Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: Fotografia krajobrazu - obróbka w PS

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Mnie wyszło takie.
    Nieźle, ale z całym szacunkiem - w naturze zieleń była bardziej soczysta, lato, dużo wilgoci, aż widać było jak chętnie rośnie :smile:
    bertold jepiej trafił z kolorystyką, tym niemniej dziękuję za wkład. Napisz co robiłeś, masz jakieś własne ulubione algorytmy działań?

Cytat Zamieszczone przez Biperek Zobacz posta
    Jakoś mi się Chorwacja przypomina jak patrzę na to zdjęcie.
    Brawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
    Ładnie tam, prawda?
    http://park-narowodwy-plitwickie-jeziora.chorwackie.pl/

Bywalec Awatar My Nick
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Fajnie ogląda się jak różni ludzie obrabiają jedną fotke. Może to pomysł na jakis nowy dział albo coś.
    Canon EOS 400D Canon 17-55 f2,8 IS USM Canon 70-200 f2,8

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzy Zobacz posta
    Brawo! dokładnie, to jeden z wodospadów w kompleksie "Plitwickie jeziora"
    Ładnie tam, prawda?
    http://park-narowodwy-plitwickie-jeziora.chorwackie.pl/
    Tak też myślałem. Jedyną wadą tego miejsca są chmary turystów

Zieleń faktycznie u mnie możne trochę zbyt mocno zgaszona, ale na zdjęciu poniżej mojego (przynajmniej na moim monitorku) zbyt mocno bije w oczy. Ponadto zwracam uwagę na kolor "spadającej" wody - nie powinna być biało-szara ?
    Ostatnio edytowane przez Biperek ; 11-10-2008 o 14:02
    Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    Korekta w ACR:
    O! ciekawe! udało Ci się zwalczyć te paskudne prześwietlenia na liściach i do tego roślinki na pierwszym planie mają fajną zieleń, mniej żółte niż u bertold-a, ale widać, że są świeże i żywe. Jeśli mogę coś zakwestionować to kolor wody - taki za mało wodnisty :wink: , ale dzięki.
    Czy ktoś wreszcie uchyli rąbka tajemnicy jak to osiągnąć?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

uchylę, to proste jak budowa cepa:

Uzależniony Awatar Biperek
    Miasto
    Augustów

Domyślnie

Nałożyłem na swoją wersję kolego czornyj (mam nadzieję, że mnie za to nie pozwie powołując się na prawa autorskie ) z kryciem 25% i wyszło mi tak. Na moim CTR wygląda przyzwoicie.

Pozdrawiam
    Marek/Biperek

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Nie ma sprawy
    Oczywiście, możliwości interpretacji tej sceny są niezliczone. Jeślibym chciał pójść bardziej w stronę mrocznej i mniej cukierkowatej interpretacji biperka, to ustawiłbym suwaczki w ten sposób:

Bywalec Awatar krzy
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czornyj Zobacz posta
    uchylę, to proste jak budowa cepa:
    Sprytnie - przepalenia zlikwidowałeś dodając winietę - ja zawsze chciałem z nią walczyć, a okazuje się, że może pomóc
    Hmm... poza tym to "zabawa" suwaczkami, niestety zaczynam domyślać się w czym mam problem: nie bardzo wiem co te zakładki: Hue, Saturation, Luminance robią i czym w praktyce różni się działanie np suwaczka Greens na Hue i na Luminance będę musiał odłożyć obróbkę zdjęć i zająć się książkami

Biperek - powstaje taki swoisty "HDR" !!! Po złożeniu kilku zdjęć uzyskamy zdjęcie doskonałe! każdy trochę inaczej je obrabia, a w ten sposób skrajności znoszą się i taki >konglomerat< to prawie bezwzględna doskonałość :-)

zaraz, zaraz... - jak Wy obrabiacie jpg-a w Camera Raw? przecież RAW-a nie wysyłałem !? (sorry - jeśli pytanie jest całkiem debilne)
    Ostatnio edytowane przez krzy ; 11-10-2008 o 17:39

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).

Co do kolorowych suwaczków HSL to ich działanie jest szalenie proste i czytelnie zilustrowane - w zakładce Hue zmieniamy ton danego waloru barwnego - przykładowo ja tutaj przesunąłem żółcienie w zieleń, przesuwając żółty suwaczek w prawo. W zakładce Saturation regulujemy nasycenie danych walorów barwnych - i tak dla przykładu przesuwając niebieski suwaczek w lewo zneutralizowałem zaniebieszczenie na strumieniu spadającej wody. Ostatnia zakładka Lightness to jaskrawość danych walorów barwnych - w powyższym przykładzie obniżyłem jasność zieleni i żółcieni, które na zdjęciu uległy przepaleniu.

Początki nałogu Awatar 2marekm
    Miasto
    Słupsk

Domyślnie

[QUOTE=czornyj;541424]W Adobe Camera RAW wbrew pozorom można obrabiać wszystko. Suwaczki to nic innego, jak korekta na krzywych i warstwach, tylko operuje się nimi szybko i sprawnie, a mając RAW obróbka odbywa się na 100% liniowo zarejstrowanych danych z matrycy, dzięki czemu mamy większe pole manewru (każda konwersja - nawet do 16 bitowego TIFF-a - powoduje jednak pewną utratę informacji).

Qrcze...nie rozumiem, jak "odpalić" JPGa w Camera RAW ?

Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów