mam pytanie z innej beczki - zarowka energooszczedna to swiatlo zarowkowe czy fluist.... ?
i druga sprawa czy nalezy ustawic w opcjach picture wieksze wyostrzanie gdy stosuje sie obiektywy kitowe ?
mam pytanie z innej beczki - zarowka energooszczedna to swiatlo zarowkowe czy fluist.... ?
i druga sprawa czy nalezy ustawic w opcjach picture wieksze wyostrzanie gdy stosuje sie obiektywy kitowe ?
Ostatnio edytowane przez Portal ; 08-10-2008 o 20:48
Taki szczegół, ale słowa "kitowe" użyłes w złym kontekściechodzilo Ci pewnie o szkla tanie, słabej jakosci. Cóż.. powiem tak: nie "należy" ale jesli uważasz, że zdjecia, ktore takie obiektywy produkują nie sa wystarczająco ostre, to możesz to zrobić. Tu znów pierwszenstwo maja Twoje preferencje. jesli lubisz ostrzejsze zdjęcia, to je możesz wyostrzyc, jesli nie, to nie. pamiętaj jednak o tym, że wyostrzanie nie jest bezstratne i pociąga za sobą pewna utratę informacji w obrazie. Tak więc polecam wyostrzanie nie w aparacie, tylko w programie graficznym.
PS: Jeśli Canona 1Ds Mk III kupisz w zestawie z obiektywem Canon 85 mm f/1.2L EF II USM, to to też będzie obiektyw "kitowy", a czy z niego trzeba wyostrzac zdjęcia..? polemizowalbym..![]()
Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
tak , chodzilo mi o te tansze obiektywy
Kit Canona - 18-55 - jest dosyć ostry (ma inne wady), łatwo przeostrzyć i mieć artefakty. Sprawdzałem - trzeba uważać i nie przesadzać.
Witam,
Jestem fotoamatorem i proszę o wyrozumiałość.
Zakupiłem przedwczoraj Canona 450D po pochlebnych opiniach na forach i w testach.
Aparatu potrzebuję do pracy (sprzedaję odzież na Allegro) i dlatego sprawa jak dla mnie jest nagląca.
- Zdjęcia robię na tle z tkaniny gładkiej lub płóciennej, biały kolor.
- Używam lamp Polux 6400K.
1. Otóż Canon nie posiada regulacji WB w Kelwinach oraz ma mało ustawień domyślnych WB. Co za tym idzie kolory (moja odzież) są zupełnie inne niż "na żywo". Chciałbym uzyskać pomoc jak wyregulować balans bieli. Jest w opcjach menu - WB/przesuw BKT, ale kompletnie nie rozumiem na czym polega ta regulacja.
2. Poprzednio miałem Olympusa E-410 matryca 10MB. Zdjęcia przy najwyższych ustawieniach Jpeg miały rozmiar ok. 4-6MB. C 450D robi fotki o rozmiarze maks 6 (często tylko 3). Nie mówię, że zależy mi na tym, aby fotka miała wagę 20MB, ale nie rozumiem dlaczego przy większej matrycy są fotki o mniejszych rozmiarach. Czy to ma znaczenie w jakości zdjęć?
Dziękuję i pozdrawiam.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
wg wzorca - instrukcja str 90.
http://canon-board.info/showpost.php...2&postcount=17
ewentualnie pojść na kompromis:
Flash oraz Cloudy = 6000K,
Shade = 7000K
JPG to zapis skompresowany, a wielkość pliku zalezy od stopnia kompresji.
widać różny stopień kompresji w obu aparatach.
ma.
ale jesli nie widzisz różnic, to nie masz się czym przejmować :-)