Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: 5D czy szkła?

Pełne uzależnienie Awatar xxkomarxx
    Miasto
    Rzeszów, Tarnobrzeg, Sandomierz

Domyślnie

Zakładam, że skoro chcesz 5 to fotografujesz puszką z cropem. Ja osobiście kupiłbym szkła bo body można dokupić później nawet jak nie będzie produkowane. Zawsze znajdą się ludzie, którzy posiadają sprzęt dla samej chęci posiadania i wcześniej czy później będą przesiadać się na 5d mk2 bo choćby dlatego że może kręcić filmy itp. Sam mam znajomą która kupuje bo są już lepsze rzeczy. W ciągu 2 ostatnich lat miała 3 puszki w kolejności 350d, 400d i teraz 40d a napala się na 50d. Ilość zrobionych zdjęć przez ten czas to ok 500 ale od takich ludzi dobrze kupować sprzęt bo maja mały przebieg i wyglądają jak sklepowe z tym że po strasznie niskich cenach.
    Wiem, że 5d to FF i inna bajka jeśli chodzi o foty.
    Podsumowując wywód.
    Kupuj szkiełka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

To sie nieco podepne , w naplywie gotowkie dylemat , czy z 350D skoczyc na 40D czy mozne dolozyc i 5D , posiadam Tamrona 28-75 2.8 + 70-200/4L ( grip , 430ex i takie tam ) , zaczynam focic amatorsko z gazecie internetowej , wiec troche reporterki , poza tym czasm slub moze bedzie , reszta dla siebie czyli zdjecia roznej masci pseudo artystyczne ;].

Opcje sa dwie :
    - przesiadka z tym co mam na 5D+grip
    - przesiadka na 40D+grip i zmiana Tamron na 17-40/4L

Pełne uzależnienie Awatar aptur

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MM-architekci Zobacz posta
    To sie nieco podepne , w naplywie gotowkie dylemat , czy z 350D skoczyc na 40D czy mozne dolozyc i 5D , posiadam Tamrona 28-75 2.8 + 70-200/4L ( grip , 430ex i takie tam ) , zaczynam focic amatorsko z gazecie internetowej , wiec troche reporterki , poza tym czasm slub moze bedzie , reszta dla siebie czyli zdjecia roznej masci pseudo artystyczne ;].

Opcje sa dwie :
    - przesiadka z tym co mam na 5D+grip
    - przesiadka na 40D+grip i zmiana Tamron na 17-40/4L
    Zdecydowanie wariant z 5D. Tamaron 28-75 to przyzwoite szkło również na FF. Zakres dużo fajniejszy niż na cropie.

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

@ MM-architekci: polecam przesiadkę na 5d z tym co masz, tamron na 5d będzie wystarczająco szeroki i da Ci dobry obraz, 70-200 - wiadomo chyba i nie muszę pisać, a z czasem jak będziesz chciał jeszcze szerzej to dokupisz 17-40
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    generalnie masz racje oprócz ostatniego słowa z którym nie moge sie zgodzić: chodzi mianowicie o to że stara piątka zacznie wychodzić z użycia;
    i będzie tańsza więc warto poczekać :-)

Cytat Zamieszczone przez pst Zobacz posta
    dlatego to co napisał kolega poniżej
    zwróc tylko uwagę, że kolega janmar najpierw rozwinął szklarnię, by na niej dopiero dostrzec różnicę po zmnianie cyfrowej puszki na FF
    bez dobrych szkieł, szarpanie się na FF dla samego faktu posiadania jest bezsensowne.
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Wychowany na analogu i nim kilkanaście lat fotografujący przyzwyczaiłem sie powtarzać
    prastare twierdzenie :" przedewszystkim szkła ] .Po paru latach na cyfrze i zmiania kilku korpusów zmieniłem zdanie.W ostatnim okresie kupowalem dość dużo szkieł z najwyższej półki.Cóż ułatwiają życie a,ale mając już jakieś rewolucji to nie czyni.Przejściem z cropa na 5d byłem głęboko poruszony. To inny poziom w fotografii.Aparat w cyfrze to więcej niż zespół przysłona migawka i mechanizm ustawiający czas.To rownież matryca mająca taki sam wpływ na zdjęcie, jak w analogu film.To rodzaj procesora itd.Nie jest może dla amatora sprawą życia i śmierci co kupić najpierw,ale powiedzialbym tak: obojętnie w jakiej kolejności,śledzić rynek i dążyć do możilwie najlepszego body i przynajmniej jednego wybitnego obiektywu.Niekoniecznie musimy pokrywać cały zakres @.5d i dobre szklo pozwoli na wiele lat wielkiej frajdy i b.dobrych zdjęć.a reszta powoli.. Pozdrawiam
    Święte słowa. Tylko można się pod nimi podpisać. Puszka MA ZNACZENIE i to ogromne. Kiedyś w czasach kliszy rodzaj użytego materiału, producent, sposób wołania był równie ważny jak szkło. Można na pstrykać na slajdach ORWO, na Kodakach, Fuji, Velvii, Ilfordzie i co tam jeszcze producenci wymyślili. Teraz matryca (i częściowo soft puszki) jest odpowiednikiem kliszy. Więc może być FOTOPAN czy ORWO COLOR ale może też być Fuji Velvia 10x8. Co z tego że szkło świetne jak na zdjęciu są plamy z wywołania Fotopanu HL w jakimś gównianym Fotonalu.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar RNz
    Miasto
    Chrzanów, Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Święte słowa. Tylko można się pod nimi podpisać. Puszka MA ZNACZENIE i to ogromne.
    Nie chcę się czepiać, ale nie tak dawno:
    http://www.canon-board.info/showpost...6&postcount=24

chyba, że 5% to ogromne znaczenie... :-)
    ... PhotoAnarchist ...
    nie jestem żadnym mądralą... mondralom tym bardziej!

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta

Nie chcę się czepiać kłopotów z arytmetyką u kolegi ale 5% w stosunku do 15% udziału sprzętowego to tylko 1/3 albo aż 1/3. Jak kto woli.

EDIT: Zdania nie zmieniłem. A pytanie było "szkła czy puszka". Sporo osób się wypowiadało, że szkła najważniejsze a ja tak nie uważam i w/w proporcje są z grubsza prawidłowe. Zmianę fotografisty wykłuczyłem z założenia
    Ostatnio edytowane przez Janusz Body ; 07-10-2008 o 16:21

Janusz,

Bywalec
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RNz Zobacz posta

... albo "inteligentna przystawka" zmieniła zdanie po prostu

Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nor Zobacz posta
    ... albo "inteligentna przystawka" zmieniła zdanie po prostu
    Dziękuje za wysoką ocenę Nie mam tak dobrego zdania o sobie jako o tejże przystawce

Janusz,

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów