Bez dobrego szkła nawet 5d nie pomoże.
Bez dobrego szkła nawet 5d nie pomoże.
Canon EOS 5D, Canon EOS 40D, Canon 50/1.4, Canon 85/1.8, Canon 70-200/2.8L, Canon 24-105L, Canon 17-40L,Tamron 28-75/2.8,580 EXII
Witaj
Pamiętaj dobre szkła to podstawa oraz dobrą lampę sobie kup Speedlite 580 II. Ja ma 400D i najpierw kupie jeszcze szkło i lampę i dopiero mając te bajery przejdę na 5D II mark.
Pozdrawiam
Sylwek
|5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
|Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger
Kup sobie porządne szkło - coś z eL-ki a przekonasz się jak dużo się zmieni w robionych fotkach. Powiedzmy sobie szczerze że te szkła co teraz masz to niska liga. Ja po zakupie 70-200/F4 praktycznie go nie odpinam z body. TERAZ TYLKO SZKŁA - A BODY SE KUP PÓŹNIEJ.
Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.
[quote]5D czy szkła? [quote]
Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam
ja gdybym teraz mial kupic cos szerszego, wolalbym za te pieniadze kupic "piątke"
ale bez potrxzeby szerokiego szkła dalej będe kompletować szklarnie a z czasem szerokim kątem stanie się 17-40, a reszta szkieł dostanie drugi, lepszy oddech na ful frejmie...
ale nie majac nic konkretnego pod FF nie widzialbym sensu takiej przesiadki...
chyba cos nie tak z moja dzisiejsza skladnia, ale mam nadzieje ze w miare jasno i klarownie to napisalemhehe
Canon 40D + 17-40L + C50/1.4 + 430EX + HOYA HMC
Canon G5 + jakies filtry + duży plastikowy statyw
HAMA DEFENDER 200
dyskusja często powtarzana.
najpierw szkła, później body. Nawet jeżeli to 5-tka
... PhotoAnarchist ...
nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!
generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;
jeśli nie kupi teraz FF to zostanie mu 5dII którego cena będzie równa ciemniejszej elki i starego 5d
dlatego to co napisał kolega poniżej
i to co sam pisałem ale nie wypada sie cytowaćjest moim zdaniem optymalne
przykład z 17-40 podałem ot tak bo wiem ze mozna od tipa dorwać to szkło w cenie 1,9kpln
Don't argue with stupid people, because they drag you down to their level and beat you with experience!![]()
sprzęt w Hiszpanii - lokacja nieznana![]()
dwa lata z lustrem, a update'u brak...
Generalnie jak piszą poprzednicy. Szkła najważniejsze. Jednak jeśli naprawdę chcesz się pozbyć cropa to 50/1.8 spokojnie na 5D da radę. Ten obiektyw to wydmuszka i plastik fantastik z raczej kiepskim bokehem ale na 5D robi się z niego standardowy, ostry lens. Takim zestawem spokojnie mógłbym pracować aż nazbierałbym na kolejny obiektyw.
za 3700 kilka niezłych obiektywów? ja widzę raczej 1 porządny... no, może coś na piwo zostanie ;-) to po pierwsze.
a po drugie stanowczo za mało informacji podajesz. Czym teraz fotografujesz? Co fotografujesz? robisz to hobbystycznie czy zarobkowo? w jaki sposób prezentujesz swoje prace?
bez tych informacji mogę jedynie powiedzieć, że jeśli sprzet ma pracować i zarabiać to spoglądałbym w stronę profesionaLnych obiektywów; natomiast w przypadku zastosowań hobbystycznych brałbym body 5D, bo jeśli chodzi o szkła, to posiadasz wystarczające (jasny standard i przywoity podstawowy zoom).
piszę to z autopsji :-) bo sam właśnie jestem przypadkiem zadowolonego knociarza niezarobkowego wyposażonego w 5D oraz obiektywy z dolno-średniej półki, w tym 50/1.8 oraz bliźniaka 28-105 czyli 24-85 USM.
W/w obiektywy łapie DPP lens correction, więc jeśli tylko ktoś ma czas i ochote na RAW, to nie ma problemu z ich ewentualnymi wadami typu dystorsja, winieta i aberracja; natomiast rozdzielczość szkła jest u mnie w hierarchi daleko, daleko za wspomnianymi wadami, a nawet za treścią, tematem i kompozycją zdjęcia :-)
(zreszta, pod względem rozdziałki szkieł 5D akurat jest mniej wymagający za sprawą dużego pixela; natomiast w aspektach, gdzie wymagania tego korpusu rosną sprawę załatwia mi DPP).