Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 25 z 25

Wątek: obiektyw M42+adapter z potwierdzeniem ostrości

Domyślnie

Generalnie można rozróżnić dwa rodzaje dandelionów 1. Chińskie 2. Rosyjskie. 90% dandelionów z Allegro to chińszczyzna. Rosyjskie sprzedawałem ja i Enter oraz AdamJaku. Chińskie miały przeważnie info w exifie jako f.2.0 a rosyjskie f1.4. Redukcje też są różne. Te które sprzedawałem były Polskiej produkcji, specjalnie przystosowane pod układ elektroniczny ( wyfrezowane wyżłobienie w redukcji) natomiast chińskie są po prostu naklejane na adapter na płaską powierzchnię. Swojego czasu na forum m42 pojawiły się informacje że chińskie dandeliony powodowały uszkodzenie body, zdaje się że były 2 takie przypadki na forum, oraz były problemy z BF. Pierwszy problem był zdaje się związany ze złym przyklejeniem układu i powodował zwarcie w body ( możliwe że były to tylko incydentalne przypadki chińskiego producenta). Ja swoich Dandelionów ( Rosyjskich) używam od 2 lat, i cały czas bardzo dobrze się spisują. Gdyby ktoś z was poszukiwał takowych to posiadam jeszcze 6 sztuk - Adapter + dandelion, nowych z czasów jak je wystawiałem na Allegro. W razie co zapraszam na priva.

Co do samego sensu używania takiego układu, to ułatwia on ostrzenie w bardzo dużym stopniu przy bardzo jasnych szkłach 1.2 1.4 1.5 1.8 .2.0 gdzie GO jest bardzo mało. Jeżeli ktoś ma zamiar rzadko używać manualnego obiektywu to nie ma sensu kupować redukcji z dandelionem, jeżeli ma zamiar pobawić się dłużej manualną optyką, a w szczególności jakimiś dobrymi okazami na m42 to jest sens dokupić nawet kilka redukcji do poszczególnych obiektywów.

Polecam zakup takich szkieł:

1. MC Zenitar 2.8/16mm - sens tylko do pełnej klatki i nie warto do niego zakładać redukcji z danelionem
    2. Carl Zeiss Flektogon 2.4/35mm - jedno z najlepszych szkieł na m42 ( warto używać z danelionem)
    3. Carl Zeiss Pancolar 1.8/50mm - bardzo dobra ostrość od 1.8
    4. Jupiter 9 2/85mm - świetna portretówką, koniecznie z redukcją z dandelionem
    5. Carl Zeiss Sonnar 3.5/135mm - super obiektyw, chyba najlepsza 135mm na m42
    6. Jupiter 21m - 4/200mm - ostry tak samo jak Canon 70-200
    7. Tair 3S 4.5/300mm Fotosniper - najlepsze manualne 300mm.

Uzależniony Awatar Selena
    Miasto
    Małopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez andrzej3k Zobacz posta
    Fakt. Najważniejsze aby zgłaszana przysłona była > 0.
    Dziękuję za poprawkę i kobiecą czujność
    Nie ma za co

Ja kupowałam coś takiego, tyle, że ten jest z kolejną wersją Exif-u czyli 55/1.8

Rzadko piszę, ale akurat ten temat jest dla mnie bardzo interesujący, więc pozwolę sobie na kilka pytań (blisko tematu zasadniczego) :
    Jak spisują się szkła manualne na FF ?
    Może ktoś porównywał te same szkła na cropie typu xd, xxd i np. 5d i ma jakieś ciekawe spostrzeżenia ?

Początki nałogu

Domyślnie

jak tylko będę miał dobry adapter to powiem jak na 5D
    ale na pewno lepiej choćby ze względu na wizjer

Bywalec
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GhostRider Zobacz posta
    I to wg mnie był błąd. Przepłaciłeś. Wszystkie adaptery są praktycznie takie same. Mogą się różnić tym, iż w exif'ie masz np 2.0 lub 1.4. Ale to i tak nie ma znaczenia.
    Przepłaciłem ? he he... przepłacił to poprzedni własciciel 5-tki, który kupił samoróbkę od jednego z tych przemądrzałych gówniarzy/ekspertów z forum m42. Taniutko oczywiście. Skutek był taki, że do kupowanego 24-105L dostałem 5-tkę w prezencie za cenę złomu, czyli jak dla mnie korzystnie (chyba korzystnie ?).
    Aparat rozłożył już Zytnią, obecnie próbują cos z nim zrobić w Berlinie. I nie chodzi o elektronikę. Posypał się po ok. roku klej, część plastiku dandeliona weszła chyba w reakcję z klejem bo kruszeje. W aparacie pełno syfu, lustro raz działa raz nie.
    Zysk na adapterze mógł wynieść powiedzmy stówę. 5-tka kosztowała na pocz. roku chyba coś koło 7000. Nie chce mi się liczyć za ile promili ceny facet załatwił sobie porządny aparat.

Ale kazdy ma prawo do własnej interpretacji korzystnej ceny zakupu.

Domyślnie

Ja używam adaptera z potwierdzeniem ostrości na 400d, a obiektyw M42 który mam i moge polecić to Tair 300mm/4,5. Mój egzemplarz, kupiony na allegro jakiś czas temu spisuje się wyśmienicie, zdjęcia wychodzą naprawdę ostre. Poza tym używam też Pentacona 135mm/2,8 i również jestem zadowolony.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Zapomniałem dodać że warto poszukać Taira 300mm z uchwytem pistoletowym, co niezmiernie ułatwia pracę i daje dodatkową stabilizację.
    Ostatnio edytowane przez Kamilone ; 12-10-2008 o 13:44 Powód: Automerged Doublepost

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów