Niestety wadą tych aparatów są baterie. Niezbyt popularne i nie tanie. Z tego co czytałem niedawno zrobili zamienniki ładowalne więc to może rozwiązać problem. Nie wiem tylko czy 6xx będzie z nimi działać bez problemu - ktoś próbował??
Niestety wadą tych aparatów są baterie. Niezbyt popularne i nie tanie. Z tego co czytałem niedawno zrobili zamienniki ładowalne więc to może rozwiązać problem. Nie wiem tylko czy 6xx będzie z nimi działać bez problemu - ktoś próbował??
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Mam EOS620, a więc bateria ta sama, co w całej serii 6**. Zanabyłem akumulator f-y Forever będący odpowiednikiem tej śmiesznej baterii 2CR5 i działa ten zestaw idealnie. Bardzo polecam to rozwiązanie, jeśli jeszcze gdzieś da się taki akumulator wraz z ładowarką kupić.
Nota bene to samo dziwne źródło prądu zastosowano w sterowniku do lamp błyskowych ST-E2.
Dzięki za informację.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Tomaszu, może się niejasno wyraziłem - możliwość błyskania pełną mocą miała właśnie przeczyć temu, że problem z dslr-ami nie jest oczywistą oczywistością
Lepszy rydz...a to prawda, tylko wówczas to już tak naprawdę nie jest EZ lecz prosty non_dedicated flash :-)
Sprawdziłem dziś i 430EX działa ładnie z 650 - nawet zoom pracuje! Ale rzeczywiście - bateria w body prawie padnięta. Z rady Jurka chyba nie skorzystam, bo praktycznie tego body nie używam... chyba, że mnie coś podkusi ;-)
Już się przekonałem co do modelu 630 i niestety zniechęciłem się... miałęm w ręku 3 okazy... i każdy miał już problem z migawką. także stwierdziłem że że zainwestuję w klasycznego ale (ponoć) bardzo cenionego eosa 300... z ciekawym obiektywem Soligora. tylko zastanawia mnie jaka bateria jest w tym modelu... jakoś nigdzie nie mogę znaleźć informacji na ten temat... może to i głupie :P ale jestem dopiero początkującym ,,laikiem" jeśli chodzi o analogi... wcześniej tylko cyfra.
2 baterie CR2 wystarczają na długo (do EOS 300).
Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200
to że plastikowa wydmuszka to pół biedy, ale możliwosci tego aparatu są bardzo ograniczone.
Największym wrzodem jest powiązanie ustawien takich jak rodzaj pomiaru światła, sposób przesuwu kliszy oraz działania AF na sztywno z trybami fotografowania, np. ciagły AF jest tylko w trybie 'sport', pomiar światła C/W tylko w M, itd.
Celowałbym więc raczej w EOS 50/30.
niewiele jest ciekawych obiektywów Soligora :-)
natomiast sporo było 28-200 (300)? a to dno jakich mało, więc byłbym ostrożny z tym...
http://www.canon.com/camera-museum/c...s&page=eos&p=2
2 x CR2
dalszą dyskusję proponuję przenieś do wątku obok:
http://canon-board.info/showthread.php?t=26533