1 i 8 - bardzo fajne, 12 - takie wyprane, ze względu na fotografowanie przez szybę, podbij nieco kontrast lub dodaj cieni
1 i 8 - bardzo fajne, 12 - takie wyprane, ze względu na fotografowanie przez szybę, podbij nieco kontrast lub dodaj cieni
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
http://www.wykop.pl/ramka/435241/spo...szcz-meteorow/
Może by się tak ruszyć gdzieś poza Kraków?
Na Kudłaczach k. Pcimia odbywa się zlot (spotkanie) astroamatorów (astroobserwatorów i astrofotografów). Podejrzewam że w nocy z czwartku na piątek w noc maksimum perseidów będzie tam sporo osób. Jeśli pogoda dopiszę to i oczywiście ja sie tam zjawie ze swoim teleskopem.
Marcin
Niezły pomysł, można się gdzieś wybrać. Niekoniecznie od razu do PcimiaKilkanaście km od Krakowa w kierunku Olkusza, za Białym Kościołem kojarzę miejsce z którego może być dobry widok. Ale może też bliżej coś się znajdzie.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Ja myślałem raczej wybrac się gdzieś bliżej Krakowa. Na 6 rano musze być w pracy...
Hmm jasne bliżej też można - tylko należy wziąć pod uwagę że jeżeli chcemy fotografować czy obserwować nocne niebo (tym bardziej perseidy) to im ciemniej tym lepiej, czyli im dalej od Krakowa tym lepiej. Polecałbym gdzieś raczej wyjazd na południe od Krakowa, żeby zostawić łunę od miasta na północy, a mieć lepszy szerszy południowy horyzont.
Marcin
Może okolice Chorągwicy/Raciborska? Blisko, lekko na południe a i jest pagórek z którego przy dobrej pogodzie widać tatry!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=4...29604&t=p&z=14
Ostatnio edytowane przez canis_lupus ; 11-08-2010 o 12:21 Powód: Automerged Doublepost
Na zdjęciu satelitarnym widać tam sporo drzew, ale jeśli znasz to miejsce to chyba mogłoby być.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Moje gnioty
Moje gnioty 2
Nie znam dobrze. Byłem ze dwa razy u znajomych.
Ja jak najbardziej jestem chętny na noc z czwartku na piątek. Mam cały samochód wolny, ale nie znam okolic Krakowa na tyle dobrze aby mieć pomysł gdzie jechać.