Ja proponuję godzinę 14:30.
ok, ja będę, chyba żeby pogoda jakoś specjalnie nie dopisała...
mój nr 603 727 758, jakby się coś działo, bo samej to mnie się nie będzie chciało wspinać![]()
Nie bardzo wiem gdzie jest wejście na cmentarz, ale rozumiem, że punktem docelowym jest kopiec kraka - postaram się dotrzeć przed 15. Mój nr 606 754 223
tylko prognozy pogody wyglądają coraz mnie zachęcającobyle nie padało
Co Wy, nie pracujecie?!
Robert to ja mam pytanko do Ciebie z innej beczki. Przymierzałem się do zakupu Canona 85 f/1.8 pod kątem portretów. Wprawdzie myślałem też nad 50 f/1.4 bo szersza i bardziej uniwersalna. Dziś jednak miałem okazję postrzelać z Canona 70-200 f/4L IS. Przyznam otwarcie że wprost sie zakochałem w tym szkiełku. Niestety jednak 15 minut obcowania nie daje mi możliwości oceny bez emocjiJak Ci się to szkło sprawuje. Jakieś wady faktycznie przeszkadzające ? Pytam bo jeśli podzielasz moje odczucia to wole dozbierać te 500 zł i właśnie jego kupić. Nie pisz tylko proszę, że to zależy ode mnie jak mi on pasuje, czy mi wystarcza zasięg itd bo nie mam możliwości porównania go do czegoś innego. Obecnie mam kita 17-85 więc sam wiesz, że wszystko jest lepsze
Co Ty o nim sądzisz - co sądzicie o nim wszyscy posiadacze ? Piszę do Roberta bo tylko u niego w podpisie widziałem to szkło
![]()
Canon 50D i sporo chęci...
Dokladajac 500zl to starczy na wersje bez stabilizacji. ta z IS jest troche droższa.
70-200 f/4L IS na pewno pozostanie u mnie na dłużej. Jedno z moich ulubionych szkieł, solidnie wykonany. Polecam, pod warunkiem że wystarczy Ci światło 4. Wersja IS kosztuje więcej niż 500 zł dopłaty. W tym zakresie ogniskowych stabilizacja dużo pomaga, działa skutecznie.
85 do cropa trochę za wąski. Moim zdaniem 50 będzie lepszym rozwiązaniem. Poczytaj wątki w dziale obiektywy.
EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickr
Przepraszam rozpędziłem sięMiałem na myśli Canona EF 70-200 mm f/4L USM. W chwili obecnej można go kupić na alledrogo za 2 tys + przesyłka - no chyba że odbiór osobisty. Właśnie tak sądziłem, że "85" będzie zbyt wąska. "50" niby bardziej uniwersalna ale....sam już nie wiem co myśleć. Miałem to cudo przez chwile i naprawde zrobiła na mnie ogromnie pozytywne wrażenie. Jeszcze co do "50". Naprawde poczytałem już chyba wszystko co możliwe. Obawiam sie jednak, że na początek przygody z fotografią stałka może nie być dobrym wyborem. Dlatego też jakiś zoom biorę pod uwagę. A że nie ma sensu kupować takowego za 700 zł to patrzę troszke do przodu. Bardzo podoba mi sie fotografia portretowa i stąd pomysły z 85 i 50. Jednak możliwości jakie daje zoom też dają sporo do myślenia. Właśnie patrzę ile kosztuje wersja ze stabilizacją..... 4 tys... Jasny Antoś
Toż to drugie tyle. Jak już to napewno kupię tą bez stabilizacji + statyw i będzie dobrze tylko uciążliwie
![]()
Canon 50D i sporo chęci...