o samo marnowanie brzegów. Poza tym... sam czysty wafel jest względnie tani. Wiele odpadów powstaje na skutek uszkodzenia powierzchni z powodu zanieczyszczeń w powietrzu. Fabryki są i tak superczyste w porównaniu np. z salą operacyjną, ale wciąż jeszcze nie idealne. Jeśli do wafla dostanie się cząstka pyłu, to tak samo łatwo może trafić na brzeg jak i na jego środek.
    Odniosłem się do wypowiedzi Goomisia, gdzie chciał do wafla FF dorzucić APS-C, jeśli dobrze zrozumiałem. W takim razie nie widziałbym innej optymalizacji, jak wypełnienie matrycami FF a wolne miejsce na brzegach zapakowane APS-C.
    Brzegowe elementy są marniejsze gdyż, przykładowo, emulsja do fotolitografii rozprowadzana jest po waflu w wirówce i na brzegach jest jej odrobinę mniej. Inne procesy też mają gorszą skuteczność przy brzegach (np. implantacja jonów). Generalnie, jeśli chodzi o procesory, to te z brzegów wafla dostają niższe natywne taktowanie
    A jeśli chodzi o czystość to zgadza się, jest to bardzo ważny element. Bardzo lubiłem zajęcia w laboratorium, można było odetchnąć najczystszym powietrzem w mieście
    .

Uzależniony Awatar BuRton
    Miasto
    Czeski Cieszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    ... BTW: z ciekawych informacji - gdzieś na japońskich stronach pojawił się news, że Canon ma obecnie działające w pełni sprawne matryce FF 36 MPx, 55 MPx i prototyp 100 MPx. Cóż - strach się bać .
    Trzeba sie zaopatrywać w nowe wersje szkieł - mkII :-D . Ja idę właśnie tą drogą. Na jakiś czas wystarczy. Udanych zakupów ;-) .
    Leica MP, 28/2, 35/1.5, 50/2.2, 75/1.9

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dzik Zobacz posta
    1d z sensorem od sonego mial matryce zrobiona z dwoch kawalkow co widac na zdjeciach:
    Jeśli mowa o najstarszej cyfrowej jedynce to była to matryca Panasonic'ka.

Cytat Zamieszczone przez BuRton Zobacz posta
    Trzeba sie zaopatrywać w nowe wersje szkieł - mkII :-D . Ja idę właśnie tą drogą. Na jakiś czas wystarczy. Udanych zakupów ;-) .
    No i nowe karty 8). Bo dla przykładu to na jednogigówkę zbyt dużo takich zdjęć 100MPx nie wejdzie .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

No i nowe karty 8). Bo dla przykładu to na jednogigówkę zbyt dużo takich zdjęć 100MPx nie wejdzie .
    jako ze mowimy o Canonie to musze sie z Toba zgodzic. bo gdyby to bylo Sony i na tych 100 Mpix zapuscilo "przetwarzanie jedynym w swoim rodzaju procesorem Ksiondz" (czyt. "rozmydlanie i redukowanie szczegolow do poziomu 8 Mpix") to by spokojnie na tym 1GB zmiescil przyzwoity plener
    www albo tez flickr

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie ...and the beat goes on...

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830

jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=32580830

jeśli 7D się sprawdzi w FF to pokłony dla Alfiok team - ztcs 2 ostatnie kwartały mocno do tyłu. Lud przestał wierzyć w Bravie, zaczął w Samsunga
    post nie pownien byc w tym watku
    tu sie pisze o nowosciach a ten 7D wyglada identycznie jak stary 5D
    w dodatku cena na poziomie 7500 zł... troche za duzo

tu troszke bardziej optymistycznie:
    http://www.canonrumors.com/2009/07/eos-7d-cr1-2/
    Moje wątki na forum: sport | fashion
    | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych" ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

gajowy Awatar akustyk
    Miasto
    holandia

Domyślnie

Ciekawe ile jeszcze się pojawi takich "danych" ?
    a wez sobie odgrzeb watek o "5D mkII" i policz. przypuszczam, ze mniej, ale nie jakos drastycznie

ale to nie jest karalne. te watki terapeutyczne sa bardzo potrzebne... :-D
    www albo tez flickr

Strona 120 z 608 PierwszyPierwszy ... 2070110118119120121122130170220 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów