Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta
dyskusja często powtarzana.
najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka
generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;
jeśli nie kupi teraz FF to zostanie mu 5dII którego cena będzie równa ciemniejszej elki i starego 5d
dlatego to co napisał kolega poniżej
Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam
i to co sam pisałem ale nie wypada sie cytować jest moim zdaniem optymalne
przykład z 17-40 podałem ot tak bo wiem ze mozna od tipa dorwać to szkło w cenie 1,9kpln