Generalnie można rozróżnić dwa rodzaje dandelionów 1. Chińskie 2. Rosyjskie. 90% dandelionów z Allegro to chińszczyzna. Rosyjskie sprzedawałem ja i Enter oraz AdamJaku. Chińskie miały przeważnie info w exifie jako f.2.0 a rosyjskie f1.4. Redukcje też są różne. Te które sprzedawałem były Polskiej produkcji, specjalnie przystosowane pod układ elektroniczny ( wyfrezowane wyżłobienie w redukcji) natomiast chińskie są po prostu naklejane na adapter na płaską powierzchnię. Swojego czasu na forum m42 pojawiły się informacje że chińskie dandeliony powodowały uszkodzenie body, zdaje się że były 2 takie przypadki na forum, oraz były problemy z BF. Pierwszy problem był zdaje się związany ze złym przyklejeniem układu i powodował zwarcie w body ( możliwe że były to tylko incydentalne przypadki chińskiego producenta). Ja swoich Dandelionów ( Rosyjskich) używam od 2 lat, i cały czas bardzo dobrze się spisują. Gdyby ktoś z was poszukiwał takowych to posiadam jeszcze 6 sztuk - Adapter + dandelion, nowych z czasów jak je wystawiałem na Allegro. W razie co zapraszam na priva.
Co do samego sensu używania takiego układu, to ułatwia on ostrzenie w bardzo dużym stopniu przy bardzo jasnych szkłach 1.2 1.4 1.5 1.8 .2.0 gdzie GO jest bardzo mało. Jeżeli ktoś ma zamiar rzadko używać manualnego obiektywu to nie ma sensu kupować redukcji z dandelionem, jeżeli ma zamiar pobawić się dłużej manualną optyką, a w szczególności jakimiś dobrymi okazami na m42 to jest sens dokupić nawet kilka redukcji do poszczególnych obiektywów.
Polecam zakup takich szkieł:
1. MC Zenitar 2.8/16mm - sens tylko do pełnej klatki i nie warto do niego zakładać redukcji z danelionem
2. Carl Zeiss Flektogon 2.4/35mm - jedno z najlepszych szkieł na m42 ( warto używać z danelionem)
3. Carl Zeiss Pancolar 1.8/50mm - bardzo dobra ostrość od 1.8
4. Jupiter 9 2/85mm - świetna portretówką, koniecznie z redukcją z dandelionem
5. Carl Zeiss Sonnar 3.5/135mm - super obiektyw, chyba najlepsza 135mm na m42
6. Jupiter 21m - 4/200mm - ostry tak samo jak Canon 70-200
7. Tair 3S 4.5/300mm Fotosniper - najlepsze manualne 300mm.